Surinaamse Roti #Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes!
Zoals regelmatig het geval met kant-en-klare pakjes en zakjes lijken de gerechten soms helemaal niet op het originele recept uit het betreffende land. Ik houd dan gewoon het pakje aan, omdat dát het gerecht is wat mensen hier kennen en uit een pakje kopen. Maar deze Roti vond ik lastig. Ik heb een lieve vriendin die uit Suriname komt, en dus precies weet hoe je echte originele Roti maakt. Ik heb dus bij dit gerecht een beetje geschipperd tussen 'een beetje van Irma en een beetje van Knorr'. Nu hoop ik maar dat Irma me dat vergeeft :-)
De roti vellen, of -platen zoals ze ook wel worden genoemd, zelf maken is even een werkje, maar wel echt de moeite waard als je een keer wat meer tijd hebt. Ik vond ze heerlijk. In een toko kun je vaak ook redelijk originele roti vellen vinden. Mocht je ze niet kunnen vinden, en hier moet Irma maar even stoppen met lezen :-), kun je ook (zelfgemaakte) wraps of Libanees platbrood gebruiken.
Surinaamse Roti - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes!
Ingredienten voor 2-3 personen:
6 Roti-vellen (toko of zelfgemaakt, zie het recept hieronder), 250 gram kipfilet of kippendijen, 400 gram sperziebonen of kouseband, 1 ui, 400 gram krielaardappelen, 250 milliliter kippenbouillon (Naturcompagnie zonder gist en zonder suiker), 100 milliliter kokosmelk
Marinade: 1 eetlepel kerriepoeder, 1 fijngesneden teen knoflook, 1 gesnipperde sjalot, 1 eetlepel olie
Kruidenmix: 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel kerriepoeder of curry madras, 1 ui, 1 teen knoflook, Keltisch zout en peper
Bereiding:
Snijd de kipfilet in blokjes en meng deze met de ingrediënten voor de marinade. Laat zo’n 15 minuten marineren.
Maak de bonen schoon en snijd deze in stukjes of halveer ze. Kook de bonen in ongeveer 5 minuten beetgaar. Laat de bonen uitlekken. Halveer de krielaardappelen.
Snipper de ui en de knoflook voor de kruidenmix. Fruit deze aan in wat boter of olie. Voeg de overige kruiden voor de kruidenmix (tomatenpuree en kerriepoeder) toe en laat een minuut meebakken. Voeg de kip toe en de aardappels en blus af met bouillon en kokosmelk. Laat stoven tot de kip en aardappels gaar zijn. Laat de saus wat inkoken als deze nog wat te dun is.
Smelt wat boter of olie in een koekenpan en snipper de overgebleven ui. Voeg de beetgare sperziebonen toe en roerbak de bonen een paar minuten tot deze gaar zijn. Maak eventueel op smaak met zout en peper.
Verwarm de rotivellen en serveer de roti’s met de sperziebonen en de saus met aardappel en kip.
Eet Smakelijck!
Recept voor originele Surinaamse Roti-vellen
Voor ongeveer 12 stuks:
450 gram speltbloem, 200-225 milliliter water, ½ theelepel zout, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, 50 gram ghee
Bereiding:
Meng alle ingrediënten, behalve de ghee, tot een soepel, maar plakkerig deeg. Maak van het deeg 12 balletjes. Als het deeg te plakkerig is, vet dan je handen goed in met olie en bestuif het deeg met wat bloem. Laat de balletjes onder een doek 30 minuten rusten.
Laat de ghee smelten.
Neem een balletje deeg, maak deze wat plat met je handen en bestrijk met wat ghee. Vouw het deeg weer tot een bal, zodat de ghee in het deeg zit. Herhaal dit bij alle deegballetjes. Laat opnieuw 30 minuten rusten.
Rol de balletjes uit tot de grootte van een wrap. Doe dit eventueel met behulp van bloem.
Verwarm een koekenpan, het liefst van staal, tot deze goed heet is. Bestrijk met wat olie of ghee en bak de rotivellen aan beide kanten goudbruin. Vouw de vellen uit de pan 2 keer dubbel en serveer de roti bij het bovenstaande gerecht.
In dit filmpje kun je zien hoe je de rotivellen kunt maken.
Liefs, Williene