19-10-2011

Saté-saus, de lekkerste!

Dit recept stond al op m'n blog bij 'Patat'. Maar zo is hij makkelijker te vinden, en er is toch wel vraag naar...

Satésaus

Dit is een recept op gevoel en afhankelijk van smaak en hoeveelheid.

Pak een steelpan en doe hierin een bodempje (kokos)melk of een andere plantaardige melk (bijvoorbeeld rijstmelk). Doe hierbij een paar flinke (3/4) eetlepels pindakaas (bijvoorbeeld 100% pindakaas met stukjes noot). Dit breng je al roerend aan de kook tot de pindakaas oplost in de (kokos)melk en het een lekkere saus wordt. Deze saus breng je op smaak met een theelepel sambal (Yakso, natuurwinkel), een paar scheuten Tamari (Japanse sojasaus, natuurwinkel), een geperste knoflookteen en (eventueel) een lepel kokosbloesemsuiker. Even laten pruttelen, eventueel nog wat melk toevoegen als de saus te dik is of pindakaas als de saus te dun is.

Zo makkelijk is het! Echt, je eet geen kant en klaar meer als je dit hebt geproefd! En je bent net zo snel klaar als dat je een zakje lostrekt. Oké. Bijna dan.

Liefs, Williene


 

Deel via social media

 
Print recept

27 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 22 okt 2013 om 17:05
    Ik maak zelf de sate saus op ongeveer dezelfde manier. Alleen gebruik ik de pindakaas van de lidl. Is net zo lekker als calve alleen geen toegevoegde suikers hierin! Verdunnen doe ik half water, half melk om zo nog wat suikers te vermijden. Misschien een tip?
    Verder wil ik even kwijt dat je een geweldige site hebt opgebouwd! Ik haal er veel inspiratie uit! Succes
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 okt 2013 om 21:46
      Ha,

      In Calvé zitten ook geen suikers. Maar tegenwoordig maak ik het zelf met pindakaas uit de natuurwinkel. Hierin zitten geen transvetten, deze zitten wel in alle andere pindakazen. En ipv melk gebruik ik tegenwoordig kokosmelk, ook heel lekker.

      Bedankt voor je compliment! Fijn om te horen!
    • erna
      erna zondag 09 nov 2014 om 11:45
      Pindakaas van de lydl is inderdaad de beste en zelfs 1 van de gezondste pindakaas ik raad deze iedereen aan. Hoe meer ingrediënten Hoe meer rotzooi. pindakaas van de lydl bevat pinda's en olie heel eerlijk dus.
      • Annelies
        Annelies dinsdag 25 nov 2014 om 09:43
        in de pindakaas van de lidl zit ook dextrose...dat is toch niet goed? of heb ik dat nu mis?
        • Smakelijck dinsdag 25 nov 2014 om 10:27
          Dextrose is inderdaad suiker en niet oké. Ik ken de Lidl Pindakaas niet, maar weet dat bijv. Calvé original zonder suiker is en de Calvé met stukjes noot mét suiker. Dus misschien dat Lidl ook meerdere soorten heeft? Zo niet, dan is deze inderdaad niet oké als je suikervrij wilt eten.
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 05 jan 2013 om 12:05
    Meestal doe ik het met kokosmelk ipv gewone melk en met honing ipv suiker. Gebakken uitjes smaken er ook erg lekker door.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 05 jan 2013 om 21:42
      Goed idee, van de kokosmelk! Ik gebruik altijd palmsuiker, dat geeft een beetje dezelfde smaak als de donkere basterd. Bedankt voor je reactie!
  • satesaus
    satesaus vrijdag 27 apr 2012 om 12:05
    Melk is niet het beste idee.
    bij invriezen kan dit bederf problemen geven.
    zeker met gebruik van limoen citroen e.d
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 apr 2012 om 15:21
      Als je het niet invriest is het een heerlijke saus. Lekkerder dan met olie.

