10-05-2013

Rabarbercompote!


Rabarber is weer volop verkrijgbaar. Ik kreeg een aantal vragen of ik een recept had met rabarber en van een rabarbercompote. Mijn moeder maakte deze altijd al, maar zij deed het met gewoon water, ik doe het met vers sinaasappelsap. Je kunt rabarber eten als toetje, maar ook als bijgerecht bij je groenten. Zelf ben ik daar niet zo heel dol op.
Advies is om rabarber niet te vaak te eten. In rabarber zit oxaalzuur wat kalk ontrekt in je lichaam. Maximaal 2x per week is het advies!

Rabarbercompote

Ingrediënten:
400 gram rabarber (zijn ongeveer 3 stelen), 50 gram palmsuiker, sap van een halve sinaasappel, kwart theelepel kaneelpoeder

Was de rabarber en snijd in stukjes. Doe in een pan met het sap, palmsuiker en wat kaneelpoeder. Breng aan de kook. Kook ongeveer 15 minuten totdat de rabarber gaar en zacht geworden is. Laat de rabarber iets afkoelen tot het wat lauw is en serveer.

Rabarbercompote is lekker met een schepje creme fraiche of bijvoorbeeld bij hangop!

Tips:
*In plaats van kaneel kun je ook vanillemerg toevoegen.
*Voor een zoete smaak kun je ook wat aardbeien toevoegen aan de compote.
*Je kunt evt. de rasp van een biologische sinaasappel toevoegen.
*Je kunt de compote ook maken met water, i.p.v sinaasappelsap.
*Vind je de compote te dun, dan kun je 'm aanmaken met wat maïzena.


 

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke donderdag 16 mei 2013 om 21:58
    Hoi Williene,

    Ik had 9 normale stengels uit eigen moestuin, blad eraf, woog maar 400 gram.
    Jij had vast hele dikke!
    200 gram appeltjes erbij, wat kaneel en 3 tl palmsuiker.
    En de buurvrouw, manlief en zoon smullen:)
    En kan mooi als toetjes toch Williene:) omdat het groente is toch?

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 mei 2013 om 22:18
      Ha,

      Ik had ze bij m'n ouders uit de tuin geplukt en dat waren inderdaad forse stelen!
      Fijn dat jullie er allemaal van hebben gesmuld! Lekker toetje inderdaad ;-)

      Groetjes!
  • izerina
    izerina zaterdag 11 mei 2013 om 18:40
    Ik maak het wat steviger en minder wrang door een handje havervlokken toe te voegen. En rozijntjes om te zoeten.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 11 mei 2013 om 19:57
      Goede tips! Dankjewel!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 11 mei 2013 om 11:14
    Rabarber is ook heel lekker wanneer je er stukjes appel (liefst goudreinet) en een handjevol rozijnen doorheen doet. Een hele frisse variatie vind ik.

    Margriet
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 11 mei 2013 om 15:10
      Dankjewel voor de tip! Klinkt erg lekker!
  • Jolanda
    Jolanda vrijdag 10 mei 2013 om 13:40
    Tijdens mijn zwangerschappen deed ik altijd een beetje kalk tijdens het koken erdoor (verkrijgbaar bij de goede drogist of apotheek). Dan is nl. alle kalk ook nodig voor de baby.
    Wij eten het juist wel bij de groente. Heerlijk.

    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 10 mei 2013 om 16:44
      Inderdaad een heel goed idee om kalk toe te voegen, Jolanda! Leuk dat jullie dat juist wel weer lekker vinden! Smaken verschillen ;-)
  • Ina
    Ina vrijdag 10 mei 2013 om 10:21
    Ahh, héérlijk, een recept wat mij herinnert aan mijn jeugd!Mijn moeder's trots: de rabarberplant!
    Méér variaties zijn welkom hoor!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 10 mei 2013 om 16:43
      Leuk om te horen, Ina! Er staat nog een recept op deze site van rabarber-aardbeienjam! Te vinden via de index. Maar de plant staat weer zo prachtig bij m'n ouders dat ik er misschien wel meer mee ga maken ;-)
Laat een bericht achter!
253