12-03-2021

Havermout (ontbijt)taart

(Bijna) Weekend! Meer tijd voor je ontbijt, meer tijd voor ontspanning, dus daarom een heerlijk ontbijttaartje. Natuurlijk is het ook gewoon zo een héérlijk taartje om te serveren en de bodem van dit taartje kun je ook héél goed gebruiken als bodem voor een monchoutaart, een kwarktaart of een andere bodem waar je bijv. normaal biscuitjes of koekjes voor nodig hebt. Zie verder de tips om met dit recept lekker te varieren en aan te passen naar je eigen smaak. Fijn weekend allemaal! 

Havermout (ontbijt)taart

Ingredienten voor een ronde vorm van 20 cm:

Voor de bodem: 175 gram dadels, 100 gram fijne (glutenvrije) havermout, 50 gram amandelmeel, 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Vulling: 250 milliliter (biologische) slagroom, 250 gram Griekse yoghurt, 2 eetlepels imker honing, 3 eetlepels suikervrije jam (zelfgemaakt of Fior di Frutta), vers fruit naar keuze

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Ontpit de dadels en week ze 15 minuten voor in warm water. Doe de dadels in de keukenmachine met de helft van de havermout en 2 eetlepels van het weekvocht. Maal dit helemaal fijn. Meng met de overige ingrediënten voor de bodem en meng tot een deegbal. Duw het deeg in een bakvorm en maak een opstaande rand van ongeveer 2 centimeter. Bak de bodem in de oven zo’n 20 minuten tot de bodem gaar is. Laat helemaal afkoelen.

Klop voor de vulling de room stijf met de honing. Meng met de yoghurt en de jam. Verdeel de vulling over de bodem en garneer met vers fruit.

Let op: Bij gebruik van yoghurt of kwark moet je de taart wel dezelfde dag opeten. Anders wordt de bodem vochtig. Bij gebruik van banketbakkersroom of mascarponeroom hoeft dit niet. 

Tips:

*In plaats van kaneel kun je ook een eetlepel cacaopoeder toevoegen aan het deeg.

*Je kunt er ook leuke éénpersoonstaartjes van maken door het deeg in éénpersoonsbakvormpjes te bakken.

*Je kunt ook een andere vulling kiezen, bijvoorbeeld mascarponeroom, (zuivelvrije) banketbakkersroom of gewoon kwark met vers fruit.

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

12 Reacties

  • marijke
    marijke vrijdag 12 mrt 2021 om 12:54
    Helemaal zin in! Wat gebruik ik je recepten en boeken veel! Zo leuk!
    • Smakelijck vrijdag 12 mrt 2021 om 14:08
      Wat fijn om te lezen. Dankjewel!
    • marijke
      marijke donderdag 18 mrt 2021 om 10:05
      Vanmorgen met z`n 6-en van gegeten. Met kwark en blauwe bessen..heerlijk! Helemaal op gegaan. Hij vult behoorlijk hoor! Een goed begin van de dag..!
      • Smakelijck vrijdag 19 mrt 2021 om 08:59
        Super :-)
    • Margje
      Margje donderdag 08 apr 2021 om 20:55
      Oehlala... deze lijkt mij heerlijk! Ik heb een recept van zoiets ;-) maar dit is een mooie variatie. Ps. ik zet m op papier voor mn zwager&schoonzus, kunnen zij er na hun trouwdag mee aan de slag :-)
      • Smakelijck vrijdag 09 apr 2021 om 08:41
        Leuk! Geniet ervan.
    • Ineke
      Ineke vrijdag 15 okt 2021 om 10:08
      Vandaag maak ik deze bodem. Ga er een herfstvariatie van maken. Boven op de room gebakken appel met kaneel. En.....wij eten dit als taartje bij de koffie ☺️☺️ Bedankt weer voor het fijne recept.
      • Smakelijck maandag 18 okt 2021 om 12:02
        Mmm, heerlijk inderdaad! Geniet ervan!
    • J. De Jong
      J. De Jong maandag 15 nov 2021 om 20:01
      Hoi! Een vraagje: kun je in dit recept de slagroom vervangen door mascarpone of moet dan juist de yoghurt worden vervangen? Dan kun je het taartje langer bewaren?
      • Smakelijck dinsdag 16 nov 2021 om 12:59
        Ja hoor, dat kan! Let er wel op dat als je het langer wilt bewaren de bodem wat zompig wordt.
    • Marianne
      Marianne donderdag 31 aug 2023 om 21:03
      Hoe lang kun je deze taart bewaren? In de koelkast of hoeft dat niet?
      • Smakelijck vrijdag 01 sep 2023 om 10:27
        Gevuld niet heel erg lang. De bodem kun je afgesloten wel prima een paar dagen bewaren. Deze hoeft niet in de koeling. Met vulling zou ik hem binnen een dag opeten.
Laat een bericht achter!
258