18-08-2011

Chinese tomatensoep!

Ingredienten:


1 liter water, 3 groentenbouillonblokjes (Rapunzel zonder gist), 2 eetlepels (appel)azijn, 2 eetlepels ketjap manis(Yakso - E-nummervrij, niet suikervrij), 2 eetlepels kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels suikervrije appelmoes, 2 eetlepels gembersiroop (Yakso - E-nummervrij, niet suikervrij), 1,5 potje tomatenpuree (de Rit), eventueel aanvullen met preiringetjes, geruld ei, stukjes gebakken kip

Bereiding:

Breng het water aan de kook en voeg alle ingredienten voorzichtig (!) toe aan het kokende water. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat de soep even doorpruttelen. De soep is ook erg lekker met wat preiringetjes en stukjes geruld ei.

Eet smakelijck,

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

50 Reacties

  • Rins Weststrate
    Rins Weststrate maandag 17 mrt 2014 om 15:38
    Ik kan maar weinig E nummer vrije boillonblokjes vinden, bij de eko shop koop ik nu uien boillon blokjes, daar zit geen troep in. (ik zie gist extract namelijk ook als een chemische toevoeging) Welke kippenboillonblokjes zijn hier gebruikt?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 mrt 2014 om 16:24
      Gistextract is in eco-keurmerk producten geen chemische toevoeging. Gistextract bevat glutamaat, dit is een smaakversterker. Deze smaakversterker kan chemisch verkregen worden, dan heb je E621. In een Knorr of Maggi verpakking zal ik gistextract daarom ook zeker wantrouwen. Glutamaten zitten echter ook in tomaten en in oude kaas. Dit zijn natuurlijke glutamaten. Deze natuurlijke glutamaten worden ook gebruikt in biologische bouillon. Deze zijn echter niet chemisch verkregen en dus niet vergelijkbaar met E621.
      Ik gebruik daarom kippenbouillon van Naturcompagnie. Dit is biologisch en de fabrikant heeft mij verzekerd gebruik te maken van natuurlijk gistextract. Maar er is ook bouillon zonder gistextract, dit is een witte verpakking, weet zo niet het merk, maar wel verkrijgbaar bij de reform.

      Succes!
  • juf Leej
    juf Leej maandag 17 mrt 2014 om 14:18
    En het smaakte fantastisch! Je hebt gelijk...net alsof het van de Chinees vandaan komt.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 mrt 2014 om 16:20
      Leuk!
  • Megan
    Megan maandag 03 mrt 2014 om 13:05
    Hallo Williene,

    Wat een ontdekking zijn de recepten op jouw blog, zeg! Na de kokoskoekjes en pizza heb ik vorige week deze soep gemaakt. Ik had nog kip over van de dag ervoor, die heb ik erdoor gedaan plus een kleine prei. Wat hebben we weer gesmuld! Zo net heb ik de rijsttafelrecepten geprint met het idee deze op mijn verjaardag te maken voor de gasten. Maar eerst zelf voorproeven natuurlijk ;-)

    Groetjes Megan
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 mrt 2014 om 16:44
      Leuk om te lezen, Megan! Succes met de recepten hoor!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 20 feb 2014 om 16:46
    Voor hoeveel personen is dit recept?
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 feb 2014 om 17:43
      Als je allemaal 1 kopje soep eet heb je genoeg voor ongeveer 6 personen. Succes!
  • Francien van den Dool
    Francien van den Dool donderdag 19 sep 2013 om 20:15
    Mmm, wat een lekker soepje. Heel eenvoudig. Ga ik vaker maken.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 19 sep 2013 om 20:27
      Leuk zeg! Fijn dat het lekker was en in de smaak viel!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 30 jan 2013 om 11:46
    Ook bij dit recept vroeg ik me af welk suiker je bedoelt als je het hebt over
    2 el suiker
    1 el bruine suiker
    Ik wil natuurlijk de meest gezonde variant gebruiken ;-).
    groetjes, Deborah
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 30 jan 2013 om 16:24
      Ha Deborah,

      Ook dit recept is nog in de tijd dat ik kookte zonder E-nummers maar wel met suiker. Ik vervang de suiker nu door 1 el palmsuiker. Als je 'm dan nog niet zoet genoeg vindt kun je altijd nog 1 el palmsuiker toevoegen.

