Aioli!
Ik kreeg de vraag voor een lekker aioli-recept. Aioli is eigenlijk gewoon mayonaise met knoflook. Het werkt dus hetzelfde als mayonaise, maar dan met (flink) wat verse knoflook. Al kun je dat natuurlijk aanpassen naar je eigen smaak.
Olie kun je ook toevoegen naar eigen inzicht. Als je een dikkere saus wilt kun je wat minder olie toevoegen, wil je een wat vloeibare saus, kun je wat meer toevoegen. Houd er ook rekening mee dat, met het scheutje water, de saus ook wat dunner wordt.
Aioli
Ingrediënten:
2 eidooiers, 2 tenen knoflook, snufje (keltisch) zeezout, kneepje citroensap, peper, 200-250 ml olie (olijf, of een andere plantaardige olie) heet water
Pers de tenen knoflook uit en maak evt. nog wat fijner met een mes en een snufje zout. Doe de 2 dooiers in de mixer of blender met de knoflook, een kneepje citroensap en wat peper. Voeg nu druppelsgewijs steeds wat olie toe tot je een mooie gebonden saus hebt. Voeg niet teveel in één keer toe, dan heb je kans dat het gaat schiften. Maak de saus af met een klein scheutje warm water. Maak de aioli verder op smaak met zout en peper!
Serveer aioli in plaats van mayonaise bij bijv. aardappeltjes uit de oven, geroosterde groenten uit de oven, etc.
Eet smakelijck!
Meestal mensen doen het met ei omdat het makkelijker is.
Wat betekent "allioli"???, in het Valenciano -taal dat de mensen uit Valencia praten (Castellón en Alicante ook), betekent:
All - ajo - knoflook
i - y - en
oli - aceite - olie
Groetjes,
María
Fijne dag!
Dit is een knoflooksaus zonder mayonaise. Allereerst heb ik een hele bol knoflook gepoft. Dit doe je door de bovenkant er af te snijden zodat net het puntje van de teentjes af is. Zet deze bijvoorbeeld in een ramekin (hoog klein ovenschaaltje voor soufflés). Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Vul het schaaltje met een bodempje water. Dek het schaaltje af met een dekseltje, schoteltje of aluminiumfolie. Zet deze 45 tot 60 minuten in een op 160ºC voorverwarmde oven. Laat deze na afloop even afkoelen. Knijp of snijd de teentjes uit de bol, in een blender, keukenmachine of maatbeker voor een staafmixer. Voeg hier een halve verpakking kwark aan toe en peper en zout. Pureer dit glad. Nu zou je er eventueel bieslook of andere kruiden aan toe kunnen voegen. Proef of de smaak goed is, of dat er peper, zout of kwark bij moet.
Ik vind dit een heerlijke knoflooksaus! Zorg wel dat de mensen om je heen hem ook eten, want hij is heftig!
De gasten vonden het heerlijk!! Geloofde niet dat het zelf gemaakt was.
Succes met alles en ik ga deze saus zeker een keer proberen! Bedankt voor het delen.