29-03-2013

Appelmuffins!


Het recept voor deze muffins kreeg ik een tijdje geleden van een lezer van mijn blog. Toen ik ze aan het maken was, was ik even bang dat het helemaal mis ging. Het beslag was compact en ik vroeg me af hoe dit ooit lekkere luchtige muffins moesten worden. Dat is sowieso al lastig, om met volkorenmeelsoorten een luchtig baksel te krijgen, dus ik was erg benieuwd. Toen ze uit de oven kwamen dacht ik nog steeds dat het een leuk probeersel was geweest, maar jammerlijk waren mislukt. Tot ik de eerste hap nam. Gek genoeg waren ze juist heel erg luchtig en heerlijk van smaak! Ze waren totaal niet compact of droog. Het is niet het originele recept maar her en der aangepast.
Ik ben dus heel blij met dit recept, want het is heel makkelijk en snel te maken, en ze zijn superlekker! De appelmuffins zijn suikervrij.

Appelmuffins!

Ingrediënten voor 8 muffins:
120 gram speltmeel, 1 eiwit, 2 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder, 1 theelepel baksoda, 2 eetlepels kokosolie (gesmolten), 3 eetlepels honing, handje rozijnen, ongeveer 12 gehakte walnoten, snuf zout, 1 theelepel kaneelpoeder, 1,5 eetlepel (soya)melk, 1 appel in blokjes

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop het eiwit mooi wit en stevig. Roer de rest van de ingrediënten goed door elkaar. Meng voorzichtig met het stijf geslagen eiwit. Schep het beslag in cupcake papiertjes in een muffinpan. Evt. kun je wat kokosrasp over de muffins strooien of wat amandelschaafsel.
Bak in 15-20 minuten gaar in de oven, tot er een satéprikker droog uitkomt.


Eet smakelijck!

Deel via social media

 
Print recept

61 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 14 nov 2013 om 16:17
    Heerlijke cakejes! Ik heb voor een herfstvariant de kaneel vervangen door speculaaskruiden (heb er iets meer van gebruikt). Smaakt te lekker ;) Groetjes Eline
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 14 nov 2013 om 20:33
      Oeh, dat klinkt lekker! Goede tip ;-) Dankjewel!
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke woensdag 19 jun 2013 om 23:12
    Ze komen net uit de oven, bedankt voor dit recept, de juffen zullen blij zijn morgen!
    Fijne avond, groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 jun 2013 om 10:29
      Leuk Thamar!! Fijne verjaardag!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 01 apr 2013 om 16:39
    HOi,
    ik heb even een algemene vraag. Ik bak de laatste tijd vaak met stevia of probeer honing te gebruiken om zo geen suiker te hoeven te gebruiken. Maar welke verhouding heb je voor honing in plaats van suiker nodig. nu zoek ik meestal een recept met honing, maar ik zou ook graag eigen recepten willen maken/vervangen.
    weet niet of er een standaard antwoord hierop is.
    Groet
    ELsa
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 01 apr 2013 om 20:25
      Ha,

      Dat is lastig om zo aan te geven. Honing is zoeter dan suiker, dus je gebruikt minder, maar verhoudingen kunnen ook veranderen omdat honing stroperig is. Niet in elk recept is suiker zomaar te vervangen voor honing. Dus het is vaak uitproberen, en rekening houden met mislukkingen ;-)

      Succes!
  • Jeannette
    Jeannette zaterdag 30 mrt 2013 om 15:35
    Ha Williene, weer bedankt voor je lekkere recepten.
    Gisteren met Goede Vrijdag genoten van je rode linzensoep.
    Voor de kerkdienst(17.00 uur)klaargemaakt; konden we daarna gelijk eten.
    Het was een heel bijzondere smaak,we eten nooit iets indiaas, maar het werd echt gewaardeerd!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 30 mrt 2013 om 21:54
      Ha, Wat leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak is gevallen.

      Goede dagen!

      Groetjes, Williene
  • Gerrinda
    Gerrinda vrijdag 29 mrt 2013 om 14:13
    Blonde vraag, maar wat is baksoda? Kun je ook wijnsteenzuurbakpoeder gebruiken?

    En nog een andere vraag: hoe zorg je ervoor dat het niet zo spettert als je een stukje vlees in de kokosolie bakt? Niet bij alle stukjes vlees moet het deksel op de pan en ook niet alles kan in de grillpan!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 mrt 2013 om 18:51
      Baksoda is zuiveringszout. Hetzelfde wat gebruikt wordt in de verzorgingsproducten ;-)
      Je kunt ook 3 theelepels bakpoeder gebruiken, ik heb dit veranderd om de werking van het rijzen te versterken.

      Je kunt kijken of een klein klontje roomboter helpt, of een beetje ghee. Dat gaat het spetteren tegen.

