Gevulde speculaas!
Ik vond het eigenlijk nog wat vroeg, maar ik werd overspoeld met vragen over gevulde speculaas! En ja, wat is vroeg, het is herfst, het is koud, het is er gewoon tijd voor! Je kunt de speculaas zo 'gezond' maken als je zelf wilt. Wil je bloem (of zelfrijzend bakmeel*) gebruiken, dan kun je de volkorenmeel vervangen, je kunt ook de palmsuiker vervangen voor rietsuiker, net wat je zelf wilt. Ik wil een 'suikervrije' speculaas, dus vandaar mijn keuze voor palmsuiker. Wil je liever geen melk gebruiken of heb je een lactose intolerantie, vervang dan de melk door soya of door bijv. amandelmelk.
*Met het gebruik van zelfrijzend bakmeel kun je de bakpoeder weglaten.
Gevulde speculaas
Ingredienten voor ongeveer 20 stukjes:
Ong. 400 gram amandelspijs, 250 gr. volkoren- of speltmeel, 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 150 gr. roomboter, 125 gram kokosbloesem of palmsuiker, 2 eetl. speculaaskruiden, 60 ml (amandel)melk, snuf zout, losgeklopt ei, handje amandelen.
Maak amandelspijs volgens dit recept. Doe het volkorenmeel met de bakpoeder, boter, palmsuiker, kruiden en zout in een kom. Mix met een mixer met deeghaken door elkaar en voeg de melk toe. Begin met 50 ml melk, als het deeg nog te droog is voeg je het laatste scheutje toe. Kneed tot een soepel deeg en leg het deeg even in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Minimaal een half uur, maar het kan ook een dag van te voren.
Verhit de oven voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg uit en drapeer het in een vorm. Klop de amandelspijs luchtig en als het te droog is, voeg dan nog een ei toe. Smeer de spijs uit over het speculaas deeg en strijk glad met een mes. Rol de andere helft van het deeg uit en leg dit over het spijs en maak de randen dicht. Verdeel wat amandelnoten over de gevulde speculaas en bestrijk het geheel met het ei. Bak de gevulde speculaas in de oven af in ongeveer 30-50 minuten. Afhankelijk van de vorm en dikte van je speculaas.
Geniet ervan!
Liefs, Williene
Wat een super leuke blog heb je! Ik volg je met interesse :)
Heb je een alternatief voor wijnsteenzuurbakpoeder? En wat zijn de hoeveelheden daarvan?
Groetjes, Agda
Heb de speculaas gebakken maar hij was vrij hard en droog.
Had de oven op 175 graden en dan 45 minuten.
Heb een heteluchtoven dus meestal bak ik iets korter dan aangegeven.
De smaak is verder wel goed.
Heb je misschien een tip om hem wat zachter te krijgen?
Waar haal jij deze bakvorm?
Gr linda
Spijs kun je prima invriezen, doe ik ook wel eens! Daarna wel even luchtig kloppen!
Succes!
Kun je mij dan vertellen hoe groot het bakblik is?
En de amandelspijs kun je invriezen toch, gaat dat goed met rauw ei?
Gr linda
Ik heb deze ooit eens bij een bakwinkel gekocht. Volgens mij de Bakzolder in Elburg.
Groetjes, Williene
Ik heb deze gevulde speculaas gemaakt. Heerlijk! Maar wat voor 'bakpoeder' gebruik je hiervoor? Ik heb van die zakjes van Dr.Oetker gebruikt, maar daar zitten dan wel E450 en E500 in.
Ik heb ook wel baking soda in huis en ook wel wijnsteenbakpoeder. Kan ik dat ook voor dit recept gebruiken? Zo ja, dan gewoon ook 2 theelepels?
Groeten,
Esther
Leuk dat je 'm gemaakt hebt en nog leuker dat je 'm zo lekker vindt ;-)
Ik gebruik hiervoor wijnsteenzuurbakpoeder en inderdaad, 2 tl! Het is voor mij zo'n automatisme dat ik vergeet dat op te schrijven in m'n recepten, maar in het vervolg moet ik daar beter op letten, zal het even wijzigen!
Groetjes, Williene
Kan ik de palmsuiker ook vervangen voor rijststroop? Hoeveel gram rijststroop zou je aanraden?
Groetjes Jenny
Ik werkt nooit met rijststroop, ga dat toch eens doen. Is rijststroop veel zoeter dan andere suikers? Dan zou ik 75- 100 gram nemen. Is de zoetheid hetzelfde dan zou ik het gewoon 125 gram laten.
Succes!
Groetjes, Williene
Nog een receot voor gezond spijs
groetjes Ange
http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.nl/2012/10/zelfgemaakt-amandelspijs-suikervrij.html
Bedankt! Dat is ongeveer hetzelfde recept als wat ik gebruik. Ik gebruik alleen dezelfde hoeveelheid amandelen/agavesiroop!
Groetjes, Williene
Het spijs staat al in de koelkast, dus dat word smullen!
groetjes Andrea
Groetjes, Williene