07-05-2012

David Servan Schreiber: Anti-kanker.

 

In mijn vakantie had ik mooi de tijd om te lezen. Al een hele tijd stond het boek ‘Antikanker’ van David Servan Schreiber ( Amerikaans arts die een hersentumor kreeg toen hij 31 jaar oud was) op mijn verlanglijstje. Ik had er veel over gelezen en ik was benieuwd naar zijn verhaal. Maar na het lezen van zijn boek ben ik er wel achter dat onze leef en voedingswijze beter kan. Veel beter. Natuurlijk is E-nummervrij eten al een hele stap in de goede richting, maar nog steeds neem je heel veel ongezond voedsel tot je. Van suiker wist ik al een hele tijd dat je het eigenlijk beter kon laten staan, maar dat het zo slecht voor je was wist ik niet. Fructose-glucosestroop, het zou niet goed voor je zijn, maar dat de combinatie vergif is, was even schrikken. Zo ook met witte bloem. Als je logisch nadenkt weet je dat het beter is om volkorenmeel te nemen omdat uit witte bloem alle goede vezels zijn gezeefd. Maar dat het op die manier een voedingsbron is voor kankercellen wist ik niet.

 

 

Een goed en leerzaam boek. Ik had al een hele tijd het boek van dr. Richard Beliveau in mijn kast: Eten tegen kanker. David Servan Schreiber haalt dit boek ook regelmatig aan. Ook in dat boek staat het belang geschreven van goede voeding tegen ziektes en kanker. Maar het boek van David gaat nog veel verder dan alleen voeding. Ook je leefstijl, hoe slecht stress en negatieve gedachten zijn, hoe je moet oppassen met plastic verpakkingen, verzorgingsproducten, hoe goed beweging voor je is, etc. Etc.

 

 

Ik wil graag gezond leven, maar waak er altijd een beetje voor om door te slaan tot ‘gezondheidsfreak’ (al zal ik dat voor een groot aantal allang zijn ;-)). Maar als je (wetenschappelijke) onderzoeken leest die aantonen hoe slecht onze westerse levenswijze is, laat mij dan maar het etiketje dragen van gezondheidsfreak :-)

 

 

Ik zou graag alles willen doorgeven wat David Servan Schreiber meegeeft in zijn boek (met een handige bijlage waarin in het kort staat beschreven wat een gezonde levensstijl inhoudt), maar dat gaat helaas niet lukken. Toch een paar korte tips:

 

 

Zijn voedingsmiddelen tegen kanker (maar ook ter verhoging van je immuunsysteem en andere ziektes) komen (zeer beknopt) hierop neer:

 

 

*(Japanse) groene thee 3-6 kopjes per dag.

 

*Olijfolie en (zwarte) olijven.
*Kurkuma (dagelijks een halve tot 1 theelepel in combinatie met zwarte peper).
*Veel groenten en fruit (mn koolsoorten, paddestoelen, peulvruchten, klein fruit als frambozen, bosbessen, pruimen).
*Knoflook, prei, uien, bosui, bieslook.
*Weinig vlees (en wat je neemt, biologisch), wel vis (met name kleine, vette vissen, omdat deze het minste vervuild zijn).
*Tomaten en dan met name tomatensaus (zelfgemaakt met olie, knoflook, ui en kruiden.
*Sojaproducten.
*Noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten.
*Biologisch voedsel en dan met name zuivel (melk, kaas, eieren).

 

 Vermijd zoveel mogelijk:

 

 

*Suiker (rietsuiker, gewone suiker, fructose, maisstroop etc.) Gebruik ter vervanging agavesiroop of kokossuiker (en tegenwoordig stevia)

 

*Witte bloem (wit brood, witte pasta, witte rijst)
*Plantaardige olie (zonnebloem, soja, maisolie, transvetten).

 

Hij beschrijft ook hoeveel jongeren in onze westerse wereld last hebben van acne. Dit in tegenstelling tot gebieden waar weinig tot geen suiker of bloem wordt gegeten. In Australie is een onderzoek uitgevoerd onder westerse jongeren die 3 maanden op een suiker- en bloemvrij dieet gingen. Binnen een paar weken was hun acne aanzienlijk verminderd.

 

 

Een gezond voedingspatroon volgens David Servan Schreiber bevat op een dag, globaal genomen:

 

 

50% groenten en fruit en plantaardige eiwitten als tofu (noten als amandelen, hazelnoten, walnoten)

 

25% granen, meergranenbrood, zilvervliesrijst, quinoa.
15% dierlijke eiwitten naar keuze: vis, biologisch vlees en biologische eieren.
5% vetten: olijfolie, biologische boter (geen margarine!).
5% kruiden en specerijen: kurkuma, kerrie, tijm, rozemarijn, knoflook...