      Succes!
  • Priscilla
    Priscilla woensdag 16 jan 2013 om 18:49
    Vandaag voor de tweede keer de soep gemaakt, heerlijk. Ook de sat'esaus met kip vandaag geprobeerd, we hebben ervan genoten, eindelijk zonder E nummers!! Ga zo door met zulke heerlijke recepten!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 jan 2013 om 20:54
      Leuk om te horen, en we gaan zeker door ;-)
  • jolanda
    jolanda maandag 29 okt 2012 om 14:04
    Hoi,

    Gisteren de chinese tomatensoep op.
    Hij is echt super en lekkerder dan bij de WOK.
    Heb jij misschien ook een recept voor BABAI KETJAP?
    Ik heb een dochter die dit heerlijk vindt maar weet niet hoe ik die e nummer vrij moet maken.

    Groetjes, Jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 29 okt 2012 om 17:03
      Wat leuk Jolanda, dat de soep is gelukt! Ik heb zo geen recept liggen voor babi ketjap, of bedoel je babi pangang? Dat recept staat hier op de site.

      Ik ga voor je op zoek en als het is gelukt zie je het recept vanzelf verschijnen ;-) Maar er liggen meer aanvragen te wachten, haha!

      Groetjes, Williene
  • jolanda
    jolanda zaterdag 24 mrt 2012 om 20:06
    Hoi

    Mag ik vragen waar jij de gembersiroop haalt?

    Hier in de winkel alleen met veel e-nummers.
    Kan ik ook iets anders ipv gembersiroop gebruiken?

    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 10:04
      Hoi,

      Ik gebruik gembersiroop van Yakso uit de natuurwinkel. Hier bij Plus verkopen ze 'm ook. Het zorgt wel voor die typisch zoete smaak in je soep, dus ik zou 'm niet graag vervangen.

      Hopelijk kun je 'n e-vrije versie vinden.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 23 mrt 2012 om 08:13
    Hoi williene,
    Ik wil je chinese tomatensoep proberen maar kan ik de bruine suiker gewoon weglaten?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 23 mrt 2012 om 19:41
      Mwah, dan zou ik wat rietsuiker gebruiken. Of biologische bruine basterdsuiker, of palmsuiker :-)

      Succes,

      Groetjes, WIlliene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 29 feb 2012 om 21:54
    Ha,

    Gebuik jij die grote of die kleine blikjes tomatenpuree?

    Hartekije groeten,

    Ans
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 01 mrt 2012 om 12:21
      Hoi Ans,

      Dankjewel! Voor bakpoeder gebruik ik wijnsteenzuur bakpoeder. Te koop bij de natuurwinkel. Hierin zit een groen E-nummer. Hiervan gebruik je ongeveer 1 theelepel op 100 gr. meel.

      Succes!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 01 mrt 2012 om 11:32
      Ha Williene,

      Heb je chinese tomatensoep gemaakt!
      Heerlijk is het!
      Een andere vraag: Heb je pizza ook gemaakt(ook heerlijk) nu zoek ik nog enummervrije bakpoeder. Is wijnsteenbakpoeder goed en moet ik dan dezelfde hoeveelheid gebruiken?

      Hartelijke groeten,

      Ans
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 feb 2012 om 21:59
      Hoi, dit recept is met kleine blikjes bedoeld. Ik gebruik nu altijd potjes tomatenpuree van de natuurwinkel. Dat is ong. de hoeveelheid van 2 a 3 blikjes denk ik.

