26-04-2012

Brood bakken met zuurdesem!

Een aantal weken geleden heb ik een workshop brood bakken met zuurdesem gevolgd bij Levine van de blog: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/

Ik bakte mijn broden altijd met gist, maar wilde heel graag met zuurdesem gaan bakken. Nu kon ik het zelf ook uitvogelen, maar er waren zoveel verschillende meningen op het internet te vinden hoe je een zuurdesem kon maken dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Eerst maar een workshop, en dan zien we wel weer verder.

Ik heb 'm gevolgd en het was geweldig. In een hele dag werd me uitgelegd hoe ik kon bakken met zuurdesem en we hebben het direct in de praktijk gebracht.

Voor jullie hier het recept hoe je met een zuurdesem begint: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2012/04/hoe-maak-je-zuurdesem.html
 

 


En dan het recept van het lekkerste brood wat je hiermee kunt bakken: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2012/04/zuurdesembrood-met-rozijnen-pecannoten.html

De foto hierboven is het eerste resultaat van de broden die ik thuis heb gebakken met zuurdesem. Inmiddels zijn daar al weer wat broden bijgekomen. Het is even wennen aan de werkwijze, maar het resultaat is erg lekker!

Ps: Op dit moment genieten we heerlijk van de vakantie! Ik heb een aantal blog-berichten vooruit gepland, dus dat gaat gewoon door. Ik zal echter niet of weinig in de gelegenheid zijn om reacties en mail te beantwoorden, dit hoop ik na 5 mei weer op te pakken!

Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

 • Miriam
  Miriam zondag 29 sep 2013 om 09:41
  Hallo, ik heb mij starter zuurdesem klaar en wil ook dit brood gaan maken. Ik las je blog over de Phillips HR. Toevallig heb ik deze ook. Ik vroeg me af of je dit deeg in de Hr hebt gemaakt. Zo ja, hoe lang laat je de machine dan draaien??? Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.
  Groetjes Miriam
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 30 sep 2013 om 10:21
   Nee, brood heb ik in de KitchenAid gemengd. Maar het kan wel in de Philips, maar dan een lage stand. Minuut of 5/6 ongeveer.

   Succes!
 • Diana
  Diana vrijdag 27 apr 2012 om 22:10
  Oh en, fijne vakantie nog toegewenst! :)
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 apr 2012 om 08:20
   Dankje ;-)
 • Diana
  Diana donderdag 26 apr 2012 om 18:43
  Grappig, ik volg haar blog ook, en mijn man (die brood bakken ook leuk vindt) en ik wilden na de bevalling eens een keer een workshop bij haar gaan volgen :) Liefs ook een zuurdesem workshop :) Nu bak ik mijn broden met voordeeg, ofwel 'biga' in het italiaans. Dan meng ik een beetje rogge en een minimale hoeveelheid verse gist met bloem en water, en dat laat ik bijna 24 uur staan, te fermenteren. De volgende dag, wanneer ik brood ga bakken, voeg ik de voordeeg toe en bak het brood. Er komt dus maar weinig gist aan te pas, en de smaken en textuur van het brood zijn dan veel complexer, echt super lekker :) Zuurdesem durf ik nog niet zo goed aan, want zoals jij zegt, ik lees te veel verschillende dingen op het internet dat ik het gewoon niet weet. Jammer, want zuurdesem brood is echt ontzettend lekker :) Maar daarom wou ik dus ook graag een workshop bij haar gaan volgen :) Alleen ben ik op het moment 32 weken zwanger, dus ik wacht nog even een paar maanden. :)
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 01 mei 2012 om 15:13
   Oh, daar ga ik inderdaad eens naar kijken als ik thuis ben ;-)

   Ik heb inderdaad ook weleens speltbrood gebakken. Ik moet wel een beetje wennen aan de smaak en het compacte van het brood.

   Succes met de laatste loodjes!

