Focaccia met olijven en zongedroogde tomaten
Lekker luchtig met een knapperige korst en zacht van binnen: dat is een perfecte focaccia. Je kunt een focaccia serveren bij een soep, op een bbq, bij een gevulde salade of bij de borrel op een lange zomeravond.
Basisdeeg Focaccia
Ingredienten:
500 gram (spelt)bloem, 7 gram droge gist (of 21 gram verse gist), 3 eetlepels olijfolie, grof zout om te bestrooien
Ook nodig: Bakvorm van 25 x 36 cm
Bereiding:
Doe de bloem met de gist in een ruime kom. Meng er voorzichtig 400 milliliter lauwwarm water door en kneed tot een zacht deeg. Meng er 1 theelepel zout door en kneed nog 2 minuten tot een plakkerig deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en laat bij kamertemperatuur één uur rijzen tot het verdubbeld is.
Bekleed ondertussen de bakplaat met bakpapier en vet deze eventueel licht in.
Sla het deeg terug en laat nogmaals één uur rijzen. Sla opnieuw het deeg terug en rek het op tot een rechthoek en leg het in de bakvorm. Besprenkel het deeg met de olijfolie en bestrooi met grof zout. Laat opnieuw 30 minuten rijzen en bereid de foccacia volgens het volgende recept.
Italiaanse focaccia met olijven en zongedroogde tomaten
Ingredienten:
1 basisdeeg focaccia (zie recept hierboven)
100 gram zongedroogde tomaten, 50 gram ontpitte olijven, 1 theelepel verse of gedroogde tijm naar smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Laat de tomaten en olijven goed uitlekken en hak ze fijn. Ris de tijmblaadjes van de takjes (of gebruik gedroogde tijm). Duw met je vinger putjes in het deeg. Bestrooi met de tomaten, olijven en tijm.
Schuif de focaccia in de oven en bak in ongeveer 25-30 minuten bruin en gaar.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene
Laat een bericht achter!