25-11-2011

Zelf brood bakken zonder broodbakmachine!

Het brood dat wij eten bak ik zelf. Elke week bak ik 4 broden, 2 voor mijn ouders, en 2 voor onszelf. De laatste tijd wordt er weer meer brood gegeten dus kom ik niet meer helemaal uit, er zal dus meer gebakken moeten worden! Ik gebruik geen broodbakmachine om mijn broden te bakken maar ik bak de broden gewoon in de oven.

Mijn broodmeel haal ik bij de molen. Je kunt ook eens in de natuurwinkel kijken of het helemaal zelf samenstellen.

Je weegt 500 gram meel af, zelf doe ik 400 gr. broodmeel (8-granen) met 100 gr. biologische (spelt)bloem. Of van beide 250 gram. Door de bloem rijst je deeg beter. Ik voeg 300 ml. water toe en roer dit goed door elkaar. Dit laat ik 15 min rusten. Dit hoeft niet bij elk meelsoort, wel bij de 8-granenmix.
Na 15 minuten gaat het deeg in de keukenmachine samen met een eetlepel gist en een scheutje kokosolie. Gebruik liever geen broodverbeteraar want daarmee voeg je weer E-nummers toe en dan kun je net zo goed naar de bakker gaan :-)

Bij sommige meelsoorten moet je nog bakkerszout toevoegen, dit staat dan vaak op de verpakking vermeldt. Ik laat de keukenmachine het deeg ong. 5 a 10 min. kneden. Blijft het deeg te kruimelig dan voeg ik nog 10 ml water toe.

Het deeg gaat in een kom met een vochtige warme theedoek erover en dit laat ik 1 uur rijzen voor de verwarming. Het deeg verdubbeld zich nu. Het deeg haal ik uit de kom, ik duw en kneed het uit tot een platte rechthoek van ong. 30 bij 40 cm. Nu rol ik het deeg op tot het de vorm heeft van een (vloer)brood. Ik leg het brood op bakpapier, maak de bovenkant van het brood vochtig met een natte hand en bestrooi het met zaden naar keuze. Bijv. zonnebloempitten of gierst. Er gaan 2 broden tegelijk in de oven, dus er liggen 2 broden op 1 stuk bakpapier.
Hierover gaat opnieuw een warme vochtige theedoek en dan laat ik het op het aanrecht opnieuw 1 uur rijzen.

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Het brood gaat de oven in voor ongeveer 30 minuten. Als het brood mooi bruin is en hol klinkt als je erop tikt dan is het gaar. Laat het brood afkoelen op je aanrecht en snijd het vervolgens in dunne sneetjes.

Het brood gaat bij mij de vriezer in en ik haal er het aantal sneetjes uit die we op dat moment eten. Zo wordt er niets weggegooid. Zelfgebakken brood vult beter dan 'gekocht' brood, en het geeft veel voldoening om je eigen brood te bakken. Het is even oefenen, maar het is het proberen waard!


Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

58 Reacties

  • Erika
    Erika woensdag 14 mei 2014 om 19:35
    Jo en Williene,bedankt voor jullie tips. jullie ook succes!
    Groetjes, Erika
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 14 mei 2014 om 09:31
    Hallo Erika,
    Beetje off-topic om zo te zeggen maar kijk voor de 'broodbakkunst' eens op http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ hier staan naast allerlei recepten ook tips voor het bakken van brood.
    Groet,
    Jo
  • Erika
    Erika dinsdag 13 mei 2014 om 14:32
    hoi Williene, ik ben ook begonnen met brood bakken,ik heb er nu 10 gedaan en de laatste was eindelijk hoger dan de andere broden,het brood blijft best vast (dus niet echt luchtig)en is kruimelig als ik snij en de korsten zijn snel zacht. doe ik iets verkeerd,ik gebruik geen broodhulp.want ik weet niet waar ik het hier in de buurt moet kopen,ik heb het bij verschillende zaken gevraagd,maar helaas. Ik heb het meel bij de molen gekocht dus puur,zonder zooi erin.En kan ik dit brood zonder broodhulp erin ook invriezen?
    wat een vragen he,vast bedankt voor de moiete.

