08-03-2013

Naan brood!


Bij een Indiase maaltijd hoort 'brood'. Brood om mee te dippen en te gebruiken als 'bestek'. Er zijn veel verschillende soorten brood, In ons land is Naan brood wel het meest bekend. Maar ook andere soorten brood krijgen steeds meer de aandacht. Zoals Papadums, Dosa's en Chapati's. Deze worden allemaal gegeten naast bijvoorbeeld een curry met raita en de chutney.

Naanbrood

Ingrediënten voor 4 naanbroodjes:
250 gr. speltbloem of meel, 2,5 el kokosolie (gesmolten), 1 tl palmsuiker, 0,5 tl zout, 1,5 tl gist, 0,5 tl baksoda, 6 el yoghurt, verse kruiden als peterselie of koriander, komijn, nigellazaad of sesam, gesmolten boter of ghee om te bestrijken.

Bereiding:

Doe de palmsuiker samen met de gist in een kommetje met een klein beetje warm water. Laat 10 minuten staan.

Doe de bloem, zout, baksoda in een kom en voeg de yoghurt, kokosolie en het gistmengsel erbij. Meng de ingrediënten tot een zacht deeg. Voeg meer water toe als het deeg te droog is. Of wat meel als het te nat is. Kneed het deeg een paar minuten door.

Leg het deeg in een kom, maak het iets vochtig met wat olie en dek af. Laat het deeg op een warme plaats om te rijzen voor 2 uur. Het moet verdubbelen in volume.

Kneed het deeg opnieuw door, verdeel in 4 porties en laat opnieuw een half uur rijzen.

Neem een portie, rol deze wat uit tot een platte lap met behulp van wat bloem. Bestrooi de bovenkant van de naan met specerijen of kruiden naar wens. Bijvoorbeeld peterselie/koriander, komijn, nigella of sesam. Druk het een beetje in het deeg zodat het blijft zitten.

Bestrijk de onderkant van de naan met wat water.

Verhit een pan (het liefst een zware gietijzeren pan met dikke bodem) op het vuur. Laat goed warm worden. Leg 1 naan in de pan met de natte kant naar beneden en doe een deksel op de pan. Doe het vuur iets lager en laat een minuut bakken. Je kunt het brood nu als het goed is gemakkelijk omdraaien. Laat de andere kant ook een minuut ongeveer bakken tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Bestrijk de Naans met gesmolten boter of ghee.

Je kunt Naan ook in de oven bakken. Je hebt hier wel een brood of pizzasteen voor nodig. Verhit de oven dan op 200 graden en bak de naans ongeveer 3-5 minuten tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Ook als je het op deze manier doet bestrijk je de naans met boter of ghee.

Eet smakelijck!
 

Deel via social media

 
Print recept

7 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 15 mrt 2013 om 17:22
    Lijkt me lekker,maar is t ook mogelijk deze zonder gist te maken met alleen baksoda?of verandert dat bv smaak te veel?en moet er dan ook wat qua verhouding veranderen?

    Ik weet niet precies waar zoiets bij wordt gegeten,heb je daar ook. Recepten van op de site?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 15 mrt 2013 om 18:44
      Lijkt me niet veel aan de smaak veranderen, misschien rijst het daardoor niet goed.

      Dit recept is geblogd in de serie over Indisch eten. Het is heerlijk bij de Indiase curry. Maar als je het lekker vindt kun je het bij allerlei gerechten eten!

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Martine
    Martine dinsdag 28 jul 2015 om 13:03
    Hallo Williene, Ik vraag me af of je voor dit recept verse of droge gist gebruikt. Als je wel verse gebruikt, hoeveel droge gist moet ik dan gebruiken? Vriendelijke groet, Martine
    • Smakelijck woensdag 29 jul 2015 om 12:29
      Droge. Als je verse wilt gebruiken zou ik zo'n 20 gram gebruiken.
  • Anita
    Anita woensdag 06 jan 2016 om 19:34
    Hoe zou je dit brood gluten vrij kunnen krijgen? Bedankt! Groetjes Anita
    • Smakelijck woensdag 06 jan 2016 om 22:01
      Wellicht met glutenvrij meel?
      • Anita
        Anita donderdag 07 jan 2016 om 22:06
        Dat is vaak zo droog, maar ik ga verder kijken.
Laat een bericht achter!
253