23-01-2013

Havermoutkoekjes!


In de Allerhande kwam ik het volgende recept tegen. Ik heb het recept hier en daar aangepast. Het zijn lekkere koekjes, heerlijk voor tussendoor of voor mee naar school! De koekjes worden in tegenstelling tot veel andere havermoutkoekjes, lekker knapperig. Maak de plak daarom echt niet te dik, dan verlies je de knapperigheid. Druk  het mengsel wel goed aan, anders krijg je kruimelkoek ;-)

Havermoutkoekjes!

IngrediĆ«nten voor ongeveer 12 stuks:
100 gr. havermout, 15 gram gesmolten boter, 2 el honing, 35 gram kokosrasp, 1/2 tl bakpoeder, snufje zout, handje gedroogde cranberry's, handje gehakte hazelnoten, pure chocolade (min. 72% cacao)

Meng het havermout met de boter, honing, kokos, bakpoeder, en een snufje zout. Meng met 60 ml heet water. Meng de gehakte noten en de cranberry's door het mengsel en roer goed door elkaar. Verdeel het mengsel in een bakplaat of bakvorm. Druk het goed aan, het mag ong. een halve cm dik zijn. Schuif in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bak de koek in ongeveer 25 minuten mooi bruin. Haal uit de oven en snij direct (voorzichtig) in blokjes. Laat de koekjes een uur afkoelen zodat ze hard kunnen worden.

Smelt wat pure chocolade au bain marie en zigzag deze met een lepel over de koekjes. Dit is extra lekker, maar het hoeft niet perse.



Deel via social media

 
Print recept

32 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 26 dec 2013 om 21:41
    Klopt het dat in de bakpoeder wel E nummers zitten? Ik heb de bakpoeder van Dr. Oetker gebruikt waar ik op de verpakking wel E450 en E500 tegenkom..? Of heb jij andere?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 dec 2013 om 10:42
      Ja, dat klopt zeker. Daarom gebruik ik altijd bakpoeder van de natuurwinkel, dit is wijnsteenzuurbakpoeder. Deze bevat wel E500 maar daar ontkom je niet aan als je je gebak wilt laten rijzen.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 15 aug 2013 om 13:26
    15 gram boter voor de havermoutkoekjes, klopt dit, of is het een foutje?
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 15 aug 2013 om 13:32
      Nee hoor, dat klopt ;-) Je hebt maar heel weinig nodig! Succes!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 07 aug 2013 om 20:58
    Hoi, wat een leuk recept. Is het mogelijk de kokosrasp te vervangen met iets anders? Of is het mogelijk het gewoon weg te laten? groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 aug 2013 om 22:23
      Misschien vervangen door amandelmeel of gehakte noten, en anders gewoon weglaten. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 20 jun 2013 om 16:26
    Ik heb deze koekjes al heel vaak gemaakt en ze vallen altijd in de smaak! Heb meerdere soorten (havermout)koekjes gebakken, maar ik vind deze toch het lekkerst!

    Complimenten overigens voor je boek! Hij staat hoog op mn verlanglijstje voor mijn verjaardag ;) Ik begreep uit het artikel in de Gezins Gids dat je het helemaal zelf hebt ontworpen? Knap hoor, het ziet er professioneel uit.

    Groetjes, Elise.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 jun 2013 om 20:38
      Wat leuk om te horen, Elise! Ik heb zelf inderdaad aangegeven hoe ik het wilde hebben, de vormgever heeft het zo uitgevoerd. Ben er ook erg blij mee!

      Groetjes, Williene
  • Kleinigheidje
    Kleinigheidje maandag 06 mei 2013 om 13:59
    Wat een leuk blog is dit! Ik ben me steeds meer aan het verdiepen in e nummer vrij koken en pas dit ook al steeds meer toe. Jouw blog is hierbij erg prettig. ik heb gisteren 2 uur met mooi weer erbij zitten lezen. Deze havermout koek staat nu in de oven en de limonade siroop staat voor vandaag ook nog op het programma en voor het avondeten de boontjes. Ik ben erg benieuwd!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 mei 2013 om 20:13
      Dankjewel en welkom!

      Hopelijk valt het allemaal in de smaak ;-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 mrt 2013 om 12:09
    Ha,

    Ovens kunnen inderdaad erg verschillen. Ik bak altijd met boven en onderwarmte. Dat bevalt me prima, maar je moet inderdaad even uitproberen.

    Succes,

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 16 mrt 2013 om 17:09
    wij vonden deze echt heel droog en niet erg lekker.
    moet er geen meel bij?
    heb het net gemaakt maar werd niet echt in dank afgenomen............. :(
    • Anonymous
      Anonymous zondag 17 mrt 2013 om 21:55
      HOI,

      ja ik vond het ook jammer, dus ik heb alles nog eens goed door gelezen, maar ik heb precies gedaan wat er staat. ik denk alleen het ene handje hazelnoten/cranbarries is de andere niet qua gewicht dan dacht ik!
      ik heb ook de pinda choc repen gemaakt en die was super lekker!
      Ik ben nog niet zo lang op je blog aan het lezen en bedacht me opeens dat het wellicht ook met de oven te maken kan hebben. Met welke oven bak je? als je hete lucht oven heb dan moet je de temperaturen wel aanpassen. Wellicht staat dit ook wel ergens op je blog, maar ik kan het zo snel niet vinden.
      groet
      een oud-puttenaar!
      Elsa
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 16 mrt 2013 om 20:49
      Wat jammer. Nee, er hoeft geen meel bij. Ze zijn al veel gemaakt en altijd in de smaak gevallen. Zoals in de blog staat is het een recept van de AH. Wij vonden ze wel lekker, omdat het de eerste koekjes waren waar havermout in zat die ook lekker knapperig waren. Smaken verschillen natuurlijk. Hopelijk heb je meer succes met een ander recept!

