28-08-2013

Aioli!

Ik kreeg de vraag voor een lekker aioli-recept. Aioli is eigenlijk gewoon mayonaise met knoflook. Het werkt dus hetzelfde als mayonaise, maar dan met (flink) wat verse knoflook. Al kun je dat natuurlijk aanpassen naar je eigen smaak.
Olie kun je ook toevoegen naar eigen inzicht. Als je een dikkere saus wilt kun je wat minder olie toevoegen, wil je een wat vloeibare saus, kun je wat meer toevoegen. Houd er ook rekening mee dat, met het scheutje water, de saus ook wat dunner wordt.

Aioli

Ingrediënten:
2 eidooiers, 2 tenen knoflook, snufje (keltisch) zeezout, kneepje citroensap, peper, 200-250 ml olie (olijf, of een andere plantaardige olie) heet water

Pers de tenen knoflook uit en maak evt. nog wat fijner met een mes en een snufje zout. Doe de 2 dooiers in de mixer of blender met de knoflook, een kneepje citroensap en wat peper. Voeg nu druppelsgewijs steeds wat olie toe tot je een mooie gebonden saus hebt. Voeg niet teveel in één keer toe, dan heb je kans dat het gaat schiften. Maak de saus af met een klein scheutje warm water. Maak de aioli verder op smaak met zout en peper!

Serveer aioli in plaats van mayonaise bij bijv. aardappeltjes uit de oven, geroosterde groenten uit de oven, etc.

Eet smakelijck!

Deel via social media

 
Print recept

11 Reacties

 • maria_69
  maria_69 zondag 04 mei 2014 om 18:15
  Het spijt me, ik kan niet goed Nederlands praten en schrijven, maar, het echte "allioli" komt uit Valencia (Spanje), wij maken met een speciaal "mortero", en alleen is met olijfolie, knoflook en zout, geen eiren...
  Meestal mensen doen het met ei omdat het makkelijker is.

  Wat betekent "allioli"???, in het Valenciano -taal dat de mensen uit Valencia praten (Castellón en Alicante ook), betekent:

  All - ajo - knoflook
  i - y - en
  oli - aceite - olie

  Groetjes,
  María
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 05 mei 2014 om 12:11
   Ha Maria, bedankt voor je reactie! Zo leer ik nog eens wat ;-) Door het ei wordt de saus wat meer gebonden wat ik zelf erg lekker vind, een soort mayonaise.

   Fijne dag!
 • lvdh
  lvdh vrijdag 30 aug 2013 om 19:10
  Ik had et laatst zo gemaakt:

  Dit is een knoflooksaus zonder mayonaise. Allereerst heb ik een hele bol knoflook gepoft. Dit doe je door de bovenkant er af te snijden zodat net het puntje van de teentjes af is. Zet deze bijvoorbeeld in een ramekin (hoog klein ovenschaaltje voor soufflés). Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Vul het schaaltje met een bodempje water. Dek het schaaltje af met een dekseltje, schoteltje of aluminiumfolie. Zet deze 45 tot 60 minuten in een op 160ºC voorverwarmde oven. Laat deze na afloop even afkoelen. Knijp of snijd de teentjes uit de bol, in een blender, keukenmachine of maatbeker voor een staafmixer. Voeg hier een halve verpakking kwark aan toe en peper en zout. Pureer dit glad. Nu zou je er eventueel bieslook of andere kruiden aan toe kunnen voegen. Proef of de smaak goed is, of dat er peper, zout of kwark bij moet.

  Ik vind dit een heerlijke knoflooksaus! Zorg wel dat de mensen om je heen hem ook eten, want hij is heftig!


  De gasten vonden het heerlijk!! Geloofde niet dat het zelf gemaakt was.
  • Smakelijck E-nummer vrij! zondag 01 sep 2013 om 00:01
   Klinkt goed! Maar dit is wel een knoflooksaus. De echte, originele aioli is op basis van mayonaise.

   Succes met alles en ik ga deze saus zeker een keer proberen! Bedankt voor het delen.
 • Liesbeth
  Liesbeth woensdag 21 jan 2015 om 15:02
  Ik krijg de aioli niet dik! Het blijf erg vloeibaar. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
  • Smakelijck woensdag 21 jan 2015 om 16:26
   Wellicht bindt de aioli niet goed. Het is erg belangrijk dat de ingredienten op kamertemperatuur zijn en je de olie echt druppel voor druppel toevoegt, zeker in het begin. Dat is essentieel voor een goede binding. Succes!
 • Marlies
  Marlies maandag 26 dec 2016 om 23:36
  Ha Williene, voor m'n verjaardag heb ik drie kookboeken van smakelijck gekregen; k heb al heel wat uurtjes in de keuken gestaan;) maar sinds die tijd zijn we fan van je ( recepten)
 • Marlies
  Marlies maandag 26 dec 2016 om 23:38
  Weer wordt niet helemaal mijn bericht geplaatst, hoe kan dit?
  • Smakelijck dinsdag 27 dec 2016 om 12:16
   Geen idee hoe dit kan! Heel vreemd.
 • Marlies
  Marlies maandag 26 dec 2016 om 23:42
  Ik stuurde het volgende: deze saus heb ik ook geprobeerd te maken, maar lukte mij ook niet, ik heb bij de derde poging wei ( uitgelekte Groekse Yoghurt) er in gedaan en toen lukte het wel. Daarnaast heb ik er. Honing aan toegevoegd, ook erg lekker...
  • Smakelijck dinsdag 27 dec 2016 om 12:42
   Mayonaise of aioli maken is altijd lastig. Het lukt mij ook niet altijd. Het valt of staat met het toevogen van de olie. Dit moet echt druppelgewijs. Sommigen doen het in de staafmixer, dat schijnt heel goed te werken.
Laat een bericht achter!
272