07-07-2020

Zuurdesembrood met tomaat, olijf en walnoot!

Na het avontuur met de zuurdesemstarter nu eindelijk een recept voor het bakken van een zuurdesembrood. In dit recept gebruik ik, naast het zuurdesem ook nog een klein beetje gist om het rijsproces te versnellen. Bij het gebruik van alleen zuurdesem heb je veel langer tijd nodig voor het rijzen. Vrijwel alle bakkers gebruiken daarom naast het zuurdesem ook een gedeelte gist. Als je echt alleen zuurdesem wilt, dan moet je bij de tweede rijs de rijstijd verdriedubbelen. Dus 3-4 uur laten rijzen op een warme plaats. 

Zuurdesembrood met tomaat, olijf en walnoot

Ingredienten voor 2 kleine broden:

380 gram speltbloem of een ander soort meel, 200 gram lauw water, 200 gram zuurdesemstarter, 1 eetlepel droge gist, 1,5 theelepel (Keltisch) zout

Vulling: 75 gram grof gehakte walnoten, 125 gram zongedroogde tomaten in stukjes, 100 gram olijven, gehalveerd

Bereiding:

Doe de bloem met het water en het zuurdesem in een kom en kneed een paar minuten rustig door tot een deeg. Dek de kom af en laat 20 minuten rusten. Voeg het zout toe aan de ene kant van de kom en het gist aan de andere kant. Kneed het deeg nu zo’n 6 minuten tot het goed elastisch is.

Voeg de vulling toe aan het deeg en kneed tot de vulling goed gemengd is met het deeg. Dit kan ook met de hand.

Vet een kom in met wat olie* en doe het deeg in de kom. Dek de kom af met folie of een theedoek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.

Vet je handen in met olie, dan kun je het deeg beter bewerken. Haal het gerezen deeg uit de kom, vouw het een paar keer dubbel en verdeel de deegbal in 2 gelijke delen. Vorm er 2 broden van en doe ze in een broodvorm of cakeblik. Je kunt het ook vormen tot een bal op een vel bakpapier. Dek af en laat opnieuw 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.

Verwarm de oven op 220 graden. Zet een lege ovenschaal of bakblik op het onderste rooster in de oven tijdens het voorverwarmen. Als je een pizza- of broodsteen hebt, laat deze dan ook mee verwarmen op het middelste rooster in de oven.

Schuif de broden (met het bakpapier) in de oven op de pizzasteen. Giet zo’n 250 milliliter kokend water in het bakblik zodat er stoom vrijkomt (pas op, heet!). Bak je brood 20 minuten zonder de oven te openen. Verlaag de oventemperatuur na 20 minuten naar 200 graden en haal het bakblik en bakpapier uit de oven. Bak de broden nog 10-15 minuten tot ze mooi bruin zijn en hol klinken als je erop tikt.

Laat de broden uit de oven volledig afkoelen op een rooster.  Na het afkoelen kun je het brood ook goed invriezen.

*Ik gebruik hiervoor biologische zonnebloemolie High Oleic, je kunt bijvoorbeeld ook olijfolie gebruiken.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat een bericht achter!
284