Stoofperencrumble!
Zoals ik in mijn vorige blog al beloofde zou ik nog een aantal kerstgerechten met jullie delen. Vandaag deel ik het recept voor deze heerlijke crumble. Stoofpeertjes eten wij de hele winter door, maar met kerst zeker. Voor de rest maakt het me helemaal niets uit wat we deze dagen eten, als er maar stoofpeertjes op het menu staan. En de allerlekkerste maak je op volgens dit recept. Onze kinderen, wij, we zijn er dól op. En toen ik ze vorige week voor het eerst aan ons kleine Esméetje liet proeven hadden we er opnieuw een liefhebber bij. Ze vond ze héérlijk! Tot groot vermaak van de andere kinderen ;-)
In dit recept verwerk ik de peertjes in een crumble. Erg lekker. Zéker met het kaneelroomijs uit het kookboek Smakelijck Winter, mocht je die toevallig in huis hebben (en anders kun je hem wellicht nog lenen in de Bibliotheek).
Ik wens je alvast een fijn weekend toe!
Stoofperencrumble
Ingredienten voor 4 personen:
8 kruidige stoofperen volgens dit recept, 60 gram speltmeel of boekweitmeel bij glutenvrij, 75 gram amandelmeel of hazelnotenmeel, 25 gram kokosbloesem, 70 gram koude roomboter in blokjes, 25 gram gehakte amandelen of hazelnoten
Eventueel kaneelroomijs (zie hiervoor het recept in Smakelijck Winter) of crème fraîche voor erbij.
Bereiding:
Maak de stoofperen klaar volgens het recept. Dit kan een paar dagen van tevoren. Bewaar de stoofperen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd de afgekoelde stoofperen in blokjes en verdeel over een ovenvaste schaal of één-persoonsschaaltjes. Doe het meel, het notenmeel, de kokosbloesem en de koude roomboter in een schaal en kruimel dit tot een deeg. Probeer het niet te kneden, maar echt te kruimelen tot een mooi kruimeldeeg. Verdeel het deeg over de schaal of schaaltjes. Hak de hazelnoten of amandelen grof en verdeel deze over de crumble. Schuif de crumble in de oven en bak deze gaar in ongeveer 30 minuten.
Serveer de crumbles lauwwarm met wat ijs of een schepje crème fraîche.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene