17-12-2014

Chocolade cakerol met frambozen!

Deze feestelijke chocolade cakerol is eenvoudig te maken, met feestdagen in het vooruitzicht zou je deze prima een dag van te voren kunnen maken en bewaren in de koelkast. Dat scheelt weer wat stress ;-). Een prachtige traktatie voor bij de koffie of als dessert. Goed voor zo’n 12 personen!

Chocolade cakerol met frambozen!

Ingrediënten voor de cake:

Boter om in te vetten,  30 gram cacao + wat om te bestrooien, 75 gram speltbloem,  2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 5 eieren, 100 gram kokosbloesemsuiker

Voor de vulling:

250 milliliter slagroom, 100 gram monchou, 2 eetlepels honing, 1 theelepel vanille extract of vanillemerg, (bevroren) frambozen

Voor de versiering:

Handje frambozen, reep pure chocolade, kokosrasp

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden.  Bekleed een bakplaat van ongeveer 30 x 40 centimeter met bakpapier en vet het bakpapier goed in met boter en bestuif met cacoapoeder.

Zeef de speltbloem en de 30 gram cacao poeder boven een kom en voeg de bakpoeder toe. Doe in een andere kom de 5 eieren met de kokosbloesemsuiker en klop tot een zeer luchtige massa (neemt in volume ongeveer 3x toe!). Spatel nu voorzichtig met een metalen lepel de droge ingredienten door het luchtige eimengesel. Schenk het beslag op de beklede bakplaat en schuif in de oven voor zo’n 10-15 minuten.

Laat 2 minuutjes afkoelen en stort te cake op een snijplank en verwijder voorzichtig het bakpapier. Neem een schoon vel bakpapier en bestrooi royaal met cacaopoeder en laat de cake voorzichtig van de snijplank afglijden op het met cacao bestoven bakpapier (zo komt de mooie gladde bovenkant in de cacao te liggen). Rol nu voorzichtig, maar wel stevig, de cake inclusief het bakpapier op en zorg dat de ‘naad’ aan de onderkant van de rol komt. Laat de cake rol volledig afkoelen in het bakpapier!

Klop in de mixer de monchou met de honing en het vanille extract glad en schenk de slagroom er voorzichtig bij en klop door tot een stevige lobbige massa.

Als de cakerol volledig is afgekoeld kun je deze heel voorzichtig weer openrollen. Bestrijk met de lobbige slagroom en bestrooi royaal met de frambozen (breek of verkruimel deze een klein beetje, dat is makkelijker snijden straks). Druk de frambozen in de slagroom en rol de cake heel voorzichtig weer op. Leg deze direct op een mooi bord en zet weg in de koelkast tot gebruik.

Voor het serveren versier je de cakerol met chocalade krullen*, frambozen en wat kokosrasp.  En voor een extra feestelijk tintje steek je er een paar vuurwerksterretjes in!

Als dat geen feest wordt ;-)

*chocolade krullen maak je eenvoudig door met een scherp koksmes over de onderkant van een reep pure chocolade te schrapen van boven naar onder!

