De geneeskracht van honing!
Honing is een zeer bekend en oud, natuurlijk zoetmiddel. Maar wat veel mensen niet weten is de geneeskracht van deze zoete en kleverige stof.
De honingbij is steeds vaker in het nieuws. De populatie van de honingbijen is sterk afgenomen door milieuvervuiling, intensieve landbouw, bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie. Dit is een serieuze bedreiging voor de mensheid omdat bijen voor een groot deel zorg dragen voor de bestuiving van planten waardoor ons voedsel in gevaar komt. Bovendien heeft honing veel gezondheidseffecten en versterkt honing het immuunsysteem.
Honing is een zuiver natuurproduct. Het wordt gemaakt door honingbijen uit de nectar van bloemen. Na het verzamelen van de nectar wordt dit door de bijen ingedikt en voorzien van zeer waardevolle enzymen. Deze enzymen dragen bij aan de medicinale kracht van honing. Honing wordt ook wel eens een natuurlijk antibioticum genoemd.
Rauw gebruik
Om gebruik te maken van deze gezonde stoffen in honing is het belangrijk om deze rauw te gebruiken. Bij verhitting boven de 37 graden gaat de medicinale werking van honing verloren. Dit betekent niet dat honing niet meer gebruikt kan worden bij het bakken van bijvoorbeeld cake of koekjes, het dient dan echter enkel als natuurlijk zoetmiddel, het gezondheidseffect gaat verloren.
Geneeskracht
Honing kan ingezet worden bij diverse klachten en kwalen. Het gaat infecties tegen en werkt ontstekingsremmend. Honing kan daarom goed op wondjes (ook bij bijv.een koortslip) gesmeerd worden. Het is bovendien verzachtend. Wonden genezen hierdoor sneller en de kans op infecties is kleiner.
Ook bij keelpijn is honing effectief. Uit onderzoek is gebleken dat degene die een lepel honing nemen bij keelpijn of luchtweginfecties de kans op infecties vele malen kleiner is.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten vanwege de flavonoïden en antioxidanten die in honing zitten.
Honing is een natuurlijk probiotica vanwege de verschillende soorten darmvriendelijke bacteriën die honing bezit, o.a. de lactobacilli en de bifidobacteria.
Honing met kaneel
Deze twee vormen samen een wonderlijke combinatie. De combinatie van honing en kaneel kan bij veel klachten en ziekten uitkomst bieden. Niet alleen bij vermoeidheid, griep, verkoudheid, regulatie van cholesterol maar ook bij eczeem, artritis, infecties en acné is deze combinatie zeer heilzaam. Gebruik hiervoor 1-2 eetlepels honing en vermeng deze met ½ tot 1 theelepel Ceylon kaneelpoeder. Deze kan zo worden ingenomen, maar ook op een boterham gesmeerd worden of opgelost in een glas water. Bij huidinfecties kan deze ‘pasta’ op de huid gesmeerd worden.
Goede honing
Belangrijk bij het aanschaffen van goede honing is dat deze honing niet verhit is geweest. Koop honing dus het liefst bij een imker uit de buurt of kies voor een goede biologische honing. Deze honing wordt na het slingeren niet verhit (en zijn dus altijd 'rauw') en niet gemengd met suikerstropen zoals vaak wel gedaan wordt met goedkopere honing uit de supermarkt.
Fijne dag!
Liefs, Williene