      Succes!
  • Miranda
    Miranda vrijdag 29 mrt 2013 om 13:19
    Hoi! Vla van soyamelk mislukt bij mij bijna altijd. Ik neem het 'gewone' recept, maar vervang de melk door soya. Het bindt gewoon niet mooi bij mij... Lukt het jou wel? En belangrijker... Wat is het geheim? :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 mrt 2013 om 18:49
      Ai, dat is vervelend. Ik moet zeggen dat mijn recept ook met gewone melk is. Maar dacht dat dat moeiteloos vervangen kon worden door soyamelk. Maar dat is wat lastiger dus. Ik zal het nog eens uitproberen.
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke vrijdag 29 mrt 2013 om 11:00
    Hoi williene,

    Klinkt erg lekker! Kan het ook met amandelmeel of krijg je dan hele andere verhoudingen?
    Waar kocht jij nou een kilo voor 10,00 amandelmeel, biologisch toch?
    Ik moest 6,99 voor 500 gram betalen.
    Zag wel dat het in de aanbieding is bij de tuinen, maar weet niet of dat biologisch is.

    Vraagje, je gebruikt 1,5 lepel soja, als ik dat zou doen, wat doe ik dan met de rest van het pak:)
    Moet binnen 4 dagen opgemaakt worden, tips welkom:)

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 mrt 2013 om 12:47
      Nee, dan krijg je wel hele andere verhoudingen. Ik heb nog wel een superlekker cupcake recept met amandelmeel, maar die komt nog wel een keer ;-)

      Ik betaal inderdaad 9,95 voor een kilo amandelmeel, biologisch. Bij onze natuurwinkel, maar dat is eigen merk, zij verpakken dat zelf. Ik heb het nog niet goedkoper gevonden, biologisch dan.

      Met de rest van de soya kun je vla koken, opdrinken, in de koffie doen, chocolademelk maken, etc!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 29 mrt 2013 om 10:32
    Ha Williene,

    Wat leuk dat ze toch gelukt zijn! En nu is het mijn beurt om jouw versie te proberen ;) Lijkt me ook heel lekker!

    Groetjes, de inzender van dit recept ;)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 mrt 2013 om 12:44
      Ja, ze zijn echt erg lekker! Succes en bedankt!

      Groetjes, Williene
  • Sandra
    Sandra woensdag 05 nov 2014 om 10:33
    Groot succes hier, dit houden we erin! Ik heb de tip opgevolgd om koekkruiden te gebruiken en nadat de eerste lading met appel binnen no time was verdwenen heb ik diezelfde avond nog een versie met stukjes banaan gemaakt (1banaan voor 6 muffins). Die waren zo mogelijk nog lekkerder! Wat een vondst!
    • Smakelijck woensdag 05 nov 2014 om 10:35
      Wat leuk Sandra! Bedankt voor je tip met banaan, ga ik zeker proberen!
  • Marian Hoogendoorn
    Marian Hoogendoorn dinsdag 25 nov 2014 om 20:02
    Misschien een domme vraag. Maar wat is het verschil tussen cupcakes en muffins?
    • Smakelijck woensdag 26 nov 2014 om 09:20
      Niet zo heel veel ;-) Officieel zijn muffins wat hoger gerezen dan cupcakes.
  • johan te Grotenhuis
    johan te Grotenhuis zaterdag 30 mei 2015 om 23:12
    Hallo, kunt mij zeggen hoe ik de recepten kan uitprinten? bijvoorbaat dank, mvg, Johan
    • Smakelijck maandag 01 jun 2015 om 09:57
      Het makkelijkst is om het recept te kopiëren naar Word en het vandaar uit te printen.
  • Herma
    Herma dinsdag 17 mei 2016 om 21:49
    Hoi Williene, Het lijkt mij leuk om dit recept te proberen. Kun je mij vertellen waar ik de wijnsteenzuurbakpoeder kan kopen? En is er verschil met wijnsteenbakpoeder of is dat hetzelfde? Alvast bedankt!
    • Smakelijck woensdag 18 mei 2016 om 11:42
      Nee hoor, dat is hetzelfde ;-) Succes met je muffins!
  • Bertineke
    Bertineke woensdag 19 okt 2016 om 21:26
    Ik heb deze muffins gebakken, maar vond ze wel wat droog. Hoe kan ik ze luchtiger krijgen? Extra eiwit misschien, of wat meer kokosolie?
  • Alette
    Alette donderdag 20 okt 2016 om 11:25
    Ondertussen hebben wij deze muffins al héél veel keren gemaakt. Ze vallen echt bij iedereen in de smaak! Ondanks het compacte beslag is het resultaat altijd geweldig smaakvol. Helemaal niet droog of compact. Ik let wel altijd goed op de baktijd, maar dat geldt eigenlijk wel voor alle baksels.
    • Smakelijck donderdag 20 okt 2016 om 15:25
      Fijn! Goed om te lezen ;-)
  • Lianne
    Lianne zaterdag 20 jan 2018 om 18:25
    Hallo! Ik zou graag de appelmuffin willen maken. Kan je kokosolie vervangen door een andere soort olie en welke? Groetjes lianne
    • Smakelijck maandag 22 jan 2018 om 09:31
      Je zou roomboter of ghee kunnen gebruiken?
    • Rianne
      Rianne zaterdag 23 mei 2020 om 14:40
      Ik neem een dubbele hoeveelheid van alles en haal er dan 12 muffins uit. Ik gebruik cakevormpjes, want muffin kartonnetjes zijn nog groter. Ben benieuwd waar jij ze in bakt.
      • Smakelijck zaterdag 23 mei 2020 om 21:16
        Ik bak ze in een muffintray in cupcakepapiertjes.
Laat een bericht achter!
268