Erwtensoep!
Een recept voor echte ouderwetse erwtensoep. Heerlijk op een koude winterdag. Het is even wat werk, vooral het snijden van de groenten, maar ik vind het de moeite waard. Dit recept levert voldoende soep om van te eten, uit te delen of in te vriezen ;-)
Erwtensoep:
Ingredienten voor 5 a 6 liter soep:
500 gr. spliterwten, soepvlees naar wens (schenkel, spek, hamschijf o.i.d.), halve knolselderij, 3 preien, 3 aardappels, 2 of 3 winterwortels, 4 uien, bouillonpoeder, evt. worst (biologisch)
Bereiding:
Vul een grote pan met 3 liter water en voeg het vlees toe. Breng het aan de kook en schuim het af. Voeg de spliterwten toe en laat het 1,5 uur pruttelen. Roer af en toe door.
Snij ondertussen de prei in ringen, de winterwortel, knolselderij en aardappel in blokjes, de ui in stukjes. Als de erwten gaar zijn en uit elkaar vallen kun je de groenten toevoegen. Als de erwten nog wat hard zijn haal dan het vlees even uit de pan en pureer de soep even met een staafmixer. Voeg het vlees weer toe en de groenten. Er zit namelijk nogal wat verschil in spliterwten. Het ene merk is snel zacht gekookt maar er zijn er ook die na 4 uur koken nog wat hard zijn, en dat is niet zo lekker in je erwtensoep...*
Laat de soep met de groenten opnieuw 1,5 tot 2 uur pruttelen. Maak ondertussen de soep op smaak met bouillonpoeder (naar smaak ongeveer 1 a 2 theelepels), zout en peper. Voeg water toe als de soep te dik is. Haal een half uur van tevoren het vlees uit de pan en snij deze in kleine stukjes. Gooi de botten weg. Doe het vlees terug in de pan en voeg ook de rookworst toe. Deze heeft ongeveer 20-30 minuten nodig om gaar te worden.
Eet smakelijck!
*Je kunt de erwten ook een nacht in water zetten om te weken. Dit maakt ze sneller zacht bij het koken.
Heb de soep gemaakt maar zonder het vlees erin, ik had wel 2 rookworsten erin, ik ben geen fan van erwtensoep, maar het was best wel lekker:-)
Dit was de eerste keer dat ik een knolselderij sneed, ik ruik het nu nog aaan mijn handen, geurige groente is dat.
Bovendien moet je wel sterk zijn om het ding te baas te kunnen, maar ik heb gewonnen:-)
Groetjes Gerdien
Wat leuk dat je 'm gemaakt hebt! En dat het nog smaakte ook, ondanks dat je er niet zo van houdt. Mmm, ik ben dol op die geur van knolselderij en inderdaad, die ruik je nog wel even!
Was het net zo erg als de koolraap? Nee toch? ;-)
Groetjes!
IK heb het gemaakt.. het is best een werk.. En helaas mislukte het.. Ik kreeg de groente niet zacht genoeg.. ook leek het wat waterig.. heb precies gedaan hoe het er stond.. maar vooruit.. Een volgende keer beter! ;-)
Erwtensoep is inderdaad een flinke klus. Als je de soep te waterig vond vind je minder water misschien lekkerder. Ik hou niet van die enorme dikke soep, dus ik hou hem inderdaad wat aan de dunne kant. De groenten is een kwestie van doorkoken. Mijn erwtensoep staat net zo lang op tot alles lekker fijn is. En dat duurt soms wel 5 uur. Het is net wat je lekker vindt, sommigen willen nog stukjes, sommigen willen helemaal fijn. Als je steeds blijft proeven weet je precies wanneer je hem goed genoeg vindt.
Succes ermee!
Ik ga 'em maken, dankjewel!
Groeten, @Let...
Groetjes Williene
Hartelijk bedankt voor dit erwtensoeprecept! Ga ik zeker proberen!
Zeket met dit weer!
Even nog een vraag:cakemeel kan ik dat vervangen door tarwemeel en wijnsteenzuurbakpoeder of geldt dit alleen voor zelfrijzend bakmeel?
Hartelijke groeten,
An
Graag gedaan! Ik weet zo niet wat in cakemeel zit, volgens mij is dat inderdaad witmeel, rijsmiddelen en vaak een beetje zout zodat je alleen nog suiker boter en eieren hoeft toe te voegen.
Meel, wijnsteenzuurbakpoeder en een snufje zout kun je dan inderdaad gebruiken om de cakemeel te vervangen. Mix eerst goed de boter met de suiker romig, dan 1 voor 1 de eieren toevoegen en gerust 5 tot 10 minuten stevig mixen, later het meel toevoegen. Dan rijst de cake goed.
Succes ermee!
Groetjes, Williene