Ontbijtkoek 2!
Een tijdje geleden heb ik hier het recept geplaatst van de ontbijtkoek uit het kookboek van Yvette van Boven. Niet bij iedereen ging de koek helaas in 1 keer goed...
Inmiddels zijn er ook weer nieuwe inzichten, en vanwege het nieuwe E-nummer waaiertje van Medica Natura valt bruine basterdsuiker onder de rode E-nummers. Ik heb gisteren wat experimenten (lees: 2 ontbijtkoeken) achter de rug en ik vond het wel een nieuw blogje waard!
Ontbijtkoek nieuwe versie!
Ingredienten:
400 gram speltbloem, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder snuf zout, 1 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder, 1 tl korianderpoeder, flinke snuf pimentpoeder, 100 gram kokosbloesemsuiker, 150 gram biologische honing, 200 ml. karnemelk, 1 theelepel baksoda.
Oven voorverwarmen op 150 graden.
Mix alle ingrediënten door elkaar met een electrische mixer of handmixer. Mix zo'n 5 tot 8 minuten lang alles goed luchtig.
Giet het kleverige beslag in een cakeblik van 1 liter inhoud, bekleed met bakpapier.
Bak de koek 1 uur in de oven. Prik met een prikker of de koek gaar is. Zet 'm anders nog even terug in de oven tot de prikker er droog uitkomt.
Tip: ter variatie had ik door het 2e koek beslag 2 handjes biologische rozijnen gedaan. Het resultaat was een lekkere rozijnenkoek!
Succes!
Ik gebruik een cakeblik van zo'n 21 cm lang. Als je een langer exemplaar hebt dan verdeelt het beslag veel meer en krijg je een platte en compacte koek. Ik weet dat ze bij Dille en Kamille kleine cakeblikjes verkopen!
Succes!
Groetjes, Williene
Kan iemand me hier meer over vertellen?
groetjes,
Claudia
Tijdens een programma op tv over voeding bleek de piment die ook in olijven zit puur chemisch te zijn Omdat nederlanders het te duur vinden met echte stukjes paparika. Ik begin nog maar net en heb nog niet zoveel kennis, maar wil dit wel delen.
groetjes Maaike
Succes!
Bedankt voor het delen van je ervaring en veel succes!
Groetjes, Williene
Toen de ontbijtkoek in de oven stond ben ik de opmerkingen gaan lezen. Na het lezen hiervan dacht ik alleen nog maar een uur lang, oh nee. Als het maar goed komt.
Na een uur kwam hij uit de oven. Hij zag er in ieder geval goed en mooi uit. Hij was mooi gerezen. Heb hem even laten afkoelen, maar we waren zo benieuwd hoe die er van binnen uit zou zien en helemaal hoe die zou smaken. Toch een plakje proeven. Onze ogen werden groot van verbazing en genot.
Aaaaah het is gewoon gelukt. Ik was zo blij dat ik niet eerst de opmerkingen gelezen had en dat ik precies het recept gevolgd had.
Heb zelfrijzend bakmeel gebruikt uit de natuurwinkel wandaan.
Ik hoop dat het mensen kan inspireren om toch door te zetten, want als je deze opmerkingen leest en je ontbijtkoek is dan toch gelukt geeft dat wel een kick.
Succes allemaal ermee.
Groetjes Nijntje
Bedankt voor je tip!
Groetjes, Williene
Gr.
Evelien
Wat je ook zou kunnen proberen is rauwe geitenmelk.
Ik weet niet in hoeverre je zoon heel heftig reageert op koemelk? Zit ook nog wel een verschil in. Onze zoon krijgt namelijk rauwe geitenmelk (had overigens in het begin twee giga grote exceem plekken op z'n buik en door rauwe geitenmelk is dat helemaal verdwenen).
Williene, ik ben wel erg benieuwd naar deze koek. Ik ga vanmiddag weer eens even naar de Jumbo (die schijnt ook veel producten te hebben zonder rode-E-nummers).
Groetjes, Williene
Kan ik voor het zelfrijzend bakmeel ook tarwemeel en 4 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder gebruiken?
Hartelijke groeten,
An
Groetjes, Williene
Gr. Inge
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
groeten, Marijke