Champignonragout-saus-soep!
Dit is echt een basis recept. Een ragout, een saus of een soep,het kan allemaal met dit recept!
Je hebt nodig:
Champignons of een mengsel van champinons/kastanjechampignons/bospaddestoelen, Sjalotjes (uitje is ook prima), flinke eetlepel (spelt)bloem, flinke eetlepel roomboter, bouillon, slagroom (bio AH) of haver-room, verse of gedroogde kruiden, Keltisch zout en peper
Laat de roomboter smelten in de pan. Als deze gesmolten is voeg je het fijngesnipperde sjalotje toe en bakt deze, op een laag vuur, wat glazig. Voeg de fijngesneden champignons toe. Laat deze lekker aanbakken tot ze hun vocht beginnen te verliezen. Dit zal na zo'n 4 minuten zijn. Je voegt nu de bloem toe. Dit is een kritiek moment. Je moet heel goed blijven roeren en vooral niet in paniek raken. De bloem zal gaan klonten en je zult denken dat het nu helemaal mis gaat :-) Rustig blijven roeren en ongeveer 1 minuut de bloem mee laten bakken op laag vuur. Nu voeg je scheutje voor scheutje bouillon erbij. Na elke scheut flink roeren en wachten tot het vocht goed is opgenomen anders komen er klontjes.
1. Wil je ragout? Laat deze basis dan een beetje stevig en maak hem op smaak met zout en peper, kruiden als bieslook of peterselie en voeg een scheut room toe. Lekker bij rijst en gebakken groenten of in zelfgemaakte bladerdeegbakjes.
2. Wil je saus? Dan maak je de basis op goede sausdikte met bouillon en je voegt een paar flinke scheuten room toe tot je saus mooi romig van smaak is. Proeven dus! Op smaak brengen met Keltisch zout en peper en eventueel met verse kruiden als peterselie of bieslook.
3. Wil je soep? Verdun dan de basis met bouillon tot een goede soepdikte en doe hier ook de room bij voor een romige soep (dit mag gerust 100-150 milliliter zijn. Verse kruiden naar smaak toevoegen. In champignonsoep is het ook heerlijk om een flinke scheut port of rode wijn toe te voegen. Ook de soep kun je verder op smaak brengen met Keltisch zout en peper.
Eet smakelijck!
Liefs, Williene
Ook een teentje knoflook erdoor is lekker.
Hoeveel boter en bloem heb je nodig om 11/2 liter champignonsoep te maken?
Dan is een eetlepel van beiden toch niet genoeg?
Groetjes
Mieke
Succes ermee!
Ik gebruik vaak bieslook of peterselie. In deze soep vind ik bieslook lekker, zorgt voor net wat extra pit.
Succes!
Groetjes, Williene
We aten eigenlijk altijd soepen en sauzen uit een pakje. Maar ja, al die e nummers willen we niet meer. De chinese tomatensoep was ook heerlijk. Ik ga in ieder geval meer recepten van je proberen, nogmaals hartelijk bedankt.