      Groetjes, Williene
  • Heidy
    Heidy dinsdag 21 okt 2014 om 20:31
    Wat een heerlijke soep! We zijn er helemaal weg van! Evenals je koninginnesoep en uiensoep! We gaan zeker nog meer recepten proberen! Leuk dat je bij de meeste recepten ook een persoonlijke noot aanbrengt! Dat leest erg gezellig!
    • Smakelijck dinsdag 21 okt 2014 om 21:04
      Goed om te lezen! Leuk dat de soepjes zo in de smaak vallen! Succes met de andere recepten ;-)
  • Anna
    Anna donderdag 08 jan 2015 om 15:55
    Lekker hoor... mmmm voor vanavond gemaakt, kon niet wachten om 'm te proeven, en m'n twee kleintjes wilden ook nog meer; 'hekkr' ;-)
    • Smakelijck donderdag 08 jan 2015 om 19:03
      Wat leuk zeg!
  • Anoniem
    Anoniem zaterdag 17 jan 2015 om 21:13
    Hoi, kan ik ook appelciderazijn gebruiken? en hoeveel gram tomatenpuree moet er doorheen, ik heb potjes van 210 gram.
  • Smakelijck maandag 19 jan 2015 om 09:19
    Ja hoor, dat kan. Er gaat zo'n 300 gram puree in. Succes!
  • Petra v.d. Hooven
    Petra v.d. Hooven vrijdag 06 mrt 2015 om 09:47
    Hallo Williene! Ei door de soep: rauw ei in de kokende soep doen, of bakken en dan in de soep? Alvast bedankt!!
  • Petra v.d. Hooven
    Petra v.d. Hooven vrijdag 06 mrt 2015 om 09:47
    Hallo Williene! Ei door de soep: rauw ei in de kokende soep doen, of bakken en dan in de soep? Alvast bedankt!!
    • Smakelijck vrijdag 06 mrt 2015 om 11:47
      Even rul bakken en dan aan de soep toevoegen. Succes!
  • Heidi
    Heidi dinsdag 17 mrt 2015 om 17:31
    Hoi Williene, ik heb de ketjap en gembersiroop van Yakso gekocht, maar er zit wel overal suiker in? Heb ik dan alsnog verkeerde? Groetjes Heidi
    • Smakelijck dinsdag 17 mrt 2015 om 19:06
      Dat klopt. Je hebt niet de verkeerde, maar suikervrij zijn deze niet te krijgen. Ik maak dan voor mezelf een overweging hoe vaak ik zoiets gebruik. Dat is bij beide nog geen 1x per maand. Dus dan vind ik het geen probleem, maar dat moet niet bij teveel producten zijn, uiteraard ;-)
      • Heidi
        Heidi woensdag 18 mrt 2015 om 10:55
        Oke, das duidelijk. Ik heb wel bij de toko n ketjap gevonden die gezoet is met palmsuiker!
        • Smakelijck woensdag 18 mrt 2015 om 13:49
          Oh, echt? Welk merk? Daar zou ik heel blij mee zijn ;-)
  • janneke
    janneke dinsdag 28 apr 2015 om 16:01
    Hoi williene wat een makkelijke maar echt heerlijke soep.. we gebruiken veel van jou recepten ze zijn echt heerlijk.....
    • Smakelijck dinsdag 28 apr 2015 om 18:06
      Wat leuk om te lezen, Janneke! Dankjewel voor je reactie!
  • Jolanda
    Jolanda maandag 14 dec 2015 om 11:42
    Hoi Williene, De soep is heerlijk! Ik heb alleen een vraagje over de bouillonblokjes. Ik heb die van Naturcompagnie, maar zag dat er mais glucosestroop in zit. En glucosestroop is toch niet goed? Of als het van mais komt wel? Het is wel biologisch, maar dat zegt toch ook niet altijd iets? En in 'verantwoord' snoep zit maisstroop, kan dat dan ook? Heb het tot nu toe niet gedaan omdat ik toch twijfel... Maar ik zou het voor de kinderen zo leuk vinden, met een feestje ofzo. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie... Zonder e nummers, de juiste pannen, de juiste bakblikken. Zag nu keramische met anti-aanbak... Zit daar dan de juiste antiaanbak in of kan het sowieso niet. Alweer een heleboel vragen, maar ik kom er gewoon niet uit. Ook niet als ik op internet zoek en artikelen lees... Ik hoop dat je tijd kunt vinden om het e.e.a. te beantwoorden nu je zo druk bent met je nieuwe boek. Ik ben erg benieuwd wat het deze keer wordt! Groetjes, Jolanda
    • Smakelijck maandag 14 dec 2015 om 12:14
