Witlof met kerrie-paprikasaus en peterselie-aardappelpuree!
In de zoektocht naar lekkere vegetarische gerechten kwam ik dit recept tegen. Nu keert hij regelmatig terug op tafel, zo lekker vinden we deze witlof.
Vaak maak ik een behoorlijke voorraad aardappelpuree, deze vries ik dan in porties in. Op deze manier kun je snel een goede maaltijd maken door een portie te laten ontdooien.
Gebruik voor het opwarmen geen magnetron, maar doe de ontdooide puree in een pannetje op laag vuur. Roer en verwarm tot het vocht is verdampt en voeg evt. nog een klontje roomboter toe. In dit geval de peterselie niet mee invriezen maar vers toevoegen.
Kerrie witlof:
Ingredienten:
Peterselie-aardappelpuree:
1 kilo aardappelen, melk, 2 eetl. verse peterselie, zout, peper, snuf nootmuskaat, roomboter
Witlof
750 gr. witlof, snuf zout
Kerrie-paprikasaus:
50 gr. roomboter, 50 gr. (spelt)bloem, bouillon, melk, slagroom, kerriepoeder naar smaak, zout en peper, 1 rode paprika
gezouten cashewnoten
Voorbereiding: Aardappels schillen. Witlof schoonmaken en bittere einden verwijderen. Paprika wassen en in kleine blokjes snijden en even 5 minuten bakken in een klein beetje olie. Peterselie fijnsnijden. Cashewnoten 2 minuten in een droge koekenpan roosteren.
Peterselie-aardappelpuree: Aardappels koken tot ze gaar zijn. Afgieten en fijnstampen met een scheutje melk, klontje roomboter, zout, peper en een snufje nootmuskaat en tot een romige puree mengen. Hier gaat de fijngesneden peterselie doorheen.
Witlof: In pan met gezouten water de witlof ca. 7 min. koken. Uit water scheppen en laten uitlekken.
Kerriesaus: De basis voor een zelfgemaakte saus is een roux: Smelt hiervoor de roomboter in een pan. Als de boter helemaal gesmolten is doe je de bloem erbij. Goed roeren en 1 a 2 minuten op laag vuur laten garen. Goed blijven roeren om aanbakken te voorkomen. Doe er een scheutje bouillon bij en roer totdat deze helemaal is opgelost. Roer de klontjes er goed uit. Voeg op deze manier bouillon afgewisseld met melk toe tot het de gewenste dikte heeft. Maak het op smaak met zout, peper en kerriepoeder (1 a 2 theelepels) tot je de gewenste smaak hebt. Voeg nog een scheut room toe voor een lekkere romige saus. Als de saus klaar is roer je de gebakken paprikablokjes er door heen. Doe de gekookte witlof in een schaal, giet de saus erover en strooi er wat cashewnoten over. Serveer met de peterselie-aardappelpuree.
Aantal personen: 4
Wat een geweldige site heb je. Heerlijk om op rond te snuffelen en je recepten uit te proberen. Ik moet zeggen dan ik sinds de rigoureuze draai aan mijn eetpatroon en de door jouw aangerade voedingssuplementen, een stuk beter in mijn vel zit, heerlijk!
Nog een vraagje over de melk die in de aardappelpuree moet. Dat is toch niet de gewone koemelk? Met sojamelk koken vind ik zelf nooit zo lekker, je proeft het altijd terug.
Ben benieuwd!
Voor dit recept kun je ook wat amandelmelk (let op dat het zonder toevoegingen is of suikers) of andere plantaardige melk gebruiken, of gewoon rauwe melk als je daaraan kunt komen. Rauwe melk bevat nog heel veel voedingsstoffen, ipv de gepasteuriseerde 'dode' koemelk.
Succes!
Succes!
Groeten,
Caroline
Doordat mijn dochtertje melk en soja allergie heeft, was ik opzoek naar een kerriesaus. Nu vraag ik me af kan ik ook inplaats van roomboter, olie of kokosolie gebruiken. De melk vervang ik gewoon door rijstemelk. En wat voor bouillon gebruik jij (vlees of groente).
Alvast bedankt.
Groeten,
Caroline
Ja hoor, dat kan zeker. Ik gebruik meestal gewoon groentebouillon. Maar het maakt niet echt heel veel uit. Succes!
Vandaag dit recept geprobeerd, en het was héérlijk!!
Sowieso benik een groot liefhebber van witlof, maar dit was weer eens een zeer smakelijke variant!!
Leuk om te horen en fijn dat het is gelukt! Heb je de meel even laten meebakken? Dan verdwijnt de meelsmaak namelijk. Dit duurt ongeveer een minuutje.
Succes!
Groetjes, Williene
Zocht al langer naar een kerriesaus. Ben namelijk gek op de kerriesaus van Maggi maar word niet vrolijk van alle toevoegingen.
Gisteravond jouw saus gemaakt en gelukt!!
Vind kruiden toevoegen altijd lastig. Te flauw, dan weer te pittig.
Maar ik stond ervan te kijken hoe gemakkelijk het gaat. Lekker met de paprika erin.
Vond wel de meelsmaak (had speltbloem gebruikt) terug. Heb er dus flink wat room bijgedaan.
Had nog verse peterselie en bieslook.
Ga volgende keer weer verder met experimenteren. Ben ook altijd fan van verse koriander maar nu niet in huis.
Dank je wel!
Jenny
Bedankt voor je reactie. Een magnetron schijnt alle (iig veel) voedingsstoffen uit je voedsel te halen. Hierover zijn de meningen erg verdeeld, ik heb er (bewust) geen een meer. Uit babyvoeding e.d. schijnt het ook de voedingsstoffen te halen (volgens sommige artsen).
En je kunt je gerechten ook heel gemakkelijk opwarmen op het fornuis, dan neem ik liever het zekere voor het onzekere. Je kunt bijv. je eten ook au bain marie (dus op een pan heet water) verwarmen, dat gaat ook prima.
Hopelijk heb ik je vraag zo voldoende beantwoord? Anders hoor ik het wel!
Groetjes, Williene
Ik vraag me al langere tijd af waarom gerechten niet opgewarmd mogen worden in de magnetron.
Ik doe het regelmatig, wat is er zo slecht aan ?
Room kun je wel vervangen door yoghurt, de smaak zal dan wel wat anders worden, kijk alleen wel uit, yoghurt kan niet goed tegen verhitting, dus niet meer laten koken, dan gaat het schiften.
Monchou zou ik niet doen, dat gaat denk ik nog sneller schiften. Creme fraiche kun je dan wel weer goed gebruiken in warme gerechten.
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Ik ga het vandaag eens uitproberen.
Ik had nog wel een vraag:
weet je of je de room ook kunt vervangen door yoghurt of monchou?
Groetjes van Jolanda.