Rijsttafel #9: Kipsate met satesaus!
(Kip)sate kan niet ontbreken op een rijsttafel.
Voor dit recept gebruik je (biologische) kipfilet. Snijd het vlees in grove blokken en zet het in een marinade van een scheut olijfolie of kokosolie, ketjap manis (Yakso), uitgeperste tenen knoflook, scheutje chilisaus (Yakso), peper en zout. Evt. naar smaak toe te voegen: sambal (Yakso), palmsuiker, kruiden etc.
Bak de blokjes gaar in de pan met wat olie en laat ze afkoelen. Rijg de blokjes vervolgens aan een sate/tapas prikker. Op het moment van serveren kun je ze nog even opwarmen in de pan.
De satesaus:
Pak een steelpan en doe hierin een bodempje (kokos)melk. Gelijk hierbij een paar flinke (3/4) eetlepels pindakaas (Calvé) toevoegen. Dit breng je al roerend aan de kook tot de pindakaas oplost in de melk en het een lekkere saus wordt. Deze saus breng je op smaak met een theelepel sambal(Yakso, natuurwinkel), flinke scheuten ketjap manis(Yakso, natuurwinkel), een geperste knoflookteen en een lepel palmsuiker. Even laten pruttelen, evt. nog wat melk toevoegen als de saus te dik is of pindakaas als de saus te dun is.
Serveer de kipsate met de satesaus.
Dit is alweer het laatste deel van de Chinees/Indische rijsttafel! Ik hoop dat het jullie net zo lekker smaakt als het ons doet!
Liefs, Williene
Dankjewel. Je kunt de knoflook prima uit dit recept laten, dat is geen probleem. Evt. zou je een heel fijn gesnipperd sjalotje toe kunnen voegen. Deze dan wel eerst iets fruiten.
Knoflook is echter wel heel erg gezond. Je zou evt. de kern uit knoflook kunnen halen, deze zorgt voor de reuk. En anders kun je wat vers citroensap nemen als je knoflook hebt gegeten of wat blaadjes peterselie. Dat zorgt ervoor dat je niet meer 'ruikt'. Knoflookpoeder is ook geschikt.
Groetjes, Williene
Succes!