    Groetjes, Erika
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 14 mei 2014 om 16:36
      Ha Erika,

      Bedankt voor je reactie! Broodhulp kun je weglaten, want dat is niet meer zo goed verkrijgbaar. Na een tijdje wordt een broodkorst inderdaad zacht, dat geldt ook voor bakkersbrood. Brood kun je heel goed invriezen, wel eerst snijden. En zoals hieronder gezegd wordt, kijk eens op de site van Levine, daar staan ook heerlijke broodbakrecepten op!

      Succes!
      • Hanneke Breure
        Hanneke Breure woensdag 22 mrt 2017 om 20:07
        Even nog een opmerking; wij bakken al jaren elke dag 2 broden en je kan de broodkorst knapperig houden door het ( restant) brood in een linnendoek te wikkelen.
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 01 mei 2014 om 22:19
    Ha Suus,

    Ik koop verse gist bij de natuurwinkel, dit is E-vrij. Fijn om een merknaam te weten van goede gist, dankjewel! Ik ga eens kijken of ik dat hier in de buurt ook kan vinden!

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 01 mei 2014 om 19:59
    Hallo,

    Als je gist bij de gewone bakker haalt, weet je echt niet wat daar allemaal inzit, wat dat weten ze zelf ook niet.
    Wij hebben droge en verse biologische gist en daar zitten absoluut geen toevoegingen in. Droge gist is van Bioreal
    Wij hebben een biologische broodbakkerij en natuurvoedingswinkel.
    Suus Hardeman
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 05 mrt 2014 om 13:22
    Hoi Williene,

    Ik wil graag spelt croissants maken, heb jij daar een recept van? Ik kan niets vinden in de receptenindex.

    Gr. Petra
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 09:56
      Leuk, dankjewel, Petra!

    • Anonymous
      Anonymous woensdag 12 mrt 2014 om 21:01
      Nee ik maak ze niet, maar ik koop speltcrossaints zonder suiker bij de biologische winkel, maar ik vind ze duur, dus ik dacht ik probeer ze zelf, ik heb wel een paar keer ergens iets voorbij zien komen van een recept, maar ik heb meer vertrouwen in jouw recepten :P. Ik ga wat proberen als het gelukt is, laat ik het je weten.
      Gr. Petra
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 05 mrt 2014 om 19:56
      Ik heb geen recept hiervoor, maak je ze weleens? Volgens welk recept? Dan kan ik kijken hoe je 'm kunt veranderen?

      Ik hoor 't wel!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 18 feb 2014 om 20:11
    Hoi Williene,
    Gisteren kwam de buurvrouw hier. Ze probeert al heel lang een brood te maken met alleen speltmeel. Maar tot nu toe lukt het niet. Ze kan namelijk niet tegen tarwe. Nu zat ik mij af te vragen of je haar misschien kunt helpen. Heb je tips of is het gewoon niet mogelijk met 100% spelt?

    Groetjes Alies
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 19 feb 2014 om 08:58
      Ha Alies, Brood met enkel speltmeel is lastig. Dit wordt al snel een erg compact brood. Ze zou half speltbloem/half speltmeel kunnen proberen, dat heeft waarschijnlijk al effect. Verder moet je speltmeel veel korter kneden dan tarwebrood. Dus een gewone broodbakmachine is hier vaak niet op ingesteld.

      Hopelijk heeft je buurvrouw wat aan de tips! Succes!

      Groetjes, Williene
      • Roos
        Roos maandag 18 sep 2023 om 07:15
        Ha, Heeft u voor mij een tip welke broodbakmachine goed is ? En ook grote broden uit haal? Ik wil er graag toch een namelijk:) Alvast bedankt!
    • Louisa van Hengstum
      Louisa van Hengstum zaterdag 20 sep 2014 om 12:52
      Ik kan ook niet tegen tarwe en maak al bijna een jaar speltbrood. Met enkel en alleen spelt meel. Dit koop ik online bij een de zuidmolen. Daar hebben ze gelijk de recepten voor producten met enkel en alleen spelt. Ik maak speltbolletjes, speltbrood, volkorenspelt brood, boerenspelt brood, allemaal zonder tarwe erin. Een eenvoudig recept is bijvoorbeeld, Recept voor de broodmachine: Toevoegen per 500 gram speltmeel: 285 gram water 7 gram instant gist of: 20 gram verse gist, of: 20 gram vloeibaar zuurdeeg Alle ingredienten op kamertemperatuur. En voor in de oven: Als u verse gist gebruikt deze eerst oplossen in wat lauw water. Meng 500 gram meel met 285 gram water en 7 gram droge of 20 gram verse gist tot een samenhangende bal. Ongeveer 15 minuten kneden. Leg het deeg in een kom en dek deze af met een vochtige doek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats ongeveer 30 minuten rijzen. Vet de vorm of plaat in met boter of olie. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten door en plaats het in de vorm of op de plaat. Dek het deeg weer af en laat het ongeveer 1-1,5 uur rijzen. Oven voorverwarmen op 220 graden. Zet het brood op een rooster in de oven. De bovenkant van het brood staat in het midden van de oven. Bak het brood ongeveer 35 minuten op 220 graden. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen. De temperatuur van de ingredienten is heel belangrijk. Het deeg moet tijdens de bereiding langzaam warmer worden. Als je met de handen kneed kun je het beste water nemen van ongeveer 25 graden. Door het kneden wordt het deeg warmer (ongeveer 3 graden). Tijdens de eerste rijs moet dan de temperatuur ongeveer 30 graden zijn. Na de tweede keer kneden 35 graden. Gebruik je een kneedmachine dan kun je beter water nemen van 15-20 graden omdat een kneedmachine meer warmte afgeeft aan het deeg. Gebruik je toch warmer water dan moet je de rijstijden verkorten tot de helft.
    • Louisa
      Louisa zaterdag 20 sep 2014 om 12:54
      Rijzen in een lauwe zeer vochtige oven is de oplossing voor compact brood. Je zet de oven 2 minuten aan op de allerlaagste stand, je giet kokend water in een bak en die je zet je op de bodem van de oven. Dan ga je je product maken en in plaats van doeken over je kom etc, zet je de kom dezelfde tijd in de oven. Ook bij de volgende keer rijzen.
      • Smakelijck maandag 22 sep 2014 om 10:34
        Heel erg bedankt voor je fijne tips, Louisa! Vooral van dat rijzen, ga ik zeker proberen!
  • Schrijvertje
    Schrijvertje vrijdag 17 jan 2014 om 09:54
    Verse gist koop ik voor €1.00 per ons bij de Bakker en daar bak ik 4 broden van (500gr meel)
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 nov 2013 om 13:22
    Goed om te weten! Bedankt!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 18 nov 2013 om 20:52
    Hoi Williene, bij de Deka Markt wordt droge gist verkocht zonder e-nummers.
  • Anonymous
    Anonymous maandag 18 nov 2013 om 20:50
    Hoi Anne-Rinke, ik koop mijn e-nummer vrije gist altijd bij de dekamarkt, dus misschien ook iets voor jou!

    Groeten, Ingrid
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 13 nov 2013 om 20:10
    mag ik vragen hoe je het brood snijdt? ik heb nl wel een heel scherp broodmes maar kan niet hele dunne boterhammen snijden. groetjes Janneke
    • juf Leej
      juf Leej vrijdag 21 feb 2014 om 09:14
      Ik heb laatst het brood bevroren gesneden. Gaat ook makkelijker en ik kreeg er 24 sneetjes uit.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 nov 2013 om 13:21
      Dat klinkt ideaal! Bedankt voor de tip!
    • Helen
      Helen dinsdag 19 nov 2013 om 12:44
      Ik heb sinds kort een broodsnijmachine van Bosch. Ideaal! Neemt ook niet veel ruimte in, je kunt hem gewoon inklappen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 nov 2013 om 21:18
      Ha,

      Ik liet het mijn man altijd doen ;-) Die deed dat veel beter dan ik! Inderdaad met een scherp broodmes als het brood is afgekoeld.
      Hij leende ook wel eens het electrisch mes van de buurvrouw, dat ging ook heel goed, maar ik vind het ook lastig!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 aug 2013 om 22:59
    Klopt, maar na het invriezen verandert het wel van structuur. Op zich maakt dat natuurlijk niet uit, als de werking maar niet vermindert.
  • wilz
    wilz donderdag 22 aug 2013 om 20:48
    je kunt verse gist ook invriezen. dan is het veel langer houdbaar, doe het in brokken en haal er uit wat je nodig hebt. advies van de natuurwinkel.
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 04 apr 2013 om 20:30
    Er staat een scheutje kokosolie, maar mijn kokosolie bestaat uit harde brokken. Daar kan je geen scheutje van maken ;) Heb ik dan de verkeerde olie of maak jij de kokosolie zacht (hoe?), want kokosbrokken in je brood (of iets anders) is niet zo lekker denk ik ;) Groetjes Eline.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 04 apr 2013 om 21:46
      Het staat er inderdaad niet heel duidelijk ;-) Maar als ik de kokosolie vloeibaar wil hebben dan verwarm ik 'm even heel zacht in een pannetje!

      Succes!
    • Erika
      Erika zaterdag 18 dec 2021 om 10:24
      kokosvet wordt week in kamerwarmte wilt ge het vloeibaar , zet dan efkes op (nog) warmere plek
    • Willemke
      Willemke dinsdag 08 okt 2024 om 19:19
      Mijn kokos van de pot smelt ik altijd en dan word het olie.
  • Selma
    Selma woensdag 10 sep 2014 om 10:15
    Beste Williene, Ik ben op zoek naar een goed basisrecept voor iemand die graag glutenvrij en suikervrij brood wil eten. Kun jij mij misschien een stapje op weg helpen, omdat er op internet weinig te vinden is over een goede samenstelling. Ik denk zelf aan een basis van speltmeel. Groeten en alvast bedankt, Selma
    • Smakelijck woensdag 10 sep 2014 om 10:39
      Goedemorgen, Bedankt voor je vraag! Iemand die glutenvrij eet mag geen speltbrood eten. Ik heb een recept voor glutenvrij brood op de site staan: http://www.smakelijck.nl/blog/glutenvrij-brood-/ Dit brood is echter niet vergelijkbaar qua smaak en structuur als een gewoon brood. Maar dat is (vrijwel) geen enkel glutenvrij brood. Succes!
  • Eva
    Eva zondag 28 sep 2014 om 17:48
    Is het recept voor 1 brood?
    • Smakelijck maandag 29 sep 2014 om 09:32
      Ja, dit recept is voor 1 brood.
  • Tea
    Tea maandag 17 nov 2014 om 21:40
    Hallo Willine, Op welk niveau bak je het brood in de oven?
    • Smakelijck dinsdag 18 nov 2014 om 09:34
      Ik bak brood altijd midden in de oven. Succes!
  • Chris
    Chris zondag 23 nov 2014 om 21:06
    Ik moet tegenwoordig glutenvrij brood eten. Mijn broodbakmachine heeft helaas geen glutenvrij programma, dus ik ben overgestapt op brood bakken in de oven. Alleen heb ik geen keukenmachine en wil deze nu gaan aanschaffen. Ik zou dan ook graag 2 of 3 broden tegelijk bakken; welke keukenmachine adviseren jullie? Groetjes, Chris
    • Smakelijck maandag 24 nov 2014 om 09:50
      Zelf vind ik voor brood bakken de KitchenAid erg fijn of een soortgelijke machine. Succes met bakken!
  • Henrike
    Henrike woensdag 10 dec 2014 om 10:22
    Hoi Williene, Op welke stand zet je de oven? Op hetelucht of onder/bovenwarmte. Alvast bedankt voor je antwoord. groetjes, Henrike
    • Smakelijck woensdag 10 dec 2014 om 11:27
      Brood bak ik met boven en onderwarmte op ongeveer 200 graden. Succes!
  • Ineke Post
    Ineke Post woensdag 13 jul 2016 om 14:37
    Hoi Williene, zover ik gezien heb, staat er geen recept voor roggebrood op je site. Nu zie ik allemaal recepten op internet met stroop en suiker erdoor. Één recept zag ik met rijststroop. Nu lees ik verschillende dingen daarover en weet ik niet goed of het een slechte of een goede zoetstof is. Mijn vragen zijn: "hoe slecht/goed is rijsstroop en heb jij een recept voor roggebrood?" Alvast bedankt. Groet Ineke
    • Smakelijck woensdag 13 jul 2016 om 16:18
      Ik heb zo helaas geen recept voor je. Rijststroop zou ik zeer matig mee zijn, net als met alle andere suikervervangers. Maar voor zo af en toe kun je dit gerust gebruiken. Succes!
  • Gerda
    Gerda woensdag 10 aug 2016 om 11:05
    Ha Williene, Waarom maak je er een platte rechthoek van en rol je het daarna op? Heeft dat nut of is dat ergens goed voor, of is dat gewoon omdat je dat de makkelijkste manier vindt? Je ziet juist vaak altijd van die mooie ronde vloerbroden, maar die krijg je uiteraard niet op deze manier. Groetjes, Gerda
    • Smakelijck woensdag 10 aug 2016 om 12:40
      Dat deed ik destijds inderdaad uit gemak en het feit dat er dan precies 2 broden in de oven pasten. Als ik nu brood bak dan maak ik er inderdaad een bol van. Als je begint is het oprollen wel een hele gemakkelijke techniek.
  • Stien
    Stien vrijdag 13 jan 2017 om 13:32
    Wat een mooie recepten. Top. Ik heb alsnog een vraagje. Wat bedoel je met een kneedmachine? Kun je ook met de hand kneden. Ik heb toevallig laatst de broodbakmachine weggedaan omdat ik de vorm van het brood niks vond. Er niet aangedacht dat hij ook kneed :) Groetjes Stien
    • Smakelijck vrijdag 13 jan 2017 om 13:44
      Een keukenmixer/machine met deeghaken. Ik gebruik hiervoor de KitchenAid op lage stand. Dit gaat heel goed. Je kunt het ook met de hand doen, maar dat kost jezelf meer tijd/energie. Binnenkort post ik leuke broodbaktips, hopelijk kun je daar ook wat mee. Succes!
  • Anja
    Anja woensdag 30 aug 2017 om 14:21
    Ha Williene, Wanneer voeg jij het zout toe? Zout gaat de werking van gist tegen, dus tegelijk toevoegen is geen optie. Graag je reactie! Groetjes Anja
    • Smakelijck woensdag 30 aug 2017 om 16:46
      Ik voeg het tegelijk toe, maar beide aan de andere kant van de kom. Succes!
  • Mitchell
    Mitchell maandag 17 jun 2019 om 12:55
    Mensen moeten echt kappen met dat gemekker over E-nummers. Het water wat je er bij doet heeft ook een E nummer, het bloem/meel ook. Alles wat in voedsel wordt gebruikt heeft een E nummer of je het nou zelf maakt of niet.
    • Smakelijck maandag 17 jun 2019 om 14:43
      Misschien moet je mijn website iets beter lezen :-)
    • Trudy
      Trudy vrijdag 23 okt 2020 om 13:08
      Hoi Williene, raad je het gebruik van een broodbakmachine af? IK wil graag beginnen met brood bakken, vandaar we hebben meel van de molen in Hulshorst is dat altijd goed? Groetjes Trudy
      • Smakelijck zaterdag 24 okt 2020 om 12:41
        Nee hoor, helemaal niet, maar ik bak inmiddels te weinig brood en dan vind ik nóg een apparaat teveel :-) Ik zou wel rekening houden met de anti-aanbaklaag in de broodbakmachines. Meel van de molen is juist super, alleen opletten bij kant-en-klare mixen dat er geen onnodige toevoegingen en suikers in zitten. Succes!
    • Anita
      Anita maandag 22 nov 2021 om 12:19
      Nog even wat vraagjes: Leg je het brood op het bakpapier op het rooster in de oven? Of op de bakplaat? En gebruik je 200graden met boven en onderwarmte of hetelucht oven?
      • Smakelijck maandag 22 nov 2021 om 14:39
        Op een bakplaat of baksteen. Ik gebruik boven en onderwarmte.
    • Roos
      Roos maandag 30 jan 2023 om 13:16
      Ik heb geen verwarming, ( vloerverwarming) waar moet ik het dan laten rijzen?
      • Smakelijck maandag 30 jan 2023 om 15:05
        In een oven op bijvoorbeeld 25 graden, of gewoon op het aanrecht als het warm genoeg is.
Laat een bericht achter!
284