Smullen maar!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

59 Reacties

  • Petra vd Hooven
    Petra vd Hooven donderdag 18 dec 2014 om 10:10
    Zal dit ook lekker smaken met amandelmeel zodat de cakerol glutenvrij is? Kun je daar een voostelling van maken Williene????? :-) dank je
  • Karin
    Karin donderdag 18 dec 2014 om 18:44
    Ziet er feestelijk uit Williene! Knap hoor! Maar een vraagje ,kan je ook speltmeel gebruiken ? ( ik heb nog kilo staan) Zoja Is er verschil in smaak of structuur? Hartelijk dank en goede dagen gewenst . Karin
    • Smakelijck vrijdag 19 dec 2014 om 09:44
      Hoi Karin, dankjewel! Ik denk wel dat het kan, misschien dat het iets minder luchtig is en wat zwaarder, maar meestal kan dit prima dus ik zou de gok wagen. Succes!
  • Martine
    Martine vrijdag 19 dec 2014 om 15:41
    Hoi Williene, je gebruikt de eieren in zijn geheel en niet alleen het eiwit? Als je het hele ei neemt, dan neemt het toch niet in volume toe?
    • Smakelijck vrijdag 19 dec 2014 om 17:01
      Hoi Martine, De eieren worden inderdaad in z'n geheel geklopt en dat neemt zeker wel in volume toe. Heel erg zelfs. Maar ik heb wel een automatische mixer. Wellicht scheelt dat.
      • Martine
        Martine vrijdag 19 dec 2014 om 23:57
        Bedankt, ik ga het gewoon proberen. En goed om te weten dat ik de monchou kan vervangen voor mascorpone. Ik heb namelijk net mascarpone gekocht voor de Banoffee Pie's uit je boek 'Zoet!' en daar hou ik nog mascarpone van over. Komt mooi uit dan!
        • Smakelijck zaterdag 20 dec 2014 om 13:34
          Precies, dat is dan veel handiger ;-) Ik zou dan wel eerst de slagroom stijf kloppen en daarna de mascarpone toevoegen. Succes!
  • Arja
    Arja vrijdag 19 dec 2014 om 18:47
    Hoi Williene, kan de monchou ook vervangen worden door mascarpone?
    • Smakelijck vrijdag 19 dec 2014 om 19:19
      Ja hoor, dat is zeker te vervangen en ook erg lekker!
  • Corine
    Corine zaterdag 20 dec 2014 om 16:56
    Vandaag deze cakerol gemaakt. Qua smaak heerlijk, maar helaas, bij het oprollen bleef de cake niet heel :-( Het lukte ook al niet om 'm soepeltjes van de snijplank op het bakpapier te laten glijden. Ik had het idee dat de cake nog wat vochtig was en heb 'm toen nog wat langer in de oven gedaan. Waarschijnlijk kan de smaak me er wel van overtuigen om het nog een keer te proberen :-)
    • Smakelijck maandag 22 dec 2014 om 14:42
      Ach wat jammer! Gelukkig was de smaak wel goed ;-) Oprollen is inderdaad een lastig klusje omdat hij snel breekt.
  • Petra vd Hooven
    Petra vd Hooven zondag 21 dec 2014 om 16:08
    Zojuist gemaakt en hij is heerlijk!!! Fijne feestdagen Williene, groetjes uit Zwolle
    • Smakelijck maandag 22 dec 2014 om 14:42
      Wat fijn! Dankjewel. Ik wens jou ook fijne feestdagen toe!
  • Helma
    Helma maandag 22 dec 2014 om 21:05
    Hoi, Kan het ook met amandelmeel om hem glutenvrij te maken? (Zie ook eerste reactie) Groetjes
  • Helma
    Helma maandag 22 dec 2014 om 21:06
    Hoi, Kan het ook met amandelmeel om hem glutenvrij te maken? (Zie ook eerste reactie) Groetjes
    • Smakelijck maandag 22 dec 2014 om 22:42
      Ik zie dat ik helemaal vergeten ben daarop te reageren. Sorry daarvoor! Alhoewel, volgens mij had ik wel een reactie getypt, maar dat is vast niet goed geplaatst. Ik ben bang dat hij met een glutenvrije cake zeker gaat breken. Glutenvrij gebak is wat kruimeliger omdat de gluten ontbreken. Je zou wel heel goed de cake kunnen bakken met amandelmeel, maar 'm dan niet oprollen. Ben bang dat dat niet goed afloopt. Je kunt 'm dan natuurlijk wel gewoon vullen met het roommengsel. Succes!