 

Ik hou van zoet, en ik bak erg graag. Koekjes, gebak, ik ben dol op bakken. Maar juist met bakken gebruik je veel suiker en witte meel. Het gaat mij nog (te) ver om alles rigoureus te schrappen, maar dat het drastisch minder gaat worden is een feit. En ik ga experimenteren met alternatieve ingredienten die ik wel zonder problemen kan gebruiken om zo toch iets lekkers te maken

 

 

Jullie zien de recepten vast wel verschijnen ;-)

Deel via social media

 
Print recept

28 Reacties

  • Romy
    Romy woensdag 07 aug 2013 om 22:15
    Hoi,
    Ik lees overal dat rietsuiker ook onder de 'slechtere suikers' valt. Ik heb er niet zo veel verstand van maar op de verpakking staat ongeraffineerde rietsuiker. Ongeraffineerd was toch juist 'beter'?
    • Romy
      Romy zaterdag 17 aug 2013 om 21:56
      Dankjewel voor de reactie. Ik heb het nog eens nader bekeken en er blijkt ook dat er niet ongeraffineerd op de verpakking staat, maar ruwe rietsuiker. Dat is toch wel heel iets anders! :).
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 08 aug 2013 om 20:01
      Ongeraffineerd is dan wel beter dan bewerkte en geraffineerde suiker maar rietsuiker laat net als gewone suiker je bloedsuikerspiegel pieken en past daarom wat mij betreft niet in een gezond eetpatroon.

      Groetjes, WIlliene
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 18 apr 2013 om 14:06
    Ha,

    Bedankt voor je reacties!
    Inmiddels ben ik ook helemaal over op speltbloem en speltmeel. En net als je zegt, paneermeel of sommige producten gebruik ik maar heel af en toe en dan is dat prima. Een gezond lichaam die voldoende voedingstoffen binnenkrijgt kan wel tegen een stootje.

    Ik heb zelf al een heel goed, lekker en suikervrij recept van appeltaart, en deze wordt binnen kort gepubliceert, maar ik zal eens bij je link kijken, dankjewel voor het delen!

    Groetjes, Williene
  • Timo - Jenny
    Timo - Jenny donderdag 18 apr 2013 om 11:06
    Ik heb gevonden waar ik het recept vandaan had. Echt super lekker en makkelijk om te maken dus ik zeg misschien leuk met verwijzing naar de website van lupineke te plaatsen op je blog? Ik had hem zelf gebakken met alleen rijstestroop. Ging prima. Ik heb hem op mijn verjaardag aan mijn Zweedse buurman gegeven, en ook hij vond hem heerlijk. Zowel koud als warm lekker.

    http://lupineke.blogspot.se/2011/03/glutenvrij-appeltaartje-van-ellabella.html
  • Timo - Jenny
    Timo - Jenny donderdag 18 apr 2013 om 10:47
    Ik gebruik ook geen gewone bloem meer, enige momenten dat ik tarwe eet is wanneer ik paneermeel in mijn gehaktballen stop, visticks eet (enige kant en klaar dingen zonder suiker die ik kan vinden in de supermarkt) of wanneer ik iets met bladerdeeg maak. Die af en toe momenten lijken me niet zo veel kwaad te kunnen doen. Brood, taart, bechamelsaus, veloutesaus, ragout enz. maak ik allemaal van speltbloem. Amandelmeel is ook een goed alternatief maar veel droger. Soms is gebruik maken van verschillende soorten mail ook een goed alternatief. Ik heb laatst bij toeval een lekkere appeltaart recept gevonden op mijn laptop (bij gebrek aan internet, vind je nog eens wat terug). Waarbij een speltversie en een glutenvrije versie vermeld werd. Hij was heerlijk als je het recept wil moet je het maar even zeggen!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 nov 2012 om 22:12
    Bedankt voor je tip, Annemieke! Ik gebruik nu vaak volkorenmeel, maar heb wel speltbloem in huis. Ga ik vaker mee aan de slag! Beankt!
  • Annemieke
    Annemieke woensdag 07 nov 2012 om 21:14
    Witte bloem kan je prima door speltbloem vervangen. Qua smaak geen probleem! Ik gebruik inmiddels niet anders meer, gewone bloem komt er bij ons niet meer in.
  • Anonymous
    Anonymous maandag 14 mei 2012 om 21:12
    Ha Williene,

    Welke suiker kan ik dan nu gebruiken?
    Want die kokosbloesemsuiker kost 25 euro per kilo dat vind ik toch wel een beetje te duur....

