Cheesecake met bosbessen!
Wij hebben het geluk om niet zo ver bij een bosbessenkwekerij te wonen. Hier kun je zelf vanaf ongeveer juni tot september zelf bosbessen plukken. Het plukken is een uitje op zich en is heerlijk ontspannen. In ongeveer een kwartiertje pluk je een kilo bij elkaar. De prijs is niet vergelijkbaar met de bizarre prijzen die je in de winkel betaald. 4 euro voor een kilo bessen. Ben je in de buurt of ben je hier op vakantie, het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen: http://www.pollekamp.nl/
Gisteren kreeg ik een nieuwe Foodies op de mat vol heerlijke recepten. Vaak gebruik ik de tijdschriften voor inspiratie, niet vaak kook ik een recept na zoals het er staat. Deze heerlijke cheesecake leek me ideaal om van m'n bessen af te komen, dus die moest gemaakt worden!
Ook dit recept heb ik hier en daar aangepast.
Cheesecake met bosbessen
Ingredienten:
125 gram suikervrije koekjes, 50 gram roomboter, 300 gram monchou (vierkante pakjes), 50 gram biologische honing, 2 tl citroensap, zaadjes van een half vanillestokje, 100 gram creme fraiche, 50 gram griekse yoghurt, 2 kleine eieren, 300 gram blauwe bessen, 2 tl maizena, 5 el water
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Maal de koekjes helemaal fijn met een keukenmachine of doe ze in een zak en sla ze kapot met een deegroller. Smelt de roomboter en voeg de kruimels toe. Bekleed een springvorm van 20 cm. met bakpapier en druk het mengsel op de bodem van de springvorm. Zet even een kwartier in de koelkast om op te stijven.
Mix de roomkaas, citroensap, honing en vanillemerg romig. Meng de creme fraiche en griekse yoghurt erdoor en voeg daarna de eieren toe. Mix tot een gladde massa en giet in de springvorm. Zet voor 45 minuten in de oven tot de vulling stevig is.
Laat de cheesecake volledig afkoelen. Ga met een mesje langs de rand zodat de taart makkelijk uit de vorm komt.
Doe de bosbessen samen met de maizena en het water in een pannetje en verwarm tot het begint te borrelen en de bessen uit elkaar vallen. Laat het afkoelen en verdeel over de taart.
Eet smakelijck!
Liefs, Williene
Je kunt natuurlijk genoegen nemen met een lagere taart, maar je hebt kans dat je dan te weinig bodem hebt.
Om de juiste verhouding te krijgen zul je alle ingrediƫnten x 1.4 moeten doen. Dan verhoog je de hoeveelheid aan ingrediƫnten met 40%. Dan zit je aan de juiste hoeveelheid. Let wel op dat je oventijd ook waarschijnlijk ook wat langer duurt.
Succes!
En als ik nadenk hoeveel dingen ik met suiker eet, kan ik alleen bedenken dat ik 's ochtends een boterham met iets zoetigs eet en af en toe een glaasje biologische sap drink. Dus eigenlijk valt het wel mee hoeveel suiker ik tot mij neem :-)
Groetjes,
Jeanine
Dat valt inderdaad mee, maar vergis je niet de hoeveelheid verborgen suikers. In bijv. tomatenketchup, brood, beschuit, crackers, ontbijtkoek etc. En vergeet niet te kijken naar glucose en fructose stroop. Dat is ook allemaal suiker.
Groetjes, Williene
Ja, ik heb ze volgens mij wel eens gezien bij de supermarkt, maar is dat e vrij? Ik zal het eens bekijken, thanx. En nu jij minder suiker eet, vervang je die suiker door iets anders? Of helemaal geen zoetigheid meer voor jou? Ik wil me daar ook wat meer in verdiepen.
Groetjes Jeanine
Ja een vanillestokje is E-vrij ;-) Puur natuur namelijk... Het zijn de zaden/peulen van een vanilleplant (soort orchidee) die gedroogd zijn. En dit merg is een heerlijke smaakmaker in taarten/cakes e.d. Je hebt ook vanillearoma e.d. maar dat is dus nagemaakt en chemisch.
Ik eet doordeweeks geen suiker meer. Alleen 's avonds bij de koffie een stukje pure chocola (min. 70% cacao). In het weekend bak ik meestal wel wat lekkers en let ik er minder op. Ik probeer wel zoveel mogelijk met palmsuiker/agavesiroop/honing e.d. te zoeten. Dus dan eet ik wel zoet maar toch een soort van verantwoord. Dat lukt niet met alle baksels, soms is een cupcake met gewone suiker en bloem gewoon wel eens lekker ;-) Maar het is nogal een verschil als je voorheen elke dag wel zoiets nam terwijl het nu nog maar 1 of 2 keer per maand/2 maanden is.
Succes met je zoektocht, stel je vragen gerust als je er meer over wilt weten!
Groetjes, Williene
Alvast bedankt.
Groetjes Jeanine
Het vanillemerg geeft een lichte vanillesmaak en is wel erg lekker. Maar zonder lijkt me ook geen probleem. Je kunt vanillestokjes gewoon kopen bij de supermarkt.
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Wal lijkt me dit lekker zeg,had je bij deze bodem de krakelingen gebruikt? welke koekjes zouden nog meer lekker zijn voor deze taart denk je ?
groetjes Ange
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Groetjes Gerdien
En juist met chocolade kan heel erg lekker zijn voor de bodem :-)
Groetjes, Williene