    • Smakelijck maandag 22 dec 2014 om 22:43
      Ik zie dat ik helemaal vergeten ben daarop te reageren. Sorry daarvoor! Alhoewel, volgens mij had ik wel een reactie getypt, maar dat is vast niet goed geplaatst. Ik ben bang dat hij met een glutenvrije cake zeker gaat breken. Glutenvrij gebak is wat kruimeliger omdat de gluten ontbreken. Je zou wel heel goed de cake kunnen bakken met amandelmeel, maar 'm dan niet oprollen. Ben bang dat dat niet goed afloopt. Je kunt 'm dan natuurlijk wel gewoon vullen met het roommengsel. Succes!
    • Smakelijck maandag 22 dec 2014 om 22:44
      Ik zie dat ik helemaal vergeten ben daarop te reageren. Sorry daarvoor! Alhoewel, volgens mij had ik wel een reactie getypt, maar dat is vast niet goed geplaatst. Ik ben bang dat hij met een glutenvrije cake zeker gaat breken. Glutenvrij gebak is wat kruimeliger omdat de gluten ontbreken. Je zou wel heel goed de cake kunnen bakken met amandelmeel, maar 'm dan niet oprollen. Ben bang dat dat niet goed afloopt. Je kunt 'm dan natuurlijk wel gewoon vullen met het roommengsel. Succes!
  • Judith
    Judith woensdag 24 dec 2014 om 12:55
    De cakerol gemaakt en hij is gelukkig gelukt! Zonder breken! ipv frambozen heb ik diepvrieskersen van de AH gebruikt. Die zijn niet gezoet en dat vind ik lekkerder dan met frambozen. Nu maar hopen dat de visite hem morgen ook lekker vindt! Zeker een aanrader om te maken!!
    • Smakelijck woensdag 24 dec 2014 om 16:12
      Wat leuk zeg! Goed idee ook met kersen, mmm! Ik zag je foto's net via mail! Bedankt voor 't delen, hij ziet er prachtig uit! Fijne dagen!
  • hanneke
    hanneke woensdag 24 dec 2014 om 14:40
    ook gelukt!! ik heb er jam in gedaan, en nu maar hopen dat hij/zij tot morgen kan blijven staan! ziet er heerlijk uit!
    • Smakelijck woensdag 24 dec 2014 om 16:12
      Ook lekker, met jam! Fijn dat 'ie gelukt is! Jij ook fijne dagen!
  • Korien
    Korien woensdag 24 dec 2014 om 15:59
    Alweer zo'n heerlijk recept,, hier al 2 keer gemaakt en het lukt perfect. Ik doe hem net 10 min. in de oven op 150 en dan gaat het rollen ook goed. Nu alweer 2 klaar liggen om nog even uit te delen voor de kerstdagen. Jij ook met je gezin hele goede en gezegende dagen toegewenst en ik hoop dat je nog lang de inspiratie krijgt om recepten te maken!
    • Smakelijck woensdag 24 dec 2014 om 16:14
      Dankjewel, Korien! Wat een leuk idee om ze uit te delen. Lief van je! Bedankt voor je wensen, ik wens je 't zelfde toe!
  • Gera
    Gera woensdag 31 dec 2014 om 15:42
    Vandaag voor de tweede keer deze heerlijke chocoladerol gemaakt, helemaal goed gelukt! Ik heb nu de helft van de hoeveelheden genomen voor het cakerecept, anders heb ik veel te veel! Er staat bij voor ongeveer 12 personen, maar wij konden er de vorige keer wel met ruim 20personen van eten! Klopt dit wel Williene? Ik gebruik wel speltmeel ipv bloem, maar toch wordt het wel luchtig. Ik had de vorige keer in plakken van een ruime centimeter gesneden, de rol was ongeveer 10cm in doorsnede. Dit lijkt groter dan op de foto?
    • Smakelijck woensdag 31 dec 2014 om 19:46
      Fijn dat 'ie gelukt was! Wij sneden er ongeveer 12 plakken uit, maar ik had wel dikkere plakken dan 1 cm ;-) En 't ligt er ook een beetje aan hoe ver je 'm uitsmeert. Dus een half recept is inderdaad een goed idee!
  • Marielle
    Marielle vrijdag 02 jan 2015 om 15:48
    Heerlijk die cakerol. Echt een goed recept!! Helaas was het oprollen niet zonder scheuren gelukt, maar goed, de volgende keer beter. Omdat ik zelf bijna geen lactose eet, heb ik soja slagroom gebruikt. Dit kan ook prima. Ik ben erg blij met je recepten, Williene!!
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:28
      Goed om te lezen, dankjewel! Het is ook vrij lastig hoor, dat oprollen. Maar met een beetje oefening gaat 't ie de volgende keer vast beter ;-)
  • Else
    Else woensdag 07 jan 2015 om 19:28
    Inmiddels ook de cakerol gemaakt. Veel complimentjes gehad omdat hij zo heerlijk luchtig is en totaal niet te machtig. Ipv. monchou had ik ook mascarpone gebruikt en de frambozen vervangen door Bon Maman frambozenjam. Hij was zo lekker,echt een prima recept,dank je wel!! heel veel succes weer in 2015 met je fijne recepten. Geniet ook erg van je drie prachtige boeken. Een aanwinst voor mn keuken!!
    • Smakelijck woensdag 07 jan 2015 om 20:36
      Wat fijn, Else! Leuk om te lezen!
  • Bertha
    Bertha vrijdag 17 apr 2015 om 21:50
    Hallo Williene, Wat is nou de beste vervanging voor vanillemerg? Vanillepoeder of extract? Groetjes Bertha
    • Smakelijck maandag 20 apr 2015 om 09:41
      Dat kan beide. Alleen vanillearoma is geen goede vervanger vanwege de toevoegingen. Groetjes!
  • Margje
    Margje woensdag 06 jul 2016 om 19:01
    ;-) Ik zie iets heel bekends.. Dit recept ga ik doorgeven aan mn collega.. ze vond het zo'n supermooie cake die ik laatst op fb plaatste uit 'Zomer'. Nu kan ze zelf aan de slag :-D
    • Smakelijck woensdag 06 jul 2016 om 22:00
      Haha, dat heb je goed gezien ;-)
  • Annelies
    Annelies donderdag 06 okt 2016 om 05:48
    Kan je voor dit recept , chocolade cakerol met frambozen ook palmsuiker gebruiken of kan je dat daar altijd voor vervangen?
    • Smakelijck donderdag 06 okt 2016 om 07:01
      Ja hoor, dat kan altijd!
  • Annelies
    Annelies donderdag 06 okt 2016 om 08:18
    Ha williene Okay bedankt, maar zit er nu eigenlijk nog verschil in kokosbloesemsuiker want bij ons in zeeland zie ik hem voor 200 g 6 euro en op site van pit-pit.com rond de 3 euro voor 200 g. En bij deze mijn complimenten wat een mooie , leerzame site heb je Groetjes
    • Smakelijck donderdag 06 okt 2016 om 08:29
      Palm en kokosbloesemsuiker zijn wel verschillend, dit komt namelijk beide van een andere palmsoort. Qua kokosbloesemsuiker zit er vrij weinig verschil in verwacht ik, ik heb 'm ook vaak van pit-pit, deze is prima. Succes!
  • rita
    rita maandag 10 okt 2016 om 06:22
    Tip: Palmsuiker te koop bij jumbo. 200 gram voor 2,50.
  • Marlies
    Marlies donderdag 29 dec 2016 om 21:37
    De cake was in eerste instantie prima gelukt en goed luchtig, maar toen ik hem wilde oprollen brak tie. Nog eens geprobeerd maar dan korter op een lage temp, maar wederom brak ' tie
  • Marlies
    Marlies donderdag 29 dec 2016 om 21:42
    Heb je nog een tip dat het mij wel gaat lukken? Nu heb ik er maar een soort schwarzwalder van gemaakt; cake in reepjes gesneden, eerst een laagje cake in een met bakpapier beklede cakeblik gelegd daarna de vulling erop gesmeerd en daarna weer een laagje cake enz. In totaal had ik drie lagen vulling, nachtje in de koelkast en je hebt een prima cake
    • Smakelijck vrijdag 30 dec 2016 om 14:06
      Dat is jammer, maar prima opgelost, zo te lezen! Geen idee hoe het komt dat het brak, had je 'm uit de oven wel direct opgerold?
  • Marlies
    Marlies vrijdag 30 dec 2016 om 16:09
    Nee, want er staat in het recept dat de cake eerst twee min moet afkoelen alvorens je de cake stort op een snijplank...misschien moet ik dat eens proberen