      Groet, Williene
  • Anja
    Anja donderdag 18 sep 2014 om 17:25
    Ik heb de satesaus nu al een paar gemaakt en we vinden het erg lekker!! Gebruik je de kokosmelk van Go-Tan of van Alpro, ik heb het met Alpro gedaan, in je boek ziet hij er wel donkerder uit, misschien komt dat door de hoeveelheid palmsuiker? Groetjes Anja
    • Smakelijck donderdag 18 sep 2014 om 20:21
      Ik gebruik wat ik voor handen heb, heb wel eens biologische, maar ook van de toko of Go-tan. Ik doe er niet zoveel palmsuiker in, maar wel ruim ketjap. Maar 't kan ook 't licht van de foto zijn ;-) 't Is elke keer weer anders ;-) Fijne avond!
  • Hilda
    Hilda woensdag 16 sep 2015 om 15:37
    Fijn recept! Wat me wel verbaast is dat je in de saté ketjap manis yakso gebruikt;), hier zit suiker in.. Zelf gebruik ik altijd ketjap asin (improba, 100% natuurlijk) met een scheutje bio honing. Het smaakt prima!
    • Hilda
      Hilda woensdag 16 sep 2015 om 15:41
      Sorry, nog een keer;) ik probeer zelf uit al het warme eten zuivel te vermijden omdat het bepaalde vitamines zou afbreken, weet jij hier meer van of het waar is of niet? In de saté gebruik ik dus gewoon water.
      • Smakelijck woensdag 16 sep 2015 om 17:38
        Hoi, dat klopt, ik gebruik het ook niet meer, gebruik zelf tamari. Maar als dit de enige suiker zou zijn die je binnenkrijgt dan is dat geen wereldramp ;-) Zuivel breekt inderdaad vitamines af, maar je kunt deze sate ook heel goed maken met kokosmelk. Ook erg lekker.
        • Hilda
          Hilda woensdag 16 sep 2015 om 19:44
          Haha:) daar heb je gelijk in, maar om vol te houden gebruik ik het al heel lang niet, ik ben bang dat ik dan voor meer producten overstag ga;) bedankt voor t antwoorden, ik heb al veel van je geleerd!!
  • Hans
    Hans vrijdag 23 okt 2015 om 13:36
    Hallo, Waarom geef je aan dat dit suikervrij is? Koolhydraten zijn ook gewoon suikers die je lichaam uiteindelijk weer omzet in glucose. Misschien dat je geen geraffineerde suiker toevoegt maar dat is heel iets anders dan suikervrij. Echt suikervrij eten is onmogelijk omdat we dan alles waar koolhydraten inzit (dus ook groente en fruit en de kokosmelk!) moeten laten staan. Ook de suikers uit die kokosmelk worden uiteindelijk door het lichaam gewoon omgezet in glucose. Dus ik ben erg benieuwd waarom er zoveel gesproken wordt over suikervrij eten, wat is de reden hiervoor?
    • Smakelijck maandag 26 okt 2015 om 13:04
      Hoi Hans, met suikervrij eten bedoel ik inderdaad vrij van geraffineerde suikers. Wie al mijn info-blogs e.d. leest die is daarvan op de hoogte.
  • mirjam
    mirjam maandag 13 jun 2016 om 12:33
    kan soyasaus ipv ketjap manis? ik heb geen sambal in huis, wat kan ik als vervanger doen? Cayennepeper?
    • Smakelijck dinsdag 14 jun 2016 om 12:30
      Cayenne of chilipeper inderdaad? Ketjap vervang ik tegenwoordig altijd voor tamari, een soort soyasaus, dit gaat heel goed. Succes!
  • Marieke
    Marieke dinsdag 14 nov 2017 om 16:15
    Goedemiddag! Allereerst: Fijn zo'n site boordevol info en recepten! En war betreft de satesaus: hoe lang is dat houdbaar? En kan ik dit invriezen? Alvast bedankt! Grt. Marieke
    • Smakelijck dinsdag 14 nov 2017 om 17:23
      Fijn dat je blij bent met de site. De saus is zeker een paar dagen houdbaar in de koeling. Je kunt de saus daarna weer opwarmen en evt. wat verdunnen met water of (kokos)melk. Je kunt hem vast ook invriezen, maar daar heb ik geen ervaring mee.
    • Annemiek
      Annemiek dinsdag 22 jun 2021 om 11:13
      En hij is ook nog eens makkelijk aan te passen naar het auto-immuun protocol, zonder zuivel en soja. Ik gebruik zelfgemaakte havermelk en i.p.v. sojasaus/ketjap gebruik ik coconut aminos. Mijn man wil niet anders meer, elke satésaus uit een pakje smaakt nergens meer naar.
      • Smakelijck dinsdag 22 jun 2021 om 11:48
        Leuk om te lezen!
    • Annemieke
      Annemieke woensdag 26 jan 2022 om 15:29
      Hoi Williene, bedankt voor je fijne recept! Het smaakt heerlijk. Hoe kan ik weten of “mijn” pindakaas transvetten bevat? Ik heb de AH 100% naturel pindakaas (ingrediënten: alleen pinda)? Groetjes
      • Smakelijck woensdag 26 jan 2022 om 19:19
        Graag gedaan en die pindakaas is prima!
    • Sas
      Sas donderdag 28 jul 2022 om 07:36
      Wat voor kokosmelk kan erdoor blikje of een drinkpak want zoveel soorten
      • Smakelijck donderdag 28 jul 2022 om 20:08
        De romige uit een blikje is het lekkerst.
Laat een bericht achter!
279