Rijsttafel #4: Nasi en Bami!
Dit is het recept voor hele makkelijke nasi en bami. Het is vergelijkbaar met de nasi en bami zoals je 'm bij de chinees kunt krijgen, alleen dan zonder Ve-tsin oftewel E621, waar de chinees nogal scheutig mee is :-)
Het recept van de Nasi was al eerder te vinden op mijn blog, maar om 'm bij het geheel van de rijsttafel te krijgen hier nog een keer. Deze nasi/bami is een beetje 'saai' om hem zonder iets te eten, dus er 'moet' wel echt een bijgerecht zoals babi pangang o.i.d. bij.
Nasi:
Je neemt een ong. 4 a 5 kopjes gekookte witte rijst. Dit kan rijst zijn van een dag oud of rijst uit de vriezer. (Je kunt restjes gekookte rijst heel goed invriezen, tot je weer een portie hebt!)Je snippert een ui en 1 prei. Fruit de ui in wat olie en doe hier de prei bij als de ui glazig is. Roerbak dit een paar minuten en duw het mengsel aan de kant in je pan. Kluts 2 eieren en doe dit in de pan aan de 'schone kant' en blijf roeren met een houten spatel. Het ei gaat stollen en je zorgt dat je eistukjes krijgt. Beetje voor beetje roer je het preimengsel weer door het ei totdat je alles hebt gemengd. Meng nu de gekookte rijst erdoor en klein gesneden blokjes ham (vleeswaren). Even goed doorverwarmen en je hebt de nasi zoals je die bij de chinees krijgt! In principe is de nasi al zout genoeg door de ham, maar je kunt er evt. iets zout bij doen.
Bami:
Het recept voor bami is bijna hezelfde als voor de nasi.
Bak voor bami een hamlapje gaar en snijd deze in hele fijne stukjes.
Kook mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de mie is afgegoten spoel 'm dan goed na met koud water. Zo wordt de mie niet plakkerig.
Snipper een ui en 1 prei en fruit deze in de pan tot hij glazig ziet. Duw het mengsel aan de kant, voeg 2 geklutste eieren toe zoals bij de nasi beschreven. Voeg de mie, een ons gesneden ham in blokjes en de fijngesneden hamlap toe en meng het goed.
Evt. op smaak brengen met zout en evt. een scheutje ketjap manis (Yakso).
Tip: Als je geen varkensvlees eet kun je het vlees weglaten of een stukje gebraden rundvlees toevoegen in fijngesneden stukjes.
Eet smakelijck,
Liefs, Williene
Even een compliment , niet verwacht dat het eten zonder allerlei pakjes en zakjes smaakvol zou zijn!
Zelfs mijn oudste zoon (hij blijkt overgevoelig te zijn voor met name E621) vind het eten nu lekkerder dan eerst! Omdat hij vooral dol is op nasi ben ik hiermee begonnen samen met het recept van de satésaus ...heerlijk & voedzaam!
Gisteren de tomatensoep gegeten ...ook heerlijk...vanavond de boontjes met taugé proberen...
O ja de gekarameliseerde worteltjes waren ook heerlijk!
Als het zo gaat valt het mij reuze mee (had er een zwaar hoofd in met 4 kinderen de hele boel om te gooien!)
Bedankt voor al de heerlijke recepten en ik zal je site zeker blijven volgen!
Groetjes Annemarie
Bedankt voor je mooie compliment! Wat fijn dat jullie er zo van genieten. Lekker bezig hoor! Succes met alles!
Groetjes, Williene
Ik vind je recepten heel leuk om te lezen. Ik ben zelf nogal creatief als het op koken aankomt, maar je hebt toch tips waar ik niet aan had gedacht. Vooral zelf nasi maken is lastig. Ik ga nu zeker een paar dingen van je "rijsttafel" proberen.
Wat betreft bouillon zonder E-nummers. De groentebouillon van Zonnatura heeft ook geen toevoegingen en die kun je overal kopen. Aangezien ik niet zo dicht bij een natuurwinkel zit dat ik even gauw andere kan halen is dit wel een goed alternatief.
Groetjes Jessica
Bedankt voor je reactie en je tip! Succes met het uitproberen van de recepten!
Groetjes, Williene
Gisteren een rijstafel gemaakt met jouw recepten, alle 9 eters vroegen om 'mijn' recepten, zo lekker hadden ze nog nooit Indisch gegeten!!!! Complimenten voor jou, Willienne!!
Hartelijke groetjes,
Rita
Groetjes, Williene
Dankjewel voor je reactie! Klopt, de chinees kookt veel in bouillon. Dat is een goede tip. Het echte geheim van de Chinees is de Ve-tsin (E621) die hij toevoegt, en dat willen we juist vermijden :-)
Groetjes, Williene
Ik hoorde pas dat het 'geheim' van de Chinese kok is, dat hij de rijst of mie. Kokt in kippenbouillon? Misschien iets voor jou?
Leuke blog verder!
Zie nu je vraag pas, sorry. Ik had die makreelsalade gemaakt uit het receptenboekje van Dinneke gehaald. Die groene...
Ik dacht, dat die je wel bekend was, toch?
Vandaag de bami gemaakt, heerlijk! Zonder hamlapje, maar evengoed superlekker.
Succes met je recepten, gr, Klazina
Groetjes Williene
Vandaag je nasi gemaakt, heerlijk!!! Veel lekkerder en veel voedzamer leek het wel.
Toen de oudste thuis kwam van zijn zaterdagbaantje, vroeg hij, of we eten hadden gehaald!! Zo rook het naar de chinees.
Leuk he! Ze vonden het allemaal lekker.
Gisteren ook makreelsalade gemaakt uit het boekje, ook zo lekker.
Succes ermee en ik houd je in de gaten met de lekkere dingen!
Groetjes, Klazina
Thanx voor je reactie! In Duitsland hebben ze inderdaad meer E-nummer vrij! Als jij nu de volgende keer wat voor mij mee neemt :)
Ik hoor het wel hoe het smaakte! Liefs, Lien
heb je daar bij de Lidl wel e nummervrije bouillon voor maar € 0,70 Wij hebben toen voor
een jaar potjes gehaald!
Lien, ik ga het is proberen je recept, natuurlijk de bami! Liefs Janneke
Inderdaad van een verse limoen. De rest gebruik bijv. in andere gerechten zoals in guacemole kan het of ik pers het door de verse sinaasappelsap. Volgens mij kun je het ook in zo'n groen spuitflaconnetje kopen, net als citroensap, maar dat weet ik niet zeker.
Bouillon koop ik bij de natuurwinkel. Hier in Putten bij de Halm. Daar hebben ze blikjes bouillonpoeder van Dr. Vogel, dat is groentebouillon, en die doe ik eigenlijk overal in. Ook gewoon lekker om zo een kopje van te nemen. Wel prijzig, bij de Halm betaal je 5,25 geloof ik, bij de DA drogist kun je 'm ook kopen daar kost het 5,95. Ik doe daar wel een paar maanden mee.
Kippenbouillon koop ik in een klein doosje met een aantal tabletten, ook bij natuurwinkel, weet zo gauw niet van welk merk, heb net de laatste opgemaakt en doosje weggegooid. Ik dacht van Natur Compagnie, maar weet het niet zeker. Bij mijn weten heb je in de supermarkt geen E-nummer vrije bouillon.
Succes ermee!
Als je bouillon niet zelf maakt, welke gebruik je dan? (Merk, verpakking, bij ah of reform verkrijgbaar?)
Groetjes
Lydia
je gebruikt een piepklein beetje limoensap. Van een versgeperste limoen? (en kan je met de rest nog iets?) of uit een pakje of iets dergelijks?
Groetjes
Lydia