10-07-2020

Zuurdesembrood met alleen zuurdesem!

Zoals ik heb beloofd zou ik proberen een brood te bakken met enkel zuurdesem. En ook dat is gelukt! Het brood heeft dan wel veel meer tijd nodig om te rijzen. Doordat het brood ook warmte nodig heeft om te rijzen maakt het wel wat complexer. 

Zuurdesembrood met alleen zuurdesem

Ingredienten voor 1 brood:

500 gram meel of bloem of een mengsel hiervan (bijvoorbeeld 250/250 of 300/200), 1 theelepel zout, 300 gram lauw water, 125 gram zuurdesemstarter

Bereiding:

Meng alle ingrediƫnten door elkaar. Kneed 5-6 minuten door tot een mooi deeg. Doe het deeg in een ingevette* (ovenbestendige) kom en zet de kom in de oven. Zet de oven op boven en onderwarmte op 30 graden**. Laat het deeg in de oven 1 uur rijzen.

Haal het deeg uit de oven. Vorm het brood met ingevette handen* en doe het in een vorm, bijvoorbeeld een broodblik. Zet het blik in de oven en laat het brood nu 3 uur rijzen op 30 graden.

Haal het deeg uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220 graden. Je kunt eventueel wat zaden of pitten over het brood strooien of het brood in vorm brengen. Schuif het brood in de oven en bak het brood in de oven af voor 35 minuten tot het mooi bruin ziet en als het hol klinkt als je erop tikt.

Laat het brood volledig afkoelen.

*Om deeg goed te kunnen bewerken is het fijn om je handen en je kom in te vetten met een neutrale olie. Ik gebruik hiervoor Biologische High oleic olie.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Dina Dortmond-Vos
    Dina Dortmond-Vos vrijdag 10 jul 2020 om 10:05
    bedankt voor dit recept.Het brood ziet er heerlijk uit. Fijn dat je het wilde delen. Ik ga er mee aan de slag, wij eten niet veel brood,ongeveer maar 1 x in de week dus dat alles langer duurt is voor ons niet zo'n probleem
    • Smakelijck vrijdag 10 jul 2020 om 12:55
      Graag gedaan! Heel veel succes met het recept.
    • Caroline
      Caroline zaterdag 11 jul 2020 om 12:48
      Hoi Williene, helaas kan mijn oven minimaal op 40 gr kan dat ook of denk je dat date warm is? Ik heb t nu buiten de oven staan maar er gebeurt niet veel... ook de oven op 40 verwarmd, uitgezet en dat kom er in gezet... maar dat lukt niet voor de tweede rijs...
      • Smakelijck zaterdag 11 jul 2020 om 21:42
        40 is wel de max. Anders gaat het bakken en stopt het rijsproces. Dus je kunt het proberen.
    • Regien van Dijk
      Regien van Dijk dinsdag 21 jul 2020 om 11:10
      Mijn brood met de zuurdesem wil niet rijzen. Het staat netjes in de oven maar het doet niets. Wat doe ik verkeerd? Of is dE desem niet goed? Helemaal volgens recept gedaan.
      • Smakelijck dinsdag 21 jul 2020 om 12:58
        Als het niet wil rijzen dan ligt dat aan het zuurdesem, dat is dan waarschijnlijk niet actief genoeg.
    • Regien van Dijk
      Regien van Dijk dinsdag 21 jul 2020 om 14:19
      Hoe krijg ik het zuurdesem weer goed?
      • Smakelijck dinsdag 21 jul 2020 om 16:21
        Dagelijks blijven voeden. Evt. een gedeelte ervan weggooien.
    • Regien van Dijk
      Regien van Dijk dinsdag 21 jul 2020 om 18:03
      Ga ik proberen!
    • Petra Brouwer
      Petra Brouwer vrijdag 05 feb 2021 om 11:36
      Hay hay. Ik maak het brood meestal de avond van te voren tijdens het eten koken kneed ik het deeg dan laat ik het op kamer temperatuur liggen. Dan later op.de avond nog een keer alles door elkaar en dan in een braadpan in de koelkast of in de garage. De volgende ochtend haal ik het dan weer uit de koeling en laat ik het een paar uur op.kamer temperatuur komen om vervolgens te bakken
Laat een bericht achter!
284