David Servan Schreiber: Anti-kanker.
In mijn vakantie had ik mooi de tijd om te lezen. Al een hele tijd stond het boek ‘Antikanker’ van David Servan Schreiber ( Amerikaans arts die een hersentumor kreeg toen hij 31 jaar oud was) op mijn verlanglijstje. Ik had er veel over gelezen en ik was benieuwd naar zijn verhaal. Maar na het lezen van zijn boek ben ik er wel achter dat onze leef en voedingswijze beter kan. Veel beter. Natuurlijk is E-nummervrij eten al een hele stap in de goede richting, maar nog steeds neem je heel veel ongezond voedsel tot je. Van suiker wist ik al een hele tijd dat je het eigenlijk beter kon laten staan, maar dat het zo slecht voor je was wist ik niet. Fructose-glucosestroop, het zou niet goed voor je zijn, maar dat de combinatie vergif is, was even schrikken. Zo ook met witte bloem. Als je logisch nadenkt weet je dat het beter is om volkorenmeel te nemen omdat uit witte bloem alle goede vezels zijn gezeefd. Maar dat het op die manier een voedingsbron is voor kankercellen wist ik niet.
Een goed en leerzaam boek. Ik had al een hele tijd het boek van dr. Richard Beliveau in mijn kast: Eten tegen kanker. David Servan Schreiber haalt dit boek ook regelmatig aan. Ook in dat boek staat het belang geschreven van goede voeding tegen ziektes en kanker. Maar het boek van David gaat nog veel verder dan alleen voeding. Ook je leefstijl, hoe slecht stress en negatieve gedachten zijn, hoe je moet oppassen met plastic verpakkingen, verzorgingsproducten, hoe goed beweging voor je is, etc. Etc.
Ik wil graag gezond leven, maar waak er altijd een beetje voor om door te slaan tot ‘gezondheidsfreak’ (al zal ik dat voor een groot aantal allang zijn ;-)). Maar als je (wetenschappelijke) onderzoeken leest die aantonen hoe slecht onze westerse levenswijze is, laat mij dan maar het etiketje dragen van gezondheidsfreak :-)
Ik zou graag alles willen doorgeven wat David Servan Schreiber meegeeft in zijn boek (met een handige bijlage waarin in het kort staat beschreven wat een gezonde levensstijl inhoudt), maar dat gaat helaas niet lukken. Toch een paar korte tips:
Zijn voedingsmiddelen tegen kanker (maar ook ter verhoging van je immuunsysteem en andere ziektes) komen (zeer beknopt) hierop neer:
*(Japanse) groene thee 3-6 kopjes per dag.
*Olijfolie en (zwarte) olijven.
*Kurkuma (dagelijks een halve tot 1 theelepel in combinatie met zwarte peper).
*Veel groenten en fruit (mn koolsoorten, paddestoelen, peulvruchten, klein fruit als frambozen, bosbessen, pruimen).
*Knoflook, prei, uien, bosui, bieslook.
*Weinig vlees (en wat je neemt, biologisch), wel vis (met name kleine, vette vissen, omdat deze het minste vervuild zijn).
*Tomaten en dan met name tomatensaus (zelfgemaakt met olie, knoflook, ui en kruiden.
*Sojaproducten.
*Noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten.
*Biologisch voedsel en dan met name zuivel (melk, kaas, eieren).
*Suiker (rietsuiker, gewone suiker, fructose, maisstroop etc.) Gebruik ter vervanging agavesiroop of kokossuiker (en tegenwoordig stevia)
*Witte bloem (wit brood, witte pasta, witte rijst)
*Plantaardige olie (zonnebloem, soja, maisolie, transvetten).
Hij beschrijft ook hoeveel jongeren in onze westerse wereld last hebben van acne. Dit in tegenstelling tot gebieden waar weinig tot geen suiker of bloem wordt gegeten. In Australie is een onderzoek uitgevoerd onder westerse jongeren die 3 maanden op een suiker- en bloemvrij dieet gingen. Binnen een paar weken was hun acne aanzienlijk verminderd.
Een gezond voedingspatroon volgens David Servan Schreiber bevat op een dag, globaal genomen:
50% groenten en fruit en plantaardige eiwitten als tofu (noten als amandelen, hazelnoten, walnoten)
25% granen, meergranenbrood, zilvervliesrijst, quinoa.
15% dierlijke eiwitten naar keuze: vis, biologisch vlees en biologische eieren.
5% vetten: olijfolie, biologische boter (geen margarine!).
5% kruiden en specerijen: kurkuma, kerrie, tijm, rozemarijn, knoflook...
Ik hou van zoet, en ik bak erg graag. Koekjes, gebak, ik ben dol op bakken. Maar juist met bakken gebruik je veel suiker en witte meel. Het gaat mij nog (te) ver om alles rigoureus te schrappen, maar dat het drastisch minder gaat worden is een feit. En ik ga experimenteren met alternatieve ingredienten die ik wel zonder problemen kan gebruiken om zo toch iets lekkers te maken
Jullie zien de recepten vast wel verschijnen ;-)
Ik lees overal dat rietsuiker ook onder de 'slechtere suikers' valt. Ik heb er niet zo veel verstand van maar op de verpakking staat ongeraffineerde rietsuiker. Ongeraffineerd was toch juist 'beter'?
Groetjes, WIlliene
Bedankt voor je reacties!
Inmiddels ben ik ook helemaal over op speltbloem en speltmeel. En net als je zegt, paneermeel of sommige producten gebruik ik maar heel af en toe en dan is dat prima. Een gezond lichaam die voldoende voedingstoffen binnenkrijgt kan wel tegen een stootje.
