29-12-2020

Oliebollencake!

Heb je dit jaar geen zin om zelf oliebollen te bakken, geen tijd om lang boven de frituurpan te staan? Bak dan een oliebollencake! De smaak zal je zeker verrassen. 

Oliebollencake

Ingredienten:

500 gram speltbloem, 500 milliliter (plantaardige) melk, 7 gram droge gist, 1 ei, 2 eetlepels yakonsiroop (of gebruik een ander zoetmiddel naar keuze), snufje zout, 150 gram rozijnen of krenten, 2-3 appels

Bereiding:

Week de rozijnen 15 minuten in warm water. Maak de appels schoon en snijd in blokjes.

Meng een beslag van het bloem, de melk, gist, ei, zoetmiddel en het snufje zout. Voeg de rozijnen en de blokjes appel toe en meng goed door. Laat het beslag 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Vet een cakeblik goed in met boter. Doet het gerezen beslag in het cakeblik en schuif in het midden van de oven. Bak de cake gaar in 25-30 minuten. 

De cake is lauwwarm het lekkerst!

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

21 Reacties

  • Nelianne
    Nelianne dinsdag 29 dec 2020 om 18:27
    Hoi Willinge, Vraagje, zou je de gist ook kunnen vervangen door bakpoeder of baking soda of een combinatie daarvan? Wij gebruiken liever geen gist namelijk.
    • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 09:41
      Dat kan, maar krijg je een geheel andere structuur.
    • Marianne
      Marianne woensdag 30 dec 2020 om 12:12
      Blij met dit recept, alle pakken oliebollen mix waren uitverkocht vanmorgen, staat.nu een oliebollencake in de oven.
      • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 13:55
        Leuk, succes!
    • Francien
      Francien woensdag 30 dec 2020 om 13:27
      Heb hem ook in de rijsstand staan, maar hij komt niet erg omhoog...klopt dat? Moest de melk misschien lauw zijn?
      • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 13:55
        Ik heb ook koude melk gebruikt en het kwam prima omhoog. Ik heb het in de keuken bij kamertemperatuur laten rijzen.
        • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 13:56
          Wellicht nog iets langer laten staan. In de oven rijst het ook nog verder. Wel goed om op te letten of het beslag gaat bubbelen.
    • Elda
      Elda woensdag 30 dec 2020 om 15:45
      Ik wil de cake glutenvrij proberen te maken (met een pak glutenvrije oliebollenmix). Kan ik dan het aantal gram speltbloem hiervoor vervangen? En is er dan nog een zoetstof nodig?
      • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 15:50
        Dat kan inderdaad. Je kunt dan inderdaad 1 pak gebruiken (500 gram) en de aanwijzing op de verpakking volgen. Zoetstof is dan niet nodig, dat zit meestal al in het pak.
        • Corine
          Corine woensdag 30 dec 2020 om 19:56
          Als ik de cake glutenvrij (geen tarwe of spelt)wil maken, kan ik ipv speltmeel kastanjemeel of amandelmeel gebruiken?
        • Elda
          Elda woensdag 30 dec 2020 om 23:08
          Bedankt! Ik heb hem inmiddels gebakken in een mooie tulbandvorm. Wel wat langer laten rijzen. Is echt goed gelukt en de smaak is heerlijk!
    • M
      M woensdag 30 dec 2020 om 16:36
      Gebruik je de heteluchtstand van de oven bij dit recept? Of een andere?
      • Smakelijck donderdag 31 dec 2020 om 11:06
        Ik gebruik boven en onderwarmte.
    • Marijke
      Marijke woensdag 30 dec 2020 om 17:10
      Kun je telkens 1 plak verwarming of droogt het dan uit? Wij eten met z'n tweeën niet in één keer een heel brood op
      • Marijke**
        Marijke** woensdag 30 dec 2020 om 17:10
        *verwarmen
      • Smakelijck donderdag 31 dec 2020 om 11:06
        Ja hoor, dat lijkt me geen probleem!
    • Anke-Thea Dijkman
      Anke-Thea Dijkman woensdag 30 dec 2020 om 23:53
      Hmmm, ga ik zeker eens proberen. Het lijkt me dat een plakje in de magnetron heel goed werkt, als de cake koud is geworden. Doe ik met oliebollen ook altijd.
      • Smakelijck donderdag 31 dec 2020 om 11:07
        Leuk! Succes met het recept.
    • Smakelijck donderdag 31 dec 2020 om 11:07
      @corine, ik zou een mix proberen van een aantal glutenvrije melen.
    • Meie
      Meie zaterdag 02 jan 2021 om 16:36
      Kan ik ook gewone melk gebruiken. En wat minder en dit vervangen voor bier? (Mijn moeder deed altijd wat bier in het oliebol beslag)
      • Smakelijck maandag 04 jan 2021 om 09:02
        Jazeker kan dat, plantaardig staat tussen haakjes, dus gewone melk kan natuurlijk ook. En inderdaad een gedeelte vervangen door bier is geen probleem.
Laat een bericht achter!
263