Rijsttafel #3: Mini loempia's met zoetzure saus!
En we gaan gelijk maar door! Deze lekkere saus smaakt ook bij andere gerechten, maar met name bij de loempia's is het erg lekker!
De mini loempia's:
1 pak filodeeg, handje mihoen, 1 winterwortel geschild en in luciferdunne reepjes gesneden, 3 bosuitjes ook in dunne reepjes gesneden, eventueel een klein stukje vlees in reepjes gesneden, olie.
Laat de filodeeg ontdooien maar pas op voor uitdroging. Mihoen even laten weken in kokend water en daarna afspoelen met koud water. Wortels even heel kort (lees: ong. 2 min.) laten koken en laat op het laatst de bosui even meekoken. Afgieten en ook afspoelen met koud water.
De gare mihoen mengen met de wortel en de bosui en het vlees. Je kunt het nog op smaak brengen met zout, soyasaus o.i.d. Ik vind het niet nodig omdat je het eet met de saus.
Halveer de vellen filodeeg, leg er een plukje van het mengsel op, bestrijk de randen van het deeg met olie, vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg strak op. Plak de loempia's dicht met wat olie.
Frituur de miniloempia's in een frituurpan op 180 graden tot de mooi goudbruin van kleur zijn.
Zoetzure saus:
2 dl ananassap, 2 el tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel), 1 el tomatenketchup (natuurwinkel), 2 el wittewijn azijn, 1 el citroensap, 2 el palmsuiker, 2 el soya (Yakso, natuurwinkel), 1 el olie, 2 cm verse gember (geraspt), 1 teen knoflook (uitgeknepen), 1 el maizena, 2 el water, 1 el sherry.
Verhit de olie, fruit hierin zacht de gember en de knoflook. Voeg alle overige ingredienten toe, behalve de maizena en het water. Breng het aan de kook, maak van de maizena en het water een papje en maak hiermee de saus op gewenste dikte.
Liefs, Williene
Colorozozout/Kleurzout
Bereiding/oorsprong:
Colorozozout is zout waaraan een kleine hoeveelheid natriumnitriet (E250) wordt toegevoegd.
Algemene opmerking:
Het natriumnitriet (E250) in colorozozout heeft als enige doel om kleurverlies in vlees tegen te gaan.
Natriumnitriet mag in sommige landen niet gebruikt worden omdat het in de maag verbindingen kan maken met andere stoffen om zo nitrosamines te vormen, een stof die kanker veroorzaakt. Bijgevolg is het niet aangewezen voor kinderen.
In Huizen (op de Oostermeent)zit een keurslager die voor ons speciaalrookworst en spekjes of plakjes ontbijtspek maakt met zeezout.
Klopt, dit weet ik. Maar er zijn inmiddels aardig wat (biologische) slagers die geen E-nummers meer gebruiken. Maar bedankt voor je tip!
Groet, Williene
Groetjes, Williene
Je gaf het bij een antwoord aan onder nasi en bami.
Bedankt voor de tips!
Ik gebruik zelf nooit citroensap uit een flesje. Heb ik daar over geschreven? Ik heb echt geen idee omdat ik het nooit gebruik.
Iig nogmaals bedankt voor de tips, hopelijk kunnen de lezers er wat mee!
Groetjes, Williene
Welk merk filodeeg gebruik Jij? In de meeste merken zit een rood E nummer. Ik heb filodeeg zonder E-nummers gevonden bij de C1000.
En ergens had jij het over een flesje citroensap. Daar ben ik ook naar op zoek gegaan en heb uiteindelijk bij de Aldi in Duitsland een biologisch flesje gevonden zonder verkeerde E-nummers
Sherry koop ik bij de Albert Heijn, staat bij de wijnen/sterke drank. Ik haal de goedkoopste van Euroshopper. Er staat op dat hij zeker 1 maand na opening houdbaar blijft, de fles staat bij mij in de kast en gebruik 'm al zeker een half jaar. Het is niet perse nodig, dus je kunt het ook laten zitten als je er geen hele fles voor wilt kopen. Ik ben bang dat invriezen de smaak niet ten goede komt.
Hartelijk bedankt voor je leuke recepten!
Prettig ook dat de merken erbij staan, dat zoekt wat gemakkelijker in de winkel.
Vraagje: jij gebruikt sherry. Dat heb ik nog nooit gehaald, dus moet ik even zoeken. Heb je nog een aanbeveling? Kan je dat lang bewaren, ook als je steeds maar kleine beetjes gebruikt? Gewoon in de fles of invriezen in blokjes?
Groetjes Lydia