Hartige taartdeeg!
Een hartige taart is soms heel erg makkelijk om restjes groenten/vis/vlees op te maken. De basis van de taart is deeg. Dit kan hartige taartdeeg zijn maar ook bladerdeeg of croissantdeeg.
Je kunt de taart vullen met allerlei restjes groenten en evt. vlees of vis die je over hebt. Vervolgens giet je er een ei-room mengsel, evt. met geraspte kaas, overheen en bakt de taart af in de oven. Lekker met wat rauwkost.
Deeg voor hartige taart:
Ingredienten:
250 gram bloem, 20 gram verse gist of 1 zakje droge gist, halve tl zout, 130 ml lauwwarm water, 3 el olijfolie
Kneed alle ingredienten tot een soepel deeg. Als je verse gist gebruikt dit eerst mengen met het lauwe water en dan aan de bloem/zout/olie toevoegen. Laat het deeg onder een vochtige theedoek ong. 30 minuten rijzen op een warme plek.
Met dit deeg bekleed je de bodem voor je hartige taart. Je hebt met deze hoeveelheid genoeg voor een vorm van 24-26 cm. Vet wel eerst even de vorm in, dan krijg je hem na het bakken er gemakkelijk uit. Prik wat gaatjes in het deeg en bak de bodem blind* voor in de oven op 175 graden een minuut of 20. Bestrooi de bodem met wat geraspte kaas en vul de taart nu met restjes groenten, kruiden en evt. vlees/vis.
Voor het ei-roommengsel gebruik je 3 eieren, 150 ml slagroom, verse nootmuskaatrasp, zout en peper. Kluts dit goed door elkaar en verdeel dit over de groenten. Bestrooi evt. nog met geraspte kaas.
Bak de taart in de oven af in ong. 40 minuten.
*Blind bakken: Om een taartbodem voor te bakken moet je ervoor zorgen dat de bodem niet kan opbollen of gaan rijzen. Dit voorkomen we door royaal bakpapier op de taartbodem te doen en deze te vullen met gedroogde bonen, rijst, pasta of speciale keramische knikkers. Na het bakken kun je dit verwijderen. De bonen/rijst/pasta kun je niet meer eten, maar je kunt het wel bewaren om het de volgende keer te gebruiken bij het blind bakken.
Tips om de taart mee te vullen:
*champignons, ui, ham, paprika
*broccoli, zalm, bosui, kerriepoeder
*ui, ham, broccoli, paprika, pijnboompitjes
*broccoli, ui, cashewnoten, brie
*bamipakket gebakken met stukjes kipfilet, gember, sambal, (aangemaakt met satesaus en 3 eieren (hierbij dus geen room en kaas gebruiken!))
misschien een maandag,want dan heb ik een drukke dag.
groet Stina
Dan zou ik het eerst half/half proberen. Ik ben bang dat het anders niet goed stolt. Je zou ipv slagroom ook creme fraiche kunnen gebruiken, maar dat maakt voor het vet-gehalte niet uit.
Groetjes, Williene
Kan je voor het ei-roommengsel ipv slagroom ook melk gebruiken?
Hartelijke groeten,
An
Groetjes, Williene
Kook je de broccoli eerst voor? en de uien en paprika e.d. kunnen die er wel zo op?
Het lijkt me erg lekker, waarschijnlijk staat dit voor het weekend op het menu.
Groetjes, Henriëtte
Harde groenten kook of bak ik inderdaad eerst voor. Broccoli en prei wordt bijv. gekookt, paprika, champignons, courgette e.d. bak ik even kort. Ui en bosui kan er in principe gewoon zo in, maar als je toch gaat bakken dan zou ik ui even kort meebakken.
Succes ermee!
Groetjes, Williene