Appelmoes
Donderdag 18 aug 2011

Appelmoes!

Nu is het seizoen om lekkere (zoet)zure appels te plukken. Je kunt hiervoor naar de pluktuin, of vraag het eens bij een boer in de buurt als je het vermoeden hebt dat ze zelf niets met de oogst doen. Sommige vinden het geen probleem als je hun oogst komt rapen, eventueel tegen een kleine vergoeding.

Hoe maak je zelf de lekkerste, suikervrije appelmoes?

Bereiding:

Schil de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Even wassen en op het vuur zetten in een pan met een dikke bodem. Laat de appeltjes, met het deksel op de pan op laag vuur pruttelen en laat ze helemaal zacht worden. Roer de appels tot moes, eventueel met behulp van een stamper (of staafmixer). 

Je kunt de moes verder op smaak brengen met bijvoorbeeld kaneel of een klein beetje biologische honing. 

Vries de appelmoes in porties in, en je hebt het hele jaar door heerlijke appelmoes! 

Liefs, Williene

Dit is mijn favoriete borrelsnack, heerlijke, knapperige gekruide kikkererwten, doen het ook goed...
lees verder
Sommigen van jullie zullen allicht wel een keer gehoord hebben van Julia Kang. Julia heeft...
lees verder
Lasagne is een ideale ovenschotel. Je kunt het goed van tevoren klaarmaken, je kunt 'm in...
lees verder
Even nog een snel en makkelijk smoothie recept voor de liefhebber! Deze smoothie is lekker...
lees verder
  20 Bespaar tips om biologisch te eten: *Koop groenten en fruit van het seizoen....
lees verder
Snelle hoofdgerechten en gerechten waar je veel groenten in kunt verwerken, daar is veel vraag...
lees verder

11 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 09 okt 2013 om 13:51
    moet je de potten op de kop wegzetten? staat me wat van bij namelijk!
    groet, Mirjam
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 09 okt 2013 om 17:10
      Nadat je de moes in potten hebt gedaan moet je de potten even op z'n kop zetten. Daarna kun je ze gewoon in de kast zetten. Succes!
  • Jeannet
    Jeannet maandag 10 dec 2012 om 14:28
    Ik maak de appelmoes altijd helemaal zonder suiker, maar wel met een flinke hoeveelheid kaneel erin. Wij zijn niet anders gewend en vinden het heerlijk. Misschien scheelt het ook welk soort appel je neemt? Wij hebben ook een zure appelsoort in de tuin die zonder suiker echt niet te pruimen is, maar gecombineerd met een zoete appel gaat het prima.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 dec 2012 om 19:48
      Je hoeft in appelmoes inderdaad geen suiker te gebruiken. Als je 'm toch wat zoeter wil maken dan kun je ook wat diksap gebruiken om het te zoeten.

  • Nicolien
    Nicolien zaterdag 08 sep 2012 om 20:50
    vraagje: heb je ook ervaringen met appelmoes in potten bewaren? Ik vind de vriezer soms zo onhandig omdat je dan niet even snel appelmoes kunt pakken... Dus nu leek mij het een goed idee om het in potten te bewaren. Weet je ook (ook ivm jam) welke potten je hiervoor kunt gebruiken? Kan dat ook in babyvoeding potjes?
    een groet
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 sep 2012 om 20:32
      Succes!
    • Nicolien
      Nicolien dinsdag 11 sep 2012 om 19:34
      Ik ga het proberen! Bedankt in ieder geval voor je reactie!

      een goet,
      Nicolien
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 sep 2012 om 09:06
      Ja, dat heb ik ook gedaan. Let wel op dat je de kokendhete appelmoes in hete potten schept. Je kunt hiervoor potten gebruiken met schroefdeksel, dus babyvoedingpotjes zou goed kunnen. Zorg wel dat ze brandschoon zijn!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 25 jun 2012 om 19:29
    Als je na het koken van de appelmoes suiker toevoegd hoef je de helft minder suiker toe te voegen dan wanneer de appelmoes warm is. Ook kan je kaneel toevoegen.
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 10 jan 2012 om 16:18
    Hoi Arine,

    Ik doe er nooit zoveel suiker door, en altijd rietsuiker.

    Suiker is inderdaad niet zo goed voor je, neem het daarom met mate, uiteindelijk wen je wel aan de wat zure smaken.

    Je kunt het inderdaad ook zoeten met Stevia, en dat is wel wennen aan de smaak, maar wel een perfecte vervanger.

    En als laatste kun je het ook nog zoeten met wat appeldiksap. Of een combi, stevia en diksap.

    Succes,

    Groetjes, Williene
  • Arine
    Arine dinsdag 10 jan 2012 om 14:31
    Hoi Williene,
    met zelfgemaakte appelmoes heb ik de ervaring dat er altijd redelijk wat suiker doorheen moet. geldt ook voor bijv. stoofperen. Suiker is ook niet echt goed voor ons, toch? sinds januari is stevia wel toegelaten op de nederlandse markt, maar daar zit toch een iets ander smaakje aan als suiker. Heb je hier nog tips voor?
    groetjes,
    Arine
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190