19-08-2013

Bouillonpasta of poeder!

Ongeveer een half jaar geleden volgde ik een workshop bij Marry Foelkel. Marry schrijft enthousiast over (on)kruiden in het tijdschrift van de Moermanvereniging. Marry geeft regelmatig verschillende workshops en mijn zus en ik hadden ons opgegeven voor de workshop pro-biotica maken. Dit is een zgn. bouillonpasta die zij gebruikt in soepen en sauzen. De bouillonpasta gaat gisten door de appelazijn en daardoor ontstaan er gezonde melkzuurbacteriën die onze darmen herstellen en voeden.

Deze bouillonpasta is wel heel anders dan de gewone bouillon, dus even wennen qua smaak. Je kunt natuurlijk alle kanten op met de hoeveelheden. Je kunt dit 1 keer per jaar doen en dan zorgen dat je voldoende jampotten op voorraad hebt voor het hele jaar. Onderstaande hoeveelheid is genoeg voor 2 jampotten. Je kunt prima andere groenten toevoegen of groenten weglaten. Je kunt het helemaal maken naar je eigen smaak.

Bouillonpasta of poeder:

Ingrediënten:
2 eetlepels peterselie, 1 á 2 tenen knoflook, 1 eetlepel mosterdzaad, 1 a 2 eetlepels bloemkool, 2 eetlepels paprika, 2 eetlepels bosui, 2 eetlepels ui, 4 eetlepels selderij, 3 eetlepels wortel, 1 eetlepel provencaalse kruiden, wat verse tijm, 2 eetlepels knolselderij, 2 eetlepels prei, 2 eetlepels venkel, wat rozemarijn (vers of gedroogd), 1 eetlepel lijnzaadkiemen of gewone lijnzaad, Keltisch zout

Een goede aanvulling kan zijn: maggiplant, Oost-Indische kers, salie, bieslook, daslook, paardenbloemblad, andere groenten en/of kruiden.

Snijd de groenten zo fijn mogelijk. Eventueel met behulp van een keukenmachine.
Weeg de hoeveelheid aan groenten. Afhankelijk van je hoeveelheid groenten moet je 7% Keltisch zout toevoegen. Meng dit goed door elkaar.

Gebruik brandschone jampotjes. Spoel deze om met een klein scheutje appelazijn. Draai je potje om en om zodat de appelazijn overal zit en giet het dan weg, of over in een ander potje en herhaal. Doe het groentemengsel in een potje en doe deze helemaal vol. Stamp hem flink aan, liefst met een vijzel. Het vocht mag vrijkomen. Blijf aanduwen en aandrukken. Dek de bovenlaag nu af met een prei-blad of ander groot groenteblad en strooi nog wat Keltisch zout bovenop. Draai de deksel er stevig op en laat de potjes 3 weken staan op een koele donkere plek. 

Na openen bewaar je de potten in de koelkast. Voeg de pasta toe aan soepen en sauzen waarin je normaal bouillon gebruikt. Hoeveelheid hangt af van je smaak. Begin met een klein theelepeltje, dan kun je altijd toevoegen.

Omdat ik deze bouillonpasta vrij sterk vind heb ik de inhoud van de potten uitgesmeerd op bakpapier en 5 uur laten drogen in de oven op 90 graden met de ovendeur op een kier. Het resultaat is een heerlijke bouillonpoeder die ik kan toevoegen aan soepen en sauzen.

Op de Facebookgroep kwam ook de bouillon ter sprake en op die manier kwam ik op het idee om mijn prutjes te gaan drogen. 
Mijn recept, oftewel, Marry's recept is echt een pro-biotica, dus met het voordeel van de melkzuurbacteriën, dat heeft deze niet. Maar als je het droogt in de oven is dat effect ook weg, denk ik.

Succes en een fijne dag!


 

Deel via social media

 
Print recept

11 Reacties

  • Annemieke
    Annemieke maandag 19 aug 2013 om 16:00
    Hé leuk om te lezen! Een tijdje terug plaatste ik een blog over het maken van bouillonpoeder, goed gelukt toen.

    http://godvoorhuwelijkengezin.blogspot.nl/2013/06/zelf-groentenbouillonpoeder-maken.html
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 aug 2013 om 21:25
      Dankje!

      Ik ga eens op je blog kijken!
  • jikke
    jikke dinsdag 16 sep 2014 om 14:29
    Kan je ook maggi, peterselie, basilicum, tijm etc. drogen door de bosjes op te hangen? Of gaat de smaak dan verloren?
    • Smakelijck dinsdag 16 sep 2014 om 20:04
      Ja, volgens mij kan dat wel, maar zeker weten doe ik het niet. Je kunt het wel heel goed invriezen, gewoon hele takjes, nadat het bevroren is kun je het dan heel makkelijk verpulveren. Succes!
  • angeline
    angeline maandag 11 jan 2016 om 13:55
    Hallo Williene, klopt het dat ik ergens heb gelezen dat een biologisch product met de vermelding EKO geen E nummers bevat?groeten Angeline
  • angeline
    angeline maandag 11 jan 2016 om 13:55
    Hallo Williene, klopt het dat ik ergens heb gelezen dat een biologisch product met de vermelding EKO geen E nummers bevat?groeten Angeline
    • Smakelijck maandag 11 jan 2016 om 14:58
      Nee, dat klopt niet. Dit product mag weliswaar een aantal E-nummers niet bevatten zoals aspartaam en E621, maar verder kunnen er zeker wel E-nummers inzitten, en ook rode. Het blijft opletten dus.
  • Lydia
    Lydia woensdag 20 jan 2016 om 17:13
    Wat moet ik toevoegen om rundvleesbouillon te krijgen? Wat bovenstaand recept is eigenlijk groentebouillon toch..?
    • Smakelijck woensdag 20 jan 2016 om 19:06
      Klopt. Als je rundvleesbouillon wilt kun je beter de basis gebruiken van de runderbouillon op deze site.
    • Saskia Pradun-Baur
      Saskia Pradun-Baur zaterdag 04 nov 2023 om 19:28
      Hoi Williene, misschien een overbodige vraag maar het mosterdzaad in dit recept welke bedoel je? Ik heb geel, bruin en zwart mosterdzaad in mijn kruidenkast staan. bedankt voor de genomen moeite.
      • Smakelijck maandag 06 nov 2023 om 09:39
        Ha, Ik heb altijd geel mosterdzaad :-)
Laat een bericht achter!
257