Ontbijtkoek nr.1!
Er is zoveel kant en klaar te koop dat je er soms niet bij stil staat hoe je iets zelf kunt maken. Toch is het vaak zo eenvoudig en vraag je je af waarom je het altijd klakkeloos in je mandje hebt gelegd. Neem bijv. ontbijtkoek. Nooit in me opgekomen om op zoek te gaan naar een lekker recept hiervoor. Totdat ik het boek 'Homemade Winter' van Yvette van Boven van mijn man kreeg. Ik kreeg gelijk zin om deze ontbijtkoek uit te proberen. Hij is heerlijk, al vind ik het meer een kruidkoek, maar hij heeft wel dat kleverige van een ontbijtkoek. Probeer het uit, en laat me weten wat je ervan vond!
Ontbijt/kruidkoek:
Ingredienten:
400 gram speltbloem of meel, snufje zout, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel korianderpoeder, snuf pimentpoeder, 100 gram kokosbloesem of palmsuiker, 150 gram biologische vloeibare honing, 200 ml karnemelk, 2 theelepels baksoda.
Vet een cakeblik van 1 liter inhoud in met zachte boter. Verwarm de oven op 150 graden.
Mix alle ingredienten goed door elkaar ong. 5 tot 8 minuten en giet het beslag in de vorm. Bak de koek in de oven in ong. een uur gaar. Laat hem afkoelen en pak hem daarna goed in om te bewaren.
Succes!
Anderhalf jaar na het bloggen van dit recept kwam ik tot een helder inzicht dat door toevoeging van baksoda de ontbijtkoek beter zou worden. Baksoda zorgt voor een zachte structuur en geeft extra rijskracht! Een lezer heeft dit uitgeprobeerd en het werkt echt!!
Anderhalf jaar na het bloggen van dit recept kwam ik tot een helder inzicht dat door toevoeging van baksoda de ontbijtkoek beter zou worden. Baksoda zorgt voor een zachte structuur en geeft extra rijskracht! Een lezer heeft dit uitgeprobeerd en het werkt echt!!
Groet,
Klaske
Ik hoor het graag
Lees nu over de ontbijtkoek. Deze ga ik ook eens proberen.
Ik had van onze slager een recept gekregen, zonder suiker, gezoet met appelstroop. Moest er wel even aan wennen, maar 't is wel gezond. Evt. kan er natuurlijk wel wat suiker bij, dan heb je toch nog een gezondere als uit de winkel!
BEdankt voor je tip!
Groetjes Williene
Ik maak je ontbijtkoek tegenwoordig met karnemelk. Hierdoor rijst de koek beter (als je zuiveringszout of baksoda gebruikt)Maakt voor de smaak niets uit.
Welkom als volger! Leuk!
Het is inderdaad even wennen met ontbijtkoek. Ik heb weer een nieuw recept liggen om te testen, dus we blijven bezig :-)
Succes ermee!
Bedankt voor je reactie! Ik pak hem ook altijd direct in met aluminiumfolie. Dan blijft hij zeker nog een paar dagen lekker zacht.
Verder bedankt voor de tips! Leuk!
Groet, Williene
Ik had het inderdaad ook gezien. Ik wil hem nu een keer gaan maken met rietsuiker, kijken wat dat met de smaak doet, en ik heb hier nog een emmertje palmsuiker staan, is ook een idee. Dit is wel verkrijgbaar bij een natuurwinkel.
Ik denk namelijk niet dat de natuurwinkel bruine basterd verkoopt. Zal eens opletten de volgende keer!
Bedankt weer!
Groetjes, Williene
Kunnen we deze koek eigenlijk nog wel maken? Ik keek net naar bruine basterdsuiker in de winkel en zag dat daar karamel(e 150c end) in zit en volgens MN is dat een rood e-nummer.Wat kan ik er dan voor suiker indoen? Palmsuiker is bij de Jumbo uit het assortiment gehaald.
Gr. Mieke
Hij komt net uit de oven, goed gerezen (boven het cakeblik uit) en heerlijk en luchtig van smaak. Ik denk dat mixen echt de truc is!
Dankjewel voor je reactie.
Dat van die keukenmachine dat zou wel eens 'de tip' kunnen zijn. Ik mix namelijk alles met m'n KitchenAid en die klopt het heel luchtig. Ik mix dan ook wel zeker 5 minuten, dus daar zal het ook aan liggen!
En oven maakt inderdaad ook verschil!
Ik ben hem nu weer aan het maken, hij staat in de oven. Het beslag is niet echt vloeibaar inderdaad, maar wel heel kleverig. En het is wel van substantie dat ik het in de vorm kan gieten, met een beetje hulp van de spatel :-)
Nogmaals bedankt!
Groetjes, Williene
Heb de ontbijtkoek gemaakt, maar had inderdaad ook geen vloeibaar mengsel.
Verder is het volgens mij handig om met de keukenmachine te mixen, zodat je er meer lucht in krijgt...
Ik had em gemaakt zonder, en hij was niet mooi hoog. Mijn zus tegelijkertijd met de keukenmachine en die was hoger, maar ook luchtiger en dus lekkerder.
Verder kan het eraan liggen welk soort oven je hebt, ik heb nl. alleen een heteluchtfunctie(niet gewoon electrisch - dat is wel jammer soms).
Verder - de smaak is goed - nog maar eens proberen!
Bedankt weer!
Fijn dat het gelukt is! Ik was in het begin ook altijd te voorzichtig met kruiden, maar dat leer je vanzelf :-)
Groetjes, Williene
Bij mij was de ontbijtkoek ook redelijk hard van boven, maar na een dag was dat weg.
Succes met het uitproberen van de recepten, als je vragen hebt, stel ze gerust!
Groetjes, Williene
En de substantie was inderdaad vrij dik... toch heb ik precies je hoeveelheden aangehouden..
Zou ik er dan iets meer melk in moeten doen dan?
Hoe was de substantie toen je 'm in het blik goot, wel vloeibaar?
Ik heb de koek ook gemaakt, maar in eerste instantie leek hij niet gaar, maar de buitenkant was erg droog en hard. Nadat hij afgekoeld was, was hij zo bikkelhard en niet meer te eten....
Jammer, maar wat kan er fout gegaan zijn? Gr Ida
Ontbijtkoek is lekker van smaak, maar was te hard geworden, dus nog maar eens proberen. Ligt waarschijnlijk aan het type oven.
Ik ga binnenkort je wraps proberen en ook de kroketten zeker een keertje. En in ieder geval heel vaak hier kijken voor ideetjes !
Bedankt voor je reactie! Wij vonden hem ook zeker voor herhaling vatbaar, maar inderdaad meer kruidkoek! Fijn dat het gelukt is!
Groetjes, Williene