05-02-2016

Karamel-zeezout koekjes! (zonder oven)

Ook zin in een lekker tussendoortje voor 't weekend, maar niet veel tijd? Dan is dit recept zeker de moeite waard om eens te proberen. Ook als je geen oven hebt en toch iets lekkers wilt maken dan is dit recept ideaal.

Karamel-zeezout koekjes

Deze koekjes zijn vrij van E-nummers, geraffineerde suikers, gluten en zuivel

Ingredienten voor 10-12 koekjes:

50 gram kokosbloesemsuiker, 1 eetlepel amandelmelk, 1,5 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel (rauwe) cacao, 30 gram pecans (heel fijn gehakt of gemalen), 40 gram (glutenvrije) havermout, 2 eetlepels pindakaas (100%) of notenpasta, snufje vanille poeder, snuf Keltisch zeezout

Bereiding:

Verwarm in een pannetje op laag vuur de kokosbloesemsuiker, amandelmelk, kokosolie en cacao en blijf heel goed roeren. Laat het een minuutje (al roerend) pruttelen en neem van het vuur.

Roer er nu de pindakaas doorheen tot deze goed is opgenomen, en voeg de havermout, pecans, vanillepoeder en het zout toe en schep goed door tot een kleverige massa.

Maak met een eetlepel hoopjes op een vel bakpapier en druk met je vinger in vorm. Laat op kamertemperatuur of in de koelkast uitharden, dit duurt ongeveer een half uur. Je kunt de koekjes eventueel wat bestrooien met cacao of geraspte kokos. 

Daarna heerlijk als tussendoortje opsmikkelen bij een kop thee of koffie! Mmmmm…. die combi van chocola, pecan en een beetje zeezout!

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

  • Angel
    Angel vrijdag 05 feb 2016 om 11:10
    Dit ziet er heel lekker uit. En karamel-zeezout is toch wel DE combinatie. Is het niet erg kruimelig?
    • Smakelijck vrijdag 05 feb 2016 om 11:51
      Nee, valt mee. Wel goed tegen elkaar aandrukken. Succes!
      • Angel
        Angel vrijdag 05 feb 2016 om 12:10
        Heerlijk! Ik ga het zeker eens proberen. Bedankt weer voor je mooie recept. :)
  • Alette
    Alette vrijdag 05 feb 2016 om 14:01
    Oei, ik doe iets niet goed denk ik... Wil je in bovenstaand bericht mijn mailadres verwijderen? Dank-je-wel!
    • Smakelijck vrijdag 05 feb 2016 om 15:05
      Hoi Alette, ik kan alleen de reactie verwijderen. Dus dat heb ik gedaan. Maar leuk dat de koekjes gelukt én lekker waren!
  • Bertine
    Bertine vrijdag 05 feb 2016 om 20:19
    De koekjes liggen uit te harden :-) Inderdaad lekker snel. Het in vorm brengen heb ik met een koekjesvorm gedaan omdat de koekjes tijdens het aanduwen met mijn vingers steeds uit elkaar vielen. Met een theelepeltje twee schepjes van de massa in het vormpje scheppen, stevig aanduwen met de bolle kant van de theelepel en voorzichtig het vormpje verwijderen. De kruimels smaakten trouwens al heerlijk!
    • Smakelijck zaterdag 06 feb 2016 om 12:51
      Ook slim inderdaad! Ben benieuwd hoe je ze vindt ;-)
  • Bertine
    Bertine zaterdag 06 feb 2016 om 15:21
    Heerlijk! Verslavend lekker :-) Bedankt voor het delen van het recept, een blijvertje!
    • Smakelijck maandag 08 feb 2016 om 10:42
      Leuk!
  • rita
    rita maandag 08 feb 2016 om 15:07
    mmmh, snel en lekker. Ik heb ze al 2 keer gemaakt. Je kan er ook balletjes van maken en dan als chocolaatje serveren bij de borrel. bedankt hoor.
    • Smakelijck maandag 08 feb 2016 om 21:43
      Dat is inderdaad ook een goed idee!
  • Antonette
    Antonette vrijdag 12 feb 2016 om 20:54
    Waarmee zou ik de kokosolie kunnen vervangen? In verband met een mogelijke allergie voor kokos mogen we dit (tijdelijk) niet gebruiken. Verder klinkt het wel erg lekker!
    • Smakelijck vrijdag 12 feb 2016 om 22:07
      Door roomboter? Mag dat wel?
  • Jolanda
    Jolanda dinsdag 01 mrt 2016 om 19:31
    Hoi Williene, ik ben eigenlijk wel eens benieuwd naar de voordelen van rauwe cacao boven gewone cacao. Dat is toch ook 100% cacao? En dit recept lijkt me heerlijk. Snel eens proberen! Groetjes, Jolanda
    • Smakelijck woensdag 02 mrt 2016 om 09:40
      De ongezoete 'gewone' cacao zoals bijv. Blooker is gebrande cacao. Hierdoor gaan voedingsstoffen verloren. Rauwe cacao is dus ongebrand en bevat hierdoor meer voedingstoffen. Als ik cacao gebruik die ik verhit, zoals in cake, taarten of chocolademelk, gebruik ik gewone cacao. Voor koud gebruik kun je dus wel heel goed rauwe cacao gebruiken. Succes!
    • Tineke
      Tineke donderdag 11 jun 2020 om 21:45
      Kun je ipv kokosbloesrmsuiker ook honing gebruiken? En dan zelfde hoeveelheid?
      • Smakelijck donderdag 11 jun 2020 om 21:53
        Dat kan. Wel even opletten dat het niet te plakkerig wordt.
Laat een bericht achter!
268