25-06-2013

Eierkoeken!

Al een hele tijd geleden kreeg ik de vraag of ik ook een recept had voor eierkoeken. Nu eet ik die zelf nooit, dus het was een beetje onder op de stapel terechtgekomen. Deze week kreeg ik opnieuw een aanvraag met het recept van Rudolf erbij, van 24kitchen. Dit recept heb ik omgebouwd tot een nieuw recept zonder geraffineerde suikers en met speltbloem. De laatste tijd word ik nogal eens