    Hartelijke groeten,

    An
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 15 mei 2012 om 20:49
      Haha, welnee, ik vind het zelf veel te leuk om allemaal uit te proberen... Ik doe het mezelf aan hoor ;-)

      Palmsuiker kun je bij een natuurwinkel kopen of bij toko's verkopen ze het ook vaak. Daar heet het ook wel Gula Djawa.

      Je ziet de blog morgen wel verschijnen...

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 15 mei 2012 om 20:20
      Ha Williene,
      Ik zet je zo wel aan het werk! Sorry!
      Maar ik ben wel heel benieuwd. Want die appelkruimeltaart van je eten we heel vaak!
      Heerlijk is tie!
      En palmsuiker waar haal je dat?

      Succes met alles!

      Hartelijke groeten,

      An
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 15 mei 2012 om 19:41
      Hoi An,

      Ik kon het niet laten en heb vanmiddag een appelkruimeltaart gemaakt met agavesiroop en palmsuiker. Hij is lekker en ik ga het recept morgen op m'n blog plaatsen!

      Groetjes, Williene
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 15 mei 2012 om 13:45
      Ha,

      Agavesiroop vind je in de natuurwinkel en ze schijnen het ook bij de AH te hebben in grote filialen. De prijs is rond de 5 euro voor 500 ml. Agave is wel zoeter dan suiker, ik heb het pas nagevraagd, maar als je normaal 100 gram suiker gebruikt moet je dat vervangen door zo'n 70 gram agavesiroop.

      Het is bijv. goed te gebruiken in sausjes of dressing mee te zoeten, cake mee te bakken of brownies bijv. maar voor koekjes schijnt het weer niet geschikt te zijn. Het is dus een beetje experimenteren waar je het wel en niet in kunt gebruiken.

      Ik had zaterdag brownies gebakken en daar had ik de gewone suiker vervangen door half kokosbloesemsuiker (40 gr) en nog 25 gram agavesiroop. Dat ging prima er veranderde niets aan de structuur of smaak. De volgende keer wil ik hem helemaal proberen met agavesiroop.

      Ik durf niet te zeggen of het gaat werken in appelkruimel, maar ik wil dat binnenkort wel even testen ;-) Ben ik wel benieuwd naar. Je moet geloof ik erg oppassen dat je deeg niet te plakkerig wordt. Suiker is natuurlijk droog, dit is nog vloeibaarder dan honing, dus de structuur wordt anders.

      Hopelijk heb je er wat aan!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 15 mei 2012 om 11:14
      Ha Williene,

      Hartelijk bedankt voor je snelle reactie!
      Gelukkig nemen wij al niet veel suiker maar ik bak wel graag!
      Waar kan ik die agavesiroop kopen? En moet ik dan dezelfde hoeveelheid agavesiroop gebruiken als de hoeveelheid van suiker? Voor bijvoorbeel de appelkruimeltaart?

      Hartelijke groeten,

      An
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 mei 2012 om 21:52
      En nog als toevoeging: als je het lastig vindt kun je natuurlijk ook proberen te minderen met gewone suiker. Door bijv. alleen nog in het weekend iets lekkers te maken met suiker maar doordeweek zoveel mogelijk probeert zonder suiker te eten. Dan wordt je suiker gebruik in veel gevallen al een stuk minder.

      Als je kijkt naar onze leefwijze is ons suikergebruik de laatste jaren echt explosief gestegen naar zo'n 70 kilo per persoon per jaar. Dat is enorm. En niet gezond, maar voor zo af en toe kun je best uitzonderingen maken. En bijv. afleren om geen suiker in koffie/thee te gebruiken. Dat scheelt vaak al heel veel.

      Succes!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 mei 2012 om 21:14
      Hallo An,

      Kokosbloesemsuiker is inderdaad erg prijzig. Je zou agavesiroop kunnen gebruiken of stevia.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zondag 13 mei 2012 om 13:39
    Hoi Williene,

    Wat ik me afvraag waar ik dan het beste in kan bakken, ik bak mijn vlees bv in croma, voor de rest had ik zonnebloemolie. Daarvoor rice bran olie. Ik weet niet goed waar ik nu goed aan doe. Maar ik moet toch ergens beginnen?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 mei 2012 om 11:28
      Hoi,

      Kijk eens op deze blog: http://smakelijck.blogspot.com/2012/02/kokosolie.html

      Ik gebruik veel kokosolie om in te bakken, olijfolie of roomboter. Dat laatste enkel voor als ik groot vlees wil aanbraden.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 10 mei 2012 om 13:29
    Zou je misschien af en toe ook een recept met vis kunnen plaatsen (sorry, we blijven maar vragen, hoor ;-))? Mede nav dit artikel willen we meer vis gaan eten ipv vlees, maar ik vind het nog best lastig om iets met vis te maken. Succes met alle experimenten! Vind je blog echt superhandig en leuk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 10 mei 2012 om 18:14
      Hoi,

      Jazeker, er staan er ook al een heel aantal op:

      http://smakelijck.blogspot.com/2012/04/vissticks.html
      http://smakelijck.blogspot.com/2012/02/lunch-stokbroodje-zalm.html
      http://smakelijck.blogspot.com/2011/08/vispakketjes.html
      http://smakelijck.blogspot.com/2012/05/ciabatta-met-asperges-en-gepocheerd-ei.html
      http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/salades-4-tonijnsalade.html
      http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/2-recepten-met-ansjovis.html

      En ik heb nog veel meer visrecepten, dus zal er rekening mee houden!

      Dankjewel voor je reactie!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 mei 2012 om 18:52
    Hoi Ingrid!

    Dat heb ik ook inderdaad eens gelezen! Ik heb het nog niet uitgeprobeerd maar na jouw enthousiaste reactie ga ik dat zeker doen! Dankjewel!
  • Ingrid
    Ingrid dinsdag 08 mei 2012 om 17:11
    Ik had ergens op internet gelezen dat je naturel chips zelf ook kunt kruiden met paprikapoeder. We hebben het geprobeerd afgelopen weekend, wat paprikapoeder, steeds even proeven en een vleugje kerriepoeder, Heerlijk!!!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 mei 2012 om 12:49
    Haha, ik herken het! Toch wil ik dat loslaten. Het is nu eenmaal zo, tot bepaalde hoogte ga ik me daar niet druk meer om maken. Tenzij ik het echt teveel vind worden of echt een risico vind, dan zeg ik er wat van.

    Ik ga zeker op die site kijken, die lees ik hier zoveel ;-) Ga eens kijken hoe zij het doen.

    Bedankt weer!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 mei 2012 om 12:45
    Ah dankjewel!

    Heerlijk dat ze nog fruit mee willen nemen. Ik hoop dat het hier ook zo gaat tegen die tijd ;-) Ik zou het erg prettig vinden als ze op scholen de regel zouden stellen dat iedereen verplicht fruit meeneemt. Op sommige scholen is die regel er al, maar nog lang niet overal helaas.

    Groetjes, Williene
  • Andrea
    Andrea dinsdag 08 mei 2012 om 08:54
    We maken de koekjes idd zelf. Ze staan ook op www.suikerwijzer.nl. We hebben alleen iets meer meel gebruikt en iets minder chocola.
    Onze oudste is nu 8, en neemt nog altijd zonder morren haar fruit mee naar school. Ik probeer wel altijd iets lekkers te doen zoals appel met aardbei of in de zomer lekker annanas. Ook gewoon uitleggen waarom we het doen.
    succes hoor! Ik kom zeker nog es bij je lezen!
    groetjes Andrea
  • Inge
    Inge donderdag 24 jul 2014 om 15:48
    Hoi, zoals je merkt surf ik veel op je site. Zo vond ik de interessante info over je boeken bij het zoeken naar info over soja. Bij het aanvragen bij de bibliotheek van het boek van Servan bleek dat hij in 2011 op 50 jarige leeftijd is overleden nadat de kanker was teruggekomen. Het haalt de info over voeding niet onderuit, maar het blijkt wel hoe ongelofelijk moeilijk het is om de juiste voeding uit te kristalliseren voor een optimale gezondheid en dan ook nog een gezonde levensstijl erop na te houden.
    • Smakelijck donderdag 24 jul 2014 om 17:32
      Dat klopt inderdaad, maar hij kreeg kanker rond zijn 30e. Als hij niets had gedaan (wat hij zelf zegt), had hij geen, tot weinig overlevingskansen gehad. Het is natuurlijk niet zo dat je door gezond te eten nooit meer ziek wordt. Maar het kan wél bijdragen aan een beter immuunsysteem en een sneller herstel.
  • maarten
    maarten dinsdag 31 jul 2018 om 11:34
    let op dat deze voedingsmiddelen juist contraproductief kunnen werken als je eenmaal kanker hebt (fytonutrienten kunnen dan als anti-oxidanten voor tumorcellen ingezet worden). overigens is het laatste woord er nog niet over gezegd.
Laat een bericht achter!
251