23-02-2012

Hartige taartdeeg!

Een hartige taart is soms heel erg makkelijk om restjes groenten/vis/vlees op te maken. De basis van de taart is deeg. Dit kan hartige taartdeeg zijn maar ook bladerdeeg of croissantdeeg.
Je kunt de taart vullen met allerlei restjes groenten en evt. vlees of vis die je over hebt. Vervolgens giet je er een ei-room mengsel, evt. met geraspte kaas, overheen en bakt de taart af in de oven. Lekker met wat rauwkost.


Deeg voor hartige taart:


Ingredienten:

250 gram bloem, 20 gram verse gist of 1 zakje droge gist, halve tl zout, 130 ml lauwwarm water, 3 el olijfolie


Kneed alle ingredienten tot een soepel deeg. Als je verse gist gebruikt dit eerst mengen met het lauwe water en dan aan de bloem/zout/olie toevoegen. Laat het deeg onder een vochtige theedoek ong. 30 minuten rijzen op een warme plek.


Met dit deeg bekleed je de bodem voor je hartige taart. Je hebt met deze hoeveelheid genoeg voor een vorm van 24-26 cm. Vet wel eerst even de vorm in, dan krijg je hem na het bakken er gemakkelijk uit. Prik wat gaatjes in het deeg en bak de bodem blind* voor in de oven op 175 graden een minuut of 20. Bestrooi de bodem met wat geraspte kaas en vul de taart nu met restjes groenten, kruiden en evt. vlees/vis.

Voor het ei-roommengsel gebruik je 3 eieren, 150 ml slagroom, verse nootmuskaatrasp, zout en peper. Kluts dit goed door elkaar en verdeel dit over de groenten. Bestrooi evt. nog met geraspte kaas.

Bak de taart in de oven af in ong. 40 minuten.



*Blind bakken: Om een taartbodem voor te bakken moet je ervoor zorgen dat de bodem niet kan opbollen of gaan rijzen. Dit voorkomen we door royaal bakpapier op de taartbodem te doen en deze te vullen met gedroogde bonen, rijst, pasta of speciale keramische knikkers. Na het bakken kun je dit verwijderen. De bonen/rijst/pasta kun je niet meer eten, maar je kunt het wel bewaren om het de volgende keer te gebruiken bij het blind bakken.



Tips om de taart mee te vullen:

*champignons, ui, ham, paprika
*broccoli, zalm, bosui, kerriepoeder
*ui, ham, broccoli, paprika, pijnboompitjes
*broccoli, ui, cashewnoten, brie
*bamipakket gebakken met stukjes kipfilet, gember, sambal, (aangemaakt met satesaus en 3 eieren (hierbij dus geen room en kaas gebruiken!))

Deel via social media

 
Print recept

26 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 mrt 2013 om 11:17
    Als je het vetgehalte wilt verlagen werkt een mengsel van eieren en ricotta ook goed! Ricotta is minder vet dan slagroom en net zo lekker.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 mrt 2013 om 20:51
      Super, dankjewel voor de tip!
  • Stina
    Stina zaterdag 25 feb 2012 om 21:00
    nog nooit gedaan,maar het lijkt me wel wat..
    misschien een maandag,want dan heb ik een drukke dag.

    groet Stina
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 apr 2012 om 18:31
      Ha,

      Dan zou ik het eerst half/half proberen. Ik ben bang dat het anders niet goed stolt. Je zou ipv slagroom ook creme fraiche kunnen gebruiken, maar dat maakt voor het vet-gehalte niet uit.

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 13 apr 2012 om 14:05
      Ha Williene,

      Kan je voor het ei-roommengsel ipv slagroom ook melk gebruiken?

      Hartelijke groeten,

      An
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 27 feb 2012 om 11:25
      Bedankt voor je reactie! Succes ermee! Ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 23 feb 2012 om 21:37
    Hoi Williene,
    Kook je de broccoli eerst voor? en de uien en paprika e.d. kunnen die er wel zo op?
    Het lijkt me erg lekker, waarschijnlijk staat dit voor het weekend op het menu.
    Groetjes, Henriëtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 24 feb 2012 om 13:53
      Hoi,

      Harde groenten kook of bak ik inderdaad eerst voor. Broccoli en prei wordt bijv. gekookt, paprika, champignons, courgette e.d. bak ik even kort. Ui en bosui kan er in principe gewoon zo in, maar als je toch gaat bakken dan zou ik ui even kort meebakken.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
      • Amanda
        Amanda vrijdag 21 mei 2021 om 10:29
        Hoi, zelfde vraag wbt de zalm: gebruik je zalmmoten en bak je die dan eerst?
        • Smakelijck vrijdag 21 mei 2021 om 21:26
          Zalm kun je zo snijden en toevoegen, niet eerst bakken, dan wordt het erg droog.
  • jomaru
    jomaru maandag 29 dec 2014 om 14:28
    Hoi, Ik wil graag een glutenvrij deeg, geldt hiervoor hetzelfde recept? Mvg, jomaru.
    • Smakelijck maandag 29 dec 2014 om 16:30
      Wat wil je dan voor meel gebruiken? Glutenvrije bloem bijv. zal wel gaan, maar van enkel boekweitmeel wordt het erg droog. Je kunt wel half boekweit hafl rijstmeel proberen, maar ik geef geen garanties ;-) Succes!
  • Jomaru
    Jomaru zondag 04 jan 2015 om 15:27
    Hoi, Bv schar B/C... Verder geniet ik erg van je site, ik ben nu je goulash aan het maken. Ik heb je site al aan veel mensen doorgegeven. Mvg Jomaru.
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:27
      Ik denk dat dat wel moet gaan. Leuk dat je de site doorgeeft. Bedankt!
    • Griet
      Griet woensdag 04 mrt 2015 om 14:51
      Hallo! Ik gebruik altijd dit glutenvrije recept voor hartige taart deeg, misschien heb je er iets aan! 150 gram broodmix van Schär, 100 gram kwark(volle yoghurt lukt ook), en 100 gram boter, dit mix je, en het deeg doe je in een met bakpapier bekleedde vorm, dit druk je er met een lepel in, ook aan de kanten, voor een harde korst. Ik zet het even in de koelkast, daarna het groentemengsel naar keuze erop gieten, met een eimengsel, en dan in de oven, heerlijk!!En erg gemakkelijk!
      • Smakelijck woensdag 04 mrt 2015 om 19:56
        Bedankt voor het delen van je recept! Fijn!
  • Jomaru
    Jomaru zondag 15 mrt 2015 om 14:31
    Ik ga het zeker proberen, bedankt.
  • Eva
    Eva vrijdag 03 apr 2015 om 16:24
    Hoi, fijn een spelt-deeg recept! Ik heb met het deeg een springvorm van 28cm bekleed, ging ook makkelijk. En de vulling met 4 eieren ipv 3. Met spinazie, zalm, en fetakaas. Daarnaast een met boerenkool en ui. Was ook heerijk! Dank voor al je recepten. De 'bami' variant hoop ik ook nog eens te maken.
    • Smakelijck vrijdag 03 apr 2015 om 16:58
      Goed te lezen, Eva! Succes met de recepten!
  • Eva
    Eva vrijdag 10 apr 2015 om 10:28
    Nog even een vraagje: is speltbloem geen wit-meel?
    • Smakelijck vrijdag 10 apr 2015 om 10:56
      Ja, speltbloem is ook witmeel, maar bij sommige baksels krijg je daar toch het beste resultaat mee. Al is hartige taart prima te maken met meel.
  • Henny
    Henny zaterdag 03 sep 2016 om 13:53
    Kun je voor hartige taart ook voorgesneden groenten die ingevroren is gebruiken ? Wil dan nl. hoeveelheden groenten voorsnijden en invriezen , Is het beter om de groenten uit de vriezer eerst te wokken , of kan het er rauw op? Bij voorbaat dank!
    • Smakelijck zaterdag 03 sep 2016 om 18:22
      Ingevroren groenten worden vaak uit de vriezer erg vochtig waardoor je snel een nattige taart krijgt. Ik zou het daarom niet doen.
  • Angelique
    Angelique zondag 27 jan 2019 om 13:05
    Hoi Willien Kun je met dit recept wat je voor de bodem gebruikt ook croissantjes maken? Of denk ik dan te simpel? Groetjes Angelique
    • Smakelijck maandag 28 jan 2019 om 09:25
      Nee, dit is echt deeg, soort van brooddeeg en niet geschikt voor croissants. Dan zou je beter bladerdeeg kunnen gebruiken, dat lijkt er nog het meest op. Maar croissantdeeg is een specifiek soort deeg die ervoor zorgt dat je echt, mooie, luchtige croissants maakt.
      • Angelique
        Angelique maandag 28 jan 2019 om 20:29
        Dat dacht ik al ☺️ Liet me misleiden door de tekst
Laat een bericht achter!
261