      Groetjes, Williene
  • Nelleke
    Nelleke woensdag 30 jan 2013 om 09:13
    Ohja nu zie ik het haha! Ik vond het deeg wat vochtig en de koekjes erg droog... Deze variant proberen en anders stort ik mij op het chocoladetussendoortje :).
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 30 jan 2013 om 16:19
      Haha, Succes ermee!
  • Nelleke
    Nelleke dinsdag 29 jan 2013 om 16:09
    Wat is de reden om minder water te gebruiken dan in het oorspronkelijke recept? En zou je de noter door kokosvet kunnen vervangen?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 jan 2013 om 19:51
      Ik heb alle ingrediƫnten gehalveerd, dus ook het water ;-) Origineel was 125 gram water, ik heb er 60 gram van gemaakt en meer kokos. Ik vond ze wat te vochtig.

      Ik denk dat dat prima kan, kokosolie. Ook omdat je er maar zo weinig van gebruikt.

      Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 26 jan 2013 om 19:42
    Ha Williene,

    Ik heb ze net gemaakt,alleen wordt de chocolade niet goed vloeibaar (au bain marie)ligt dat aan de chocolade 72 %?

    Fijn weekend,

    groetjes,
    Ange

    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 26 jan 2013 om 20:34
      Ha,

      Dat is vreemd. Ligt niet aan de 72%. Je doet een schaal boven een pan met kokend water? Breek of hak je de chocolade ook in kleine stukjes? Dan smelt het sneller. Welke chocolade gebruik je? Al zou dat niet zoveel uit moeten maken, ik smelt kilo's chocolade per jaar, allerlei merken en het werkt altijd ;)

      Hopelijk is het je toch nog gelukt!

      Jij ook een goed weekend.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 25 jan 2013 om 16:56
    Waar vindt ik hazelnoten?

    Gr.
    Evelien
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 26 jan 2013 om 16:11
      Oa in de supermarkt, op de markt op bij de natuurwinkel. Kijk even goed naar de prijzen. Soms is de natuurwinkel voordeliger dan bijv. bij AH.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 25 jan 2013 om 11:13
    mmmh, dat was echt lekker, williene!
    Ik had de cranberries weer vervangen door wat stukjes chocola.
    1 probleempje, de kids vonden het stukje te klein toen ze op school hun trommeltje open maakten.
    Dus straks mar weer aan de slag, om vanavond een groot stuk te hebben bij de warme chocomel.
    groetjes Marjan
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 25 jan 2013 om 12:14
      Wat leuk, Marjan! Chocolade is inderdaad ook erg lekker! Mmmm!

      Ik vind het nadeel van havermoutkoekjes dat ze niet lang houdbaar zijn. Ze worden dan een beetje taai. Heb daar nog geen oplossing voor kunnen vinden. Ik bak dus liever steeds verse koekjes, dan zijn ze tenminste nog lekker knapperig ;-)

      Door jouw chocoladetip ga ik ze misschien vandaag ook maar weer eens maken, ;-)

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 24 jan 2013 om 18:06
    Leuk om te horen, Ellen, dankjewel!

    En inderdaad, je kunt ze ook goed vervangen door rozijnen. Of stukjes dadel.

    Groetjes, Williene
  • Ellen
    Ellen zondag 08 mrt 2015 om 11:08
    Je kunt dit recept ook zonder boter maken. Voeg een geprakte banaan toe! Op 24 Kitchen staat een recept (bananenkoekjes) dat je zonder zoet en boter toe te voegen kunt maken. Heerlijke koeken - beter te nemen: ontbijtkoeken.
  • Melinda
    Melinda donderdag 09 apr 2015 om 13:33
    Er staat zuivelvrij bij , maar er gaat boter in...? Ik moet iets bakken voor iemand met gluten, lactose, soja allergie....
    • Smakelijck vrijdag 10 apr 2015 om 10:55
      Klopt, maar boter kun je altijd vervangen voor bijv. kokosolie. En zoals hierboven staat ook met een geprakte banaan! Succes!
  • Nathalie
    Nathalie maandag 07 sep 2015 om 19:48
    Gisteren heb ik deze koekjes voor het eerst gemaakt. Een stukje in de overblijftrommel van mijn dochter gedaan, die wild enthousiast thuis kwam, dat dat koekje zoooo lekker was! Dank je wel Williene!
    • Smakelijck dinsdag 08 sep 2015 om 14:04
      Ah, wat leuk zeg! Bedankt voor het delen!
    • Siska van Gurp
      Siska van Gurp zaterdag 19 sep 2020 om 11:53
      Sinds 3 maanden ook suikervrij aan het leven. Deze vanmorgen gemaakt...super leuk!!! Bijna niet vanaf te blijven!!
      • Smakelijck zaterdag 19 sep 2020 om 18:49
        Geniet ervan :-)
Laat een bericht achter!
268