   Groetjes, WIlliene
  • Diana
   Diana zaterdag 28 apr 2012 om 19:55
   Ja je moet maar eens googelen: fytinezuur en volkoren tarwebrood. Door de korte rijstijd als je met gewone gist bakt, wordt het niet voldoende afgebroken en krijgen we dat dus binnen. Één van de dingen die het doet is dat het voorkomt dat je bepaalde mineralen/vitaminen niet op kan nemen waardoor er tekorten ontstaan als je er te veel van eet. Nu rijzen mijn broden met voordeeg best nog lang, alleen niet zo lang als een zuurdesembrood.

   Had gisteren voor het eerst een speltbrood gebakken! Ik had een ierse soda bread gebakken, zonder gist en met karnemelk. Het had een hele specifieke smaak waar ik wel even aan moest wennen. Volgende keer ga ik een speltbrood met voordeeg maken, meer frans/italiaanse stijl. Ben benieuwd. :)

   Jep, de tweede frummel is op komst :)
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 apr 2012 om 08:22
   Ah, dat wist ik ook niet. Handige weetjes om te weten. Bak jij speltbrood zelf, of koop je dat?

   Fijn dat je je nog goed voelt, op je bekkenklachten na dan :-) Hopelijk wordt het niet al te warm zodat je het nog goed vol kan houden! Succes met je laatste loodjes! Spannend hoor, het is je tweede toch?

   Groetjes, Williene
  • Diana
   Diana vrijdag 27 apr 2012 om 22:09
   Ja ben heel benieuwd :) Ik las vandaag dat volkorenbrood het beste als zuurdesem gegeten kan worden ivm langere rijstijd en dat zo dan de fytinezuur die slecht is voor onze gezondheid,dan afgebroken wordt. Dus ik wil het zeker leren bakken. Tot die tijd maar afwisselen met speltbrood of zo.

   Ja voel me wel goed hoor :) Ben wel wat minder mobiel ivm bekkenklachten, maar alles blijft goed onder controle door o.a. bekkentherapie en een zwangerfit programma dat ik volg :) En door al het gezonde eten waar we de afgelopen maanden op zijn overgestapt (e-nummer vrij en biologisch) voel ik me eigenlijk beter dan voorheen :) Dus ik ga fit en gezond de bevalling in. ;)
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 26 apr 2012 om 22:17
   Moet je echt doen, is superleuk! Zij werkt inderdaad ook met voordegen, en dat kan ook met zuurdesem. Succes met de laatste loodjes van je zwangerschap! Voel je je nog goed?

   Groetjes, Williene
 • Annelien
  Annelien donderdag 21 feb 2019 om 11:53
  Leuk dit te lezen! Ik heb vorige week ook geprobeerd een zuurdesem te maken volgend hetzelfde recept maar dat is niet gelukt. Snel nog maar een keer proberen!
  • Arina
   Arina woensdag 26 jan 2022 om 10:28
   Goedemorgen, Ik wil graag glutenvrij brood bakken maar dan met zuurdesem. Ik kan jouw verwijzing naar een andere site niet meer terugvinden. Wil je mijn geheugen verfrissen? Alvast dank je wel!
   • Smakelijck woensdag 26 jan 2022 om 19:19
    https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ Hier vind je veel recepten voor brood. Wellicht ook voor glutenvrij. Succes!
    • Arina
     Arina woensdag 26 jan 2022 om 20:11
     Dank je wel Williene. Super snel.
    • Arina
     Arina woensdag 26 jan 2022 om 20:22
     Nog wer even. Ik kom er bij die site, die je noemde (Eveline oid) niet uit. Maar de site die ik bedoelde is een Engelse site. Die gaf je door aan iemand. Maar dat staat er niet meer tussen.. Groetjes
  • Smakelijck donderdag 27 jan 2022 om 14:11
   Ha, dan heb ik even geen idee wat je bedoelt. Was dat wellicht onder een andere blog over broodbakken? Het is even een tijdje geleden, dus ik weet het echt niet meer. Er is in ieder geval niets verwijderd, dus het zou er dan nog ergens tussen moeten staan.
   • Arina
    Arina donderdag 27 jan 2022 om 21:07
    Dank je ik ga zoeken
Laat een bericht achter!
284