    • Smakelijck zaterdag 31 dec 2016 om 15:19
      Oké, maar dat had je wel gedaan? Want dat is goed namelijk ;-) Het mag wel even afkoelen maar dan wel direct oprollen zonder vulling.
  • Marlies
    Marlies dinsdag 17 jan 2017 om 21:38
    Ik heb de cake eerst twee min. af laten koelen en daarna op een snijplank gestort. Ik denk dat ik er nu achter ben waarom het niet lukte, namelijk de temp. Ik heb een combi oven ( geen aanrader) dus het is iedere x uitvinden welke temp. het beste erbij past. Ik heb de cakerol ( de andere variant hiervan) nu twee x gebakken en allebei zijn ze goed gelukt en ook nog eens erg lekker. Een favoriet bij ons thuis
    • Smakelijck woensdag 18 jan 2017 om 19:59
      Oh, gelukkig maar! Een combi is inderdaad geen aanrader, hele afwijkende temperaturen. Maar fijn dat het goed gelukt is!
    • Heidi
      Heidi donderdag 15 apr 2021 om 17:43
      Hoi Willine, Kan ik i.p.v. speltbloem ook volkoren speltmeel gebruiken in dit recept? Mvg, Heidi
      • Smakelijck vrijdag 16 apr 2021 om 10:04
        Ja hoor!
    • Wessel
      Wessel woensdag 07 jul 2021 om 19:08
      Hallo Williene, ik wil deze taart maken voor mijn vriendin, die is namelijk bijna jarig. En dan lijkt het mij gewoon leuk om even mijn kookkunsten te laten zien dmv een zelfgemaakte taart:) Alleen heb ik die kookkunsten niet... Ik loop bijv al vast bij het bakpapier ik heb geen idee waar je het koopt. En ik wil ook suiker-vrij en enummer-vrij. Nou voor enummer-vrij zit ik hier goed, maar welk alte
    • Wessel
      Wessel woensdag 07 jul 2021 om 19:10
      rnatief kun je gebruiken voor suiker?? Ze is namelijk nogal op haar gezondheid dus ik heb echt geen idee!! Zou u mij kunnen helpen, heb je nog tips voor een nogal kieskeurige (wel superlieve) meid van 20? Echt suiker-en enummer-vrij graag.. Groet Wessel
      • Smakelijck donderdag 08 jul 2021 om 09:43
        Ha, wat leuk je berichtje! Deze taart heeft een cakelaag, dus de kokosbloesemsuiker is echt wel van belang. Je kunt wel iets minder gebruiken, bijv. 80 gram. Je zou wellicht ook nog even kunnen kijken naar deze taart: https://www.smakelijck.nl/recepten/taart-en-gebak/mango-passie-taart-/
    • Annemiek
      Annemiek zondag 08 aug 2021 om 17:27
      Hoi Williene, Kun je deze cakerol ook met vulling invriezen? Lijkt mij namelijk super handig om achter de hand te hebben voor visite. Groetjes, Annemiek
      • Smakelijck donderdag 12 aug 2021 om 14:23
        Ja hoor, dat is geen probleem!
    • Diante Diepersloot
      Diante Diepersloot dinsdag 11 jul 2023 om 14:48
      Kan je de rol ook van te voren maken of kan je hem dan niet meer rollen voor de vulling?
      • Smakelijck woensdag 12 jul 2023 om 11:10
        Dat kan, maar wel direct rollen na het bakken. Je kunt hem dan later nog vullen.
    • Petra
      Petra vrijdag 13 okt 2023 om 17:27
      Kun je de cake voor de rol ook een dag van te voren maken en dan de dag er na vullen ?
      • Smakelijck maandag 16 okt 2023 om 10:34
        Ja, dat kan heel goed! Wel de cake oprollen en de dag van het vullen heel voorzichtig terugrollen.
    • Amelie
      Amelie zaterdag 08 jun 2024 om 18:45
      Heb je nog tips voor het op rollen zonder dat hij breekt?;)Moet ik hem misschien minder lang in de oven doen?
      • Smakelijck maandag 10 jun 2024 om 10:41
        Wellicht een lagere temperatuur in de oven of korter inderdaad. En direct rollen, dan is hij nog flexibel.
Laat een bericht achter!
254