07-04-2014

Bloemkool uit de oven!


Dit keer een recept van Teus. Hij houdt net zoveel van koken als ikzelf en hij is regelmatig in de keuken te vinden. Hij probeert graag dingen uit en test ook vaak recepten uit die van mijn hand komen.

Grappig, want hij houdt helemaal niet zo van bloemkool, dus ik was al verbaasd dat hij deze had gekocht én er wat lekkers van ging maken. En lekker was het! Heerlijk romig, lekker krokant, zeker een aanrader! Lekker met aardappeltjes uit de oven!

Bloemkool uit de oven!

Ingredienten:

1 bloemkool, 1 ui, 400 milliliter (plantaardige of rauwe) melk, 25 gram speltmeel, 80-100 gram kaas (geraspt), zout, peper, knoflookpoeder, 2 theelepels mosterd (bijv. de Rit), 1 ei, broodkruim van 2 sneetjes speltbrood (hard geroosterd in de oven, fijnmalen in keukenmachine), bouillon, 50 gram walnoten of amandelen, 10 cherrytomaaatjes gehalveerd, 100 gram champignons in plakjes.

 

Bereiding:
 
Verwarm de over voor op 180 graden. Snipper de ui en fruit in ruim roomboter, voeg voorzichtig het speltmeel toe en bak even mee. Voeg nu scheutje voor scheutje de melk erbij en blijf goed roeren tot er een egale saus ontstaat. Draai het vuur nu uit. Voeg de geraspte kaas toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is. Klop er nu het ei doorheen. Draai het vuur weer aan (laag) en laat nog even door pruttelen, maak op smaak met de mosterd, zout en peper en een snuf knoflookpoeder. Zet de saus aan de kant.
 
Verhit in een pan de bouillon. Snijd de bloemkool in roosjes en doe in de pan met bouillon en laat dit met de deksel erop maximaal 5-10 minuutjes garen. Giet de bloemkool af. Schep de saus in de ovenschaal en leg hierop de bloemkoolroosjes. Verdeel de gehalveerde cherrytomaatjes en de champignons tussen de bloemkoolroosjes, bestrooi licht met wat peper en knoflookpoeder en schuif de ovenschaal zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven. Strooi dan het broodkruim en de gehakte walnoten over de schotel en bak nog 15-20 minuten af. Direct serveren!
 
Eet Smakelijck!
 
Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

24 Reacties

  • Petra Uijttenbroek
    Petra Uijttenbroek zaterdag 12 apr 2014 om 19:01
    We hebben net deze bloemkoolschotel gegeten, ik ben gee bloemkool fan maar dit...!!!! Heerlijk dat wil ik vaker eten. Complimenten voor je man ;-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 apr 2014 om 20:53
      Ik zal het doorgeven, Petra ;-)
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 11 apr 2014 om 18:27
    Gisteren heb ik deze ovenschotel gemaakt. De smaakcombinatie is heerlijk. Volgende keer zou ik wel eerst de bloemkool in de ovenschotel doen en dan de saus erover gieten. Nu waren de bovenste bloemkoolroosjes een beetje uitgedroogd. Maar de smaak was er niet minder om, ook de kinderen hebben ervan gesmuld!
    Groet! Petra
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 apr 2014 om 13:50
      Dat kan inderdaad ook heel goed. Ik persoonlijk houd niet zo van 'papperige' bloemkool, dus vond het wel lekker dat de bloemkool op deze manier wat droger blijft.

      Leuk dat het verder in de smaak is gevallen!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 07 apr 2014 om 21:42
    Hoi,
    zou je dit ook een dag van tevoren kunnen maken, of invriezen?
    Of wordt het dan te slap/waterig/zacht?
    Met lasagne doe ik het wel, gaat heel goed.
    Groeten Geertien
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 apr 2014 om 12:48
      Je zou de saus kunnen maken, de bloemkool kunnen voorkoken en dan op het laatste moment alles kunnen opbouwen. Invriezen lijkt me niet lekker.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 07 apr 2014 om 21:38
    mmmmhhh, als ik mijn man nou ook eens zover kan krijgen, een eitje bakken gaat nog wel, maar ik denk dat hij het wel prima vind dat ik het doe, haha.
    even een vraag over het recept bananenbrood in je kookboek.
    ik had dus wat bananen die op moesten, en dus jou recept uitgeprobeerd
    Hij was echt heerlijk zacht, alleen zijn ze hier niet zo dol op banaan, ja wel zo los, maar niet in een cake oid.
    Nu is mijn vraag, wat kan ik er in doen ipv die banaan, je hebt dan natuurlijk geen bananen brood meer, maar ik vond het zo luchtig en zacht, dat er vast wel iets anders door kan, en moet ik hem dan meer zoeten, omdat banaaan hem dus al zoet maak.
    Ik hoop dat je iets weet.