      Ha Jolanda, Fijn dat de soep in de smaak valt! Naturcompagnie heeft inmiddels héél wat soorten bouillon gekregen in het assortiment en helaas niet allemaal goede. Ook al is het biologisch, glucose en maisstroop blijven gewoon geraffineerde suikers. Naturcompagnie heeft nog 1 goede bouillon zonder suiker dat is de kruidenbouillon. Maar ik ben zelf overgestapt op Rapunzel bouillon zonder gist. Deze bevalt me ook prima en is suiker en E-vrij. Dus daar zou je eens naar kunnen kijken. Ook snoep met maisstroop zou ik mijn kinderen niet geven, maar met feestjes, schoolreis e.d. maak ik wel uitzonderingen hoor. Dan krijgen ze van mij deze snoepjes wel. En dan is het ook echt een traktatie. Het is inderdaad een hele zoektocht, en je moet ook niet alles in één keer willen veranderen. Dat is gewoon niet te doen. Als een pan aan vervanging toe is koop je een pan die oké is (bijv. de Buyer), is een bakvorm versleten dan koop je er één die oké is, etc. Zo groeit je collectie uit en doe je het stapje voor stapje. Bakblikken blijven toch erg lastig. Ik heb er een paar die ik gewoon inpak met bakpapier, zodat m'n gebak niet rechtstreeks in aanraking komt met het bakblik. Niet alleen daarvoor, je krijgt je taart er ook veel mooier uit de vorm. Het blijft een beetje een zoektocht en wat vandaag gezond is, is morgen uit den boze. Bij wijze van ;-) Dus ook een beetje nuchter hierin blijven en doen waar je je goed bij voelt. Succes!!
      • Jolanda
        Jolanda maandag 21 dec 2015 om 11:20
        Hoi Williene, bedankt voor je antwoord! Ik bekleed m'n bakblikken inderdaad ook vaak, maar heb er nu 1 die loslaat aan de binnenkant. Moet dus echt vervangen worden! Zal nog eens kijken op internet en ook gelijk naar andere bouillon. Had die van Rapunzel inderdaad ook gezien. Dan ga ik die maar eens proberen. Nogmaals bedankt voor je uitgebreide antwoord! Groetjes, Jolanda.
  • Jolanda
    Jolanda maandag 26 sep 2016 om 19:19
    Hoi Williene, ik ben aan het kijken naar de pannen van de Buyer. Zou jij de gietijzeren koekenpan adviseren of de bakpan? Of kunnen ze beide? En de duurzaamheid? Gebruik jij nog steeds de ketjap van Yakso en de kippenbouillon van Rapunzel? Of heb je een beter alternatief gevonden? Alvast bedankt! Jolanda
    • Smakelijck dinsdag 27 sep 2016 om 08:37
      Ik heb de stalen koekenpannen van de Buyer en een gietijzeren stoofpan. Als het goed is gaan deze pannen een levenlang mee, het materiaal slijt namelijk niet. Wel moet je ze goed onderhouden, dus af en toe inbranden, geen afwasmiddel gebruiken, vet terugzetten etc. Ik gebruik geen ketjap meer maar deze heb ik vervangen voor tamari. En ik gebruik enkel de bouillonblokjes van Rapunzel, zonder gist. Deze gebruik ik voor alle varianten, aangezien in de rest toch allemaal een vorm van suiker o.i.d. zit. Succes!
  • rita
    rita dinsdag 27 sep 2016 om 09:14
    hoi Williene, welk doosje heb je dan van rapunzel..ik heb ook verschillende kleuren doosjes, maar allemaal met gist. wel nu een pot met losse bouillonpoeder van rapunzel, die is wel zonder gist, blokje heb ik nog niet gevonden, is dat groente of kippenbouillon? de ketjap is toch zoeter dan tamari, in sommige recepten vind ik juist dat zoete van ketjap wel lekker, voeg je dan palmsuiker toe? dan nog een vraag, mijn cake blikken zijn aan vervanging toe, heb je nog advies voor bepaald merk welke geen teflonlaag oid hebben? bedankt weer. groetjes
    • Smakelijck woensdag 28 sep 2016 om 09:49
      Dat zijn deze: http://www.biovoordeel.nl/groentebouillonblokjes-zonder-gist-van-rapunzel-12x-p-4000.html De Ketjap is inderdaad zoet, de Tamari zout. Ketjap is namelijk Sojasaus met suiker. Omdat ik geen suiker wil gebruiken in mijn recepten ben ik dus overgestapt naar Tamari. Wil je toch de zoete smaak, voeg dan een lepeltje honing toe. Ik heb een aantal bakvormen van Le Creuset en van Riess (emaille). Ik bak sowieso alles met een laagje bakpapier ertussen. Succes!
  • Willemien
    Willemien donderdag 03 mei 2018 om 11:01
    Voer je opmerking inHoi Williene, ik heb de soep net gemaakt. Erg lekker, maar ik vind hem nog wat scherp (tomatig). Kan ik hier bijvoorbeeld wat room door doen of gaat dan het karakter van de échte Chinese soep verloren? Of heb je een alternatief?
    • Geralda
      Geralda vrijdag 05 feb 2021 om 15:27
      Heerlijke soep, wij eten deze regelmatig, ik ben heel blij met je website en de kookboeken!
      • Smakelijck vrijdag 05 feb 2021 om 17:22
        Fijn!
    • Monique
      Monique maandag 08 mei 2023 om 14:44
      Heerlijk, vind dat er echt tauge in hoort, dus dat gaat er de volgende keer nog extra bij.
Laat een bericht achter!
264