Ik heb zelf al een heel goed, lekker en suikervrij recept van appeltaart, en deze wordt binnen kort gepubliceert, maar ik zal eens bij je link kijken, dankjewel voor het delen!
Groetjes, Williene
http://lupineke.blogspot.se/2011/03/glutenvrij-appeltaartje-van-ellabella.html
Welke suiker kan ik dan nu gebruiken?
Want die kokosbloesemsuiker kost 25 euro per kilo dat vind ik toch wel een beetje te duur....
Hartelijke groeten,
An
Palmsuiker kun je bij een natuurwinkel kopen of bij toko's verkopen ze het ook vaak. Daar heet het ook wel Gula Djawa.
Je ziet de blog morgen wel verschijnen...
Groetjes, Williene
Ik zet je zo wel aan het werk! Sorry!
Maar ik ben wel heel benieuwd. Want die appelkruimeltaart van je eten we heel vaak!
Heerlijk is tie!
En palmsuiker waar haal je dat?
Succes met alles!
Hartelijke groeten,
An
Ik kon het niet laten en heb vanmiddag een appelkruimeltaart gemaakt met agavesiroop en palmsuiker. Hij is lekker en ik ga het recept morgen op m'n blog plaatsen!
Groetjes, Williene
Agavesiroop vind je in de natuurwinkel en ze schijnen het ook bij de AH te hebben in grote filialen. De prijs is rond de 5 euro voor 500 ml. Agave is wel zoeter dan suiker, ik heb het pas nagevraagd, maar als je normaal 100 gram suiker gebruikt moet je dat vervangen door zo'n 70 gram agavesiroop.
Het is bijv. goed te gebruiken in sausjes of dressing mee te zoeten, cake mee te bakken of brownies bijv. maar voor koekjes schijnt het weer niet geschikt te zijn. Het is dus een beetje experimenteren waar je het wel en niet in kunt gebruiken.
Ik had zaterdag brownies gebakken en daar had ik de gewone suiker vervangen door half kokosbloesemsuiker (40 gr) en nog 25 gram agavesiroop. Dat ging prima er veranderde niets aan de structuur of smaak. De volgende keer wil ik hem helemaal proberen met agavesiroop.
Ik durf niet te zeggen of het gaat werken in appelkruimel, maar ik wil dat binnenkort wel even testen ;-) Ben ik wel benieuwd naar. Je moet geloof ik erg oppassen dat je deeg niet te plakkerig wordt. Suiker is natuurlijk droog, dit is nog vloeibaarder dan honing, dus de structuur wordt anders.
Hopelijk heb je er wat aan!
Groetjes, Williene
Hartelijk bedankt voor je snelle reactie!
Gelukkig nemen wij al niet veel suiker maar ik bak wel graag!
Waar kan ik die agavesiroop kopen? En moet ik dan dezelfde hoeveelheid agavesiroop gebruiken als de hoeveelheid van suiker? Voor bijvoorbeel de appelkruimeltaart?
Hartelijke groeten,
An
Als je kijkt naar onze leefwijze is ons suikergebruik de laatste jaren echt explosief gestegen naar zo'n 70 kilo per persoon per jaar. Dat is enorm. En niet gezond, maar voor zo af en toe kun je best uitzonderingen maken. En bijv. afleren om geen suiker in koffie/thee te gebruiken. Dat scheelt vaak al heel veel.
Succes!
Kokosbloesemsuiker is inderdaad erg prijzig. Je zou agavesiroop kunnen gebruiken of stevia.
Groetjes, Williene
Wat ik me afvraag waar ik dan het beste in kan bakken, ik bak mijn vlees bv in croma, voor de rest had ik zonnebloemolie. Daarvoor rice bran olie. Ik weet niet goed waar ik nu goed aan doe. Maar ik moet toch ergens beginnen?
Kijk eens op deze blog: http://smakelijck.blogspot.com/2012/02/kokosolie.html
Ik gebruik veel kokosolie om in te bakken, olijfolie of roomboter. Dat laatste enkel voor als ik groot vlees wil aanbraden.
Groetjes, Williene
Jazeker, er staan er ook al een heel aantal op:
http://smakelijck.blogspot.com/2012/04/vissticks.html
http://smakelijck.blogspot.com/2012/02/lunch-stokbroodje-zalm.html
http://smakelijck.blogspot.com/2011/08/vispakketjes.html
http://smakelijck.blogspot.com/2012/05/ciabatta-met-asperges-en-gepocheerd-ei.html
http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/salades-4-tonijnsalade.html
http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/2-recepten-met-ansjovis.html
En ik heb nog veel meer visrecepten, dus zal er rekening mee houden!
Dankjewel voor je reactie!
Groetjes, Williene
Dat heb ik ook inderdaad eens gelezen! Ik heb het nog niet uitgeprobeerd maar na jouw enthousiaste reactie ga ik dat zeker doen! Dankjewel!
Ik ga zeker op die site kijken, die lees ik hier zoveel ;-) Ga eens kijken hoe zij het doen.
Bedankt weer!
Heerlijk dat ze nog fruit mee willen nemen. Ik hoop dat het hier ook zo gaat tegen die tijd ;-) Ik zou het erg prettig vinden als ze op scholen de regel zouden stellen dat iedereen verplicht fruit meeneemt. Op sommige scholen is die regel er al, maar nog lang niet overal helaas.
Groetjes, Williene
Onze oudste is nu 8, en neemt nog altijd zonder morren haar fruit mee naar school. Ik probeer wel altijd iets lekkers te doen zoals appel met aardbei of in de zomer lekker annanas. Ook gewoon uitleggen waarom we het doen.
succes hoor! Ik kom zeker nog es bij je lezen!
groetjes Andrea