    groetjes en bedankt alvast,
    Marjan
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 apr 2014 om 12:47
      De banaan in het bananenbrood maakt 'm wel lekker luchtig en zacht juist. Ik weet niet of je de cake hebt geprobeerd met noten en appel? Dan doe je appel in de cake, ipv de banaan en deze is erg lekker. Wel goed het vocht laten verdampen van de appelmoes.

      Succes in ieder geval!
  • annemieke
    annemieke maandag 07 apr 2014 om 16:44
    ga ik zeker proberen! ook de koekjes uit de gezinsgids. fijn zoveel nieuwe recepten!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 apr 2014 om 12:46
      Leuk! Succes met de recepten!
  • mirjam
    mirjam zaterdag 05 jul 2014 om 15:41
    Hoi, Ziet er heerlijk uit, volgende week eens proberen. Doe je geen aardappels in de schotel erbij dan? grtjs Mirjam
    • Smakelijck zaterdag 05 jul 2014 om 20:20
      Dank je! Nee, geen aardappels. Maar die kun je er natuurlijk wel gewoon bij eten. Succes!
  • Anne
    Anne maandag 13 okt 2014 om 14:40
    Hoihoi, Zou ik hier ook een dun laagje aardappelpuree bij in kunnen doen? Of zou 't lekkerder zijn om apart te serveren? Groetjes Anne
  • Smakelijck maandag 13 okt 2014 om 18:23
    Ja, ik denk wel dat dat kan! Succes!
  • Jacomijn
    Jacomijn dinsdag 03 feb 2015 om 12:55
    Het lijkt me een heerlijke schotel... Zit met 1 probleem en dat is dan manlief absoluut geen kaas lust. Wat zou ik als alternatief kunnen gebruiken, om toch een lekkere saus te maken? En je site is super, probeer vaak 1 van je recepten :)
    • Smakelijck dinsdag 03 feb 2015 om 19:09
      Dankje ;-) Je zou ook gewoon een groentesaus kunnen proberen, deze vind je via de index. Succes!
  • Gerrie Vreeken
    Gerrie Vreeken maandag 23 feb 2015 om 14:40
    hallo Williene, mijn zoontje mag geen ei en ik wil de bloemkoolschotel van Teus maken. kan ik het ei ook overslaan? groetjes, Gerrie
    • Smakelijck maandag 23 feb 2015 om 16:57
      Ik denk het wel! Succes!
  • karen van viegen
    karen van viegen woensdag 20 mei 2015 om 23:40
    hallo, kan je bij de bloemkoolschotel ook ander meel gebruiken? gr karen
    • Smakelijck donderdag 21 mei 2015 om 10:46
      Ja hoor, dat kan. Als het maar wel binding geeft zoals volkorenmeel, boekweitmeel o.i.d. Succes!
    • Loes
      Loes woensdag 03 feb 2021 om 10:55
      M'n hele leven gedacht dat je met bloemkool niks kunt beginnen, maar moet mijn mening toch bijstellen. Wat lekker! En mijn man die helemaal niet van groente houdt vond het ook heerlijk! Dank! Trouwens, er staat een spellingsfout in het recept: 'bestrooi ligt met wat peper', volgens mij moet daar toch echt 'licht' staan ;)
      • Smakelijck donderdag 04 feb 2021 om 11:30
        Dankjewel! En inderdaad je hebt gelijk :-)
    • Marieke
      Marieke vrijdag 17 dec 2021 om 19:07
      Ontzettend lekker!! Ik had er een pannetje knolselderij puree bij!
      • Smakelijck zaterdag 18 dec 2021 om 12:30
        Fijn!
Laat een bericht achter!
261