Jus!
Nog een recept waar veel vraag naar is. Want hoe maak je een lekkere jus? Heel makkelijk en je kunt het prima af zonder zakje.
Jus maak je als volgt:
Je haalt het gebraden vlees uit de pan, aanbaksels met het overgebleven vet losroeren en een uitje in fruiten (je kunt ook al een uitje of sjalot meefruiten met het vlees). Aanmaken met wat bouillon, evt. een scheutje rode wijn/port/sherry, en het vocht wat laten indampen. Breng de jus op smaak met kruiden en zout en peper. Evt. wat indikken met een maizena papje.
Tips:
*Breng de jus eens op smaak met een schepje mosterd.
*Een lepel tomatenpuree of ketchup is lekker voor een volle smaak en een mooie kleur.
*Soyasaus in de jus geeft een mooie donkere kleur.
*Gembersiroop maakt de jus wat zoeter en stroperiger.
Toevoeging:
Vandaag heb ik eens jus gemaakt zonder braadvocht. Dit ging prima moet ik zeggen.
Ik heb het als volgt gedaan (ook geschikt voor vegetariers):
Maak een roux van gesmolten roomboter met wat bloem (gelijke delen). Voeg wat bouillon toe, bijv. van dr. Vogel. Maak op smaak met wat peper, evt. een gebakken uitje en voeg een scheutje soya-saus (yakso) toe voor een mooie bruine kleur. Pas op dat de jus niet te zout wordt!
iemand een tip?
Succes!
Succes!
gr Stina
ik gebruik altijd zo'n tupperware schaal in de oven voor het vlees, en dan biologische jus uit de natuurwinkel, uit een zakje. Dat gaat ook prima, die vind ik erg lekker.
gr, Klazina
Klopt, ik zag ze pas ook liggen bij de natuurwinkel. Dus die kun je ook prima gebruiken.
Bedankt voor je reactie!
Groetjes, Williene
Ik mis de jus dan niet, maar mijn man wil het er erg graag bij.
Hoe maak je dan en lekkere jus?
Ik ben er nog steeds niet echt uit.
G
Groetjes, Williene
Gebruik zelf meer de oven voor het vlees als de fornuis.
Zeker voor wild is dit lekkerder.
Groet, Wilma
Heb je dan wel braadvocht in je ovenschaal? Dan zou je dat ook als basis voor je jus kunnen gebruiken. Dus het braadvocht overgieten in een pannetje en dan verder werken zoals ik beschrijf in de blog. Is dat een optie?
Groetjes, Williene