Havermoutkoekjes!
In de Allerhande kwam ik het volgende recept tegen. Ik heb het recept hier en daar aangepast. Het zijn lekkere koekjes, heerlijk voor tussendoor of voor mee naar school! De koekjes worden in tegenstelling tot veel andere havermoutkoekjes, lekker knapperig. Maak de plak daarom echt niet te dik, dan verlies je de knapperigheid. Druk het mengsel wel goed aan, anders krijg je kruimelkoek ;-)
Havermoutkoekjes!
Ingrediƫnten voor ongeveer 12 stuks:
100 gr. havermout, 15 gram gesmolten boter, 2 el honing, 35 gram kokosrasp, 1/2 tl bakpoeder, snufje zout, handje gedroogde cranberry's, handje gehakte hazelnoten, pure chocolade (min. 72% cacao)
Meng het havermout met de boter, honing, kokos, bakpoeder, en een snufje zout. Meng met 60 ml heet water. Meng de gehakte noten en de cranberry's door het mengsel en roer goed door elkaar. Verdeel het mengsel in een bakplaat of bakvorm. Druk het goed aan, het mag ong. een halve cm dik zijn. Schuif in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bak de koek in ongeveer 25 minuten mooi bruin. Haal uit de oven en snij direct (voorzichtig) in blokjes. Laat de koekjes een uur afkoelen zodat ze hard kunnen worden.
Smelt wat pure chocolade au bain marie en zigzag deze met een lepel over de koekjes. Dit is extra lekker, maar het hoeft niet perse.
Succes!
Complimenten overigens voor je boek! Hij staat hoog op mn verlanglijstje voor mijn verjaardag ;) Ik begreep uit het artikel in de Gezins Gids dat je het helemaal zelf hebt ontworpen? Knap hoor, het ziet er professioneel uit.
Groetjes, Elise.
Groetjes, Williene
Hopelijk valt het allemaal in de smaak ;-)
Ovens kunnen inderdaad erg verschillen. Ik bak altijd met boven en onderwarmte. Dat bevalt me prima, maar je moet inderdaad even uitproberen.
Succes,
Groetjes, Williene
moet er geen meel bij?
heb het net gemaakt maar werd niet echt in dank afgenomen............. :(
ja ik vond het ook jammer, dus ik heb alles nog eens goed door gelezen, maar ik heb precies gedaan wat er staat. ik denk alleen het ene handje hazelnoten/cranbarries is de andere niet qua gewicht dan dacht ik!
ik heb ook de pinda choc repen gemaakt en die was super lekker!
Ik ben nog niet zo lang op je blog aan het lezen en bedacht me opeens dat het wellicht ook met de oven te maken kan hebben. Met welke oven bak je? als je hete lucht oven heb dan moet je de temperaturen wel aanpassen. Wellicht staat dit ook wel ergens op je blog, maar ik kan het zo snel niet vinden.
groet
een oud-puttenaar!
Elsa
Groetjes, Williene
Ik denk dat dat prima kan, kokosolie. Ook omdat je er maar zo weinig van gebruikt.
Succes ermee!
Ik heb ze net gemaakt,alleen wordt de chocolade niet goed vloeibaar (au bain marie)ligt dat aan de chocolade 72 %?
Fijn weekend,
groetjes,
Ange
Dat is vreemd. Ligt niet aan de 72%. Je doet een schaal boven een pan met kokend water? Breek of hak je de chocolade ook in kleine stukjes? Dan smelt het sneller. Welke chocolade gebruik je? Al zou dat niet zoveel uit moeten maken, ik smelt kilo's chocolade per jaar, allerlei merken en het werkt altijd ;)
Hopelijk is het je toch nog gelukt!
Jij ook een goed weekend.
Groetjes, Williene
Gr.
Evelien
Succes!
Ik had de cranberries weer vervangen door wat stukjes chocola.
1 probleempje, de kids vonden het stukje te klein toen ze op school hun trommeltje open maakten.
Dus straks mar weer aan de slag, om vanavond een groot stuk te hebben bij de warme chocomel.
groetjes Marjan
Ik vind het nadeel van havermoutkoekjes dat ze niet lang houdbaar zijn. Ze worden dan een beetje taai. Heb daar nog geen oplossing voor kunnen vinden. Ik bak dus liever steeds verse koekjes, dan zijn ze tenminste nog lekker knapperig ;-)
Door jouw chocoladetip ga ik ze misschien vandaag ook maar weer eens maken, ;-)
Groetjes, Williene
En inderdaad, je kunt ze ook goed vervangen door rozijnen. Of stukjes dadel.
Groetjes, Williene