Zelf brood bakken zonder broodbakmachine!
Het brood dat wij eten bak ik zelf. Elke week bak ik 4 broden, 2 voor mijn ouders, en 2 voor onszelf. De laatste tijd wordt er weer meer brood gegeten dus kom ik niet meer helemaal uit, er zal dus meer gebakken moeten worden! Ik gebruik geen broodbakmachine om mijn broden te bakken maar ik bak de broden gewoon in de oven.
Mijn broodmeel haal ik bij de molen. Je kunt ook eens in de natuurwinkel kijken of het helemaal zelf samenstellen.
Je weegt 500 gram meel af, zelf doe ik 400 gr. broodmeel (8-granen) met 100 gr. biologische (spelt)bloem. Of van beide 250 gram. Door de bloem rijst je deeg beter. Ik voeg 300 ml. water toe en roer dit goed door elkaar. Dit laat ik 15 min rusten. Dit hoeft niet bij elk meelsoort, wel bij de 8-granenmix.
Na 15 minuten gaat het deeg in de keukenmachine samen met een eetlepel gist en een scheutje kokosolie. Gebruik liever geen broodverbeteraar want daarmee voeg je weer E-nummers toe en dan kun je net zo goed naar de bakker gaan :-)
Bij sommige meelsoorten moet je nog bakkerszout toevoegen, dit staat dan vaak op de verpakking vermeldt. Ik laat de keukenmachine het deeg ong. 5 a 10 min. kneden. Blijft het deeg te kruimelig dan voeg ik nog 10 ml water toe.
Het deeg gaat in een kom met een vochtige warme theedoek erover en dit laat ik 1 uur rijzen voor de verwarming. Het deeg verdubbeld zich nu. Het deeg haal ik uit de kom, ik duw en kneed het uit tot een platte rechthoek van ong. 30 bij 40 cm. Nu rol ik het deeg op tot het de vorm heeft van een (vloer)brood. Ik leg het brood op bakpapier, maak de bovenkant van het brood vochtig met een natte hand en bestrooi het met zaden naar keuze. Bijv. zonnebloempitten of gierst. Er gaan 2 broden tegelijk in de oven, dus er liggen 2 broden op 1 stuk bakpapier.
Hierover gaat opnieuw een warme vochtige theedoek en dan laat ik het op het aanrecht opnieuw 1 uur rijzen.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Het brood gaat de oven in voor ongeveer 30 minuten. Als het brood mooi bruin is en hol klinkt als je erop tikt dan is het gaar. Laat het brood afkoelen op je aanrecht en snijd het vervolgens in dunne sneetjes.
Het brood gaat bij mij de vriezer in en ik haal er het aantal sneetjes uit die we op dat moment eten. Zo wordt er niets weggegooid. Zelfgebakken brood vult beter dan 'gekocht' brood, en het geeft veel voldoening om je eigen brood te bakken. Het is even oefenen, maar het is het proberen waard!
Liefs, Williene
Groetjes, Erika
Beetje off-topic om zo te zeggen maar kijk voor de 'broodbakkunst' eens op http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ hier staan naast allerlei recepten ook tips voor het bakken van brood.
Groet,
Jo
wat een vragen he,vast bedankt voor de moiete.
Groetjes, Erika
Bedankt voor je reactie! Broodhulp kun je weglaten, want dat is niet meer zo goed verkrijgbaar. Na een tijdje wordt een broodkorst inderdaad zacht, dat geldt ook voor bakkersbrood. Brood kun je heel goed invriezen, wel eerst snijden. En zoals hieronder gezegd wordt, kijk eens op de site van Levine, daar staan ook heerlijke broodbakrecepten op!
Succes!
Ik koop verse gist bij de natuurwinkel, dit is E-vrij. Fijn om een merknaam te weten van goede gist, dankjewel! Ik ga eens kijken of ik dat hier in de buurt ook kan vinden!
Als je gist bij de gewone bakker haalt, weet je echt niet wat daar allemaal inzit, wat dat weten ze zelf ook niet.
Wij hebben droge en verse biologische gist en daar zitten absoluut geen toevoegingen in. Droge gist is van Bioreal
Wij hebben een biologische broodbakkerij en natuurvoedingswinkel.
Suus Hardeman
Ik wil graag spelt croissants maken, heb jij daar een recept van? Ik kan niets vinden in de receptenindex.
Gr. Petra
Gr. Petra
Ik hoor 't wel!
Gisteren kwam de buurvrouw hier. Ze probeert al heel lang een brood te maken met alleen speltmeel. Maar tot nu toe lukt het niet. Ze kan namelijk niet tegen tarwe. Nu zat ik mij af te vragen of je haar misschien kunt helpen. Heb je tips of is het gewoon niet mogelijk met 100% spelt?
Groetjes Alies
Hopelijk heeft je buurvrouw wat aan de tips! Succes!
Groetjes, Williene
Groeten, Ingrid
Ik liet het mijn man altijd doen ;-) Die deed dat veel beter dan ik! Inderdaad met een scherp broodmes als het brood is afgekoeld.
Hij leende ook wel eens het electrisch mes van de buurvrouw, dat ging ook heel goed, maar ik vind het ook lastig!
Succes!