Bloemkool uit de oven!
Dit keer een recept van Teus. Hij houdt net zoveel van koken als ikzelf en hij is regelmatig in de keuken te vinden. Hij probeert graag dingen uit en test ook vaak recepten uit die van mijn hand komen.
Grappig, want hij houdt helemaal niet zo van bloemkool, dus ik was al verbaasd dat hij deze had gekocht én er wat lekkers van ging maken. En lekker was het! Heerlijk romig, lekker krokant, zeker een aanrader! Lekker met aardappeltjes uit de oven!
Bloemkool uit de oven!
Ingredienten:
1 bloemkool, 1 ui, 400 milliliter (plantaardige of rauwe) melk, 25 gram speltmeel, 80-100 gram kaas (geraspt), zout, peper, knoflookpoeder, 2 theelepels mosterd (bijv. de Rit), 1 ei, broodkruim van 2 sneetjes speltbrood (hard geroosterd in de oven, fijnmalen in keukenmachine), bouillon, 50 gram walnoten of amandelen, 10 cherrytomaaatjes gehalveerd, 100 gram champignons in plakjes.
Bereiding:
Verwarm de over voor op 180 graden. Snipper de ui en fruit in ruim roomboter, voeg voorzichtig het speltmeel toe en bak even mee. Voeg nu scheutje voor scheutje de melk erbij en blijf goed roeren tot er een egale saus ontstaat. Draai het vuur nu uit. Voeg de geraspte kaas toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is. Klop er nu het ei doorheen. Draai het vuur weer aan (laag) en laat nog even door pruttelen, maak op smaak met de mosterd, zout en peper en een snuf knoflookpoeder. Zet de saus aan de kant.
Verhit in een pan de bouillon. Snijd de bloemkool in roosjes en doe in de pan met bouillon en laat dit met de deksel erop maximaal 5-10 minuutjes garen. Giet de bloemkool af. Schep de saus in de ovenschaal en leg hierop de bloemkoolroosjes. Verdeel de gehalveerde cherrytomaatjes en de champignons tussen de bloemkoolroosjes, bestrooi licht met wat peper en knoflookpoeder en schuif de ovenschaal zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven. Strooi dan het broodkruim en de gehakte walnoten over de schotel en bak nog 15-20 minuten af. Direct serveren!
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene
Groet! Petra
Leuk dat het verder in de smaak is gevallen!
zou je dit ook een dag van tevoren kunnen maken, of invriezen?
Of wordt het dan te slap/waterig/zacht?
Met lasagne doe ik het wel, gaat heel goed.
Groeten Geertien
Succes!
even een vraag over het recept bananenbrood in je kookboek.
ik had dus wat bananen die op moesten, en dus jou recept uitgeprobeerd
Hij was echt heerlijk zacht, alleen zijn ze hier niet zo dol op banaan, ja wel zo los, maar niet in een cake oid.
Nu is mijn vraag, wat kan ik er in doen ipv die banaan, je hebt dan natuurlijk geen bananen brood meer, maar ik vond het zo luchtig en zacht, dat er vast wel iets anders door kan, en moet ik hem dan meer zoeten, omdat banaaan hem dus al zoet maak.
Ik hoop dat je iets weet.
groetjes en bedankt alvast,
Marjan
Succes in ieder geval!