Zuurdesembrood met alleen zuurdesem!
Zoals ik heb beloofd zou ik proberen een brood te bakken met enkel zuurdesem. En ook dat is gelukt! Het brood heeft dan wel veel meer tijd nodig om te rijzen. Doordat het brood ook warmte nodig heeft om te rijzen maakt het wel wat complexer.
Zuurdesembrood met alleen zuurdesem
Ingredienten voor 1 brood:
500 gram meel of bloem of een mengsel hiervan (bijvoorbeeld 250/250 of 300/200), 1 theelepel zout, 300 gram lauw water, 125 gram zuurdesemstarter
Bereiding:
Meng alle ingrediƫnten door elkaar. Kneed 5-6 minuten door tot een mooi deeg. Doe het deeg in een ingevette* (ovenbestendige) kom en zet de kom in de oven. Zet de oven op boven en onderwarmte op 30 graden**. Laat het deeg in de oven 1 uur rijzen.
Haal het deeg uit de oven. Vorm het brood met ingevette handen* en doe het in een vorm, bijvoorbeeld een broodblik. Zet het blik in de oven en laat het brood nu 3 uur rijzen op 30 graden.
Haal het deeg uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220 graden. Je kunt eventueel wat zaden of pitten over het brood strooien of het brood in vorm brengen. Schuif het brood in de oven en bak het brood in de oven af voor 35 minuten tot het mooi bruin ziet en als het hol klinkt als je erop tikt.
Laat het brood volledig afkoelen.
*Om deeg goed te kunnen bewerken is het fijn om je handen en je kom in te vetten met een neutrale olie. Ik gebruik hiervoor Biologische High oleic olie.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene