Overnight Oats!
Een groot succes wat over is komen waaien uit Amerika. Overnight Oats is een havermoutpap wat je niet hoef te koken maar in de koelkast zet en na zo'n 8 uur weken opeet. Het is al een hele tijd 'in', maar aangezien ik havermoutpap echt niet zo lekker vind heb ik het maar gelaten wat het is. Maar toch won mijn nieuwsgierigheid het, na alle jubelverhalen ;-) En zo zie je maar weer, altijd eerst proeven of je iets lust, des te meer de bodem van mijn schaaltje in zicht kwam des te lekkerder ik het begon te vinden. Het is super voedzaam, het vult snel en het is echt een reuze snel ontbijt omdat je het de avond ervoor al klaarzet. En ook dan staat het binnen 5 minuten in de koelkast. Ik zou het niet elke ochtend willen eten, want ik hou van variatie. Maar zo af en toe, heerlijk!
Qua hoeveelheden geldt hierbij ook weer mijn blog van een tijdje terug. Ik vond deze hoeveelheid vrij veel voor mijzelf, het is een flinke schaal pap, maar misschien dat jij het gemakkelijk op kan. Het is een beetje uitproberen waar jezelf genoeg aan hebt!
Overnight Oats!
Ingrediënten:
30 gram havermout (=3 ruime eetlepels), 2 eetlepels verschillende zaden (denk aan bijv. lijnzaad, chiazaad, sesamzaad etc.), 1 eetlepel kokosrasp, 1 banaan, 175-200 ml amandelmelk (of rijstmelk), fruit naar eigen smaak
Doe de havermout met de zaden en kokos in een kom. Prak de banaan fijn en doe bij de havermout. Meng met de amandelmelk, dek af en zet in de koelkast tot de volgende morgen.
Als je van dikke pap houdt raad ik je aan om 175 ml melk toe te voegen, wil je het wat dunner dan is 200 ml. lekker. Gebruik je bijv. chiazaden dan is 200 ml verstandig, want chiazaad zet erg uit en zorgt dat het sowieso wat dikker wordt.
Serveer de volgende ochtend de havermout met vers fruit naar keuze, bijv. (bos)bessen, appel met rozijnen en kaneel en evt. gehakte hazelnoten (lekker!!), plakjes banaan, aardbeien, frambozen of net wat je lekker vindt!
Fijne dag!
Amandelmelk kun je ook van amandelpasta maken.. Ik gebruik gewoon volle melk.
Bedankt voor je reactie! Ik heb het nog niet gegeten met chiazaad, misschien dat het daaraan ligt. Ik heb geen idee, mijne smaakt nooit bitter. Welk fruit had je erop gedaan? Kan ook zijn dat dat niet goed matcht met de havermoutpap. Ik wil het inderdaad ook nog een keer doen met Griekse yoghurt. Lijkt me ook erg lekker!
Succes!
Groetjes, WIlliene
Ik vind het concept wel leuk dus ik ga het deze week nog een keer proberen met kwark en zonder de chiazaadjes en lijnzaad.. eens zien of dat wel in de smaakt valt (en de natuurwinkel havermout).
Willeke
dit zit in net zulke pakken als de houdbare melk,
en staat daar ook naast in het schap!
waarom moet het 8 uren staan?
Het moet 8 uur weken om het een soort van pap te maken. Anders is het nog hard en geen pap.
Amandelmelk heeft inderdaad een wat aparte smaak. Zelf heb ik ook altijd suikervrije amandelmelk. Ik heb ook wel eens havermout gekookt in amandelmelk, maar dat vond ik echt niet lekker, ook door de smaak van de melk. Zo koud vond ik het wel lekker. Lekker, hé, de noten met de appel/rozijnen! Vond ik ook!
Succes en dankjewel voor je recept!
Ik vroeg me af kun je het ook met gewone melk doen? zo nee, waar koop je amandel of rijst melk?
Groeten,
Nelleke
Bedankt voor je reactie. Je kunt het natuurlijk ook met gewone melk doen, verhouding blijft hetzelfde. Amandel of rijstmelk koop je bij de natuurwinkel, dan heb je ook suikervrije. In de supermarkt verkopen ze ook amandelmelk, maar volgens mij alleen met suiker.
Succes!
Groetjes, Williene
Ik heb je dubbele reactie trouwens verwijderd ;-)
Het officiële recept is 250 cc yoghurt, 2 eetlepels havermout, 25 gram rozijnen. Dit laat je een nacht in de koelkast staan. Voor gebruik roer je er nog een geraspte appel door en voeg je kaneel naar smaak toe.
Hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen naar behoefte en smaak.
Vanmorgen hebben we jou overnight oats op. We moesten een beetje wennen aan de smaak. Maar dat komt door de amandelmelk. Wij gebruiken altijd amandelmelk zonder suiker en wij vinden daar toch wel een speciaal smaakje aan zitten. De hazelnoten vonden wij erg lekker i.c.m. appel en rozijnen!
Om te kunnen variëren is dit recept voor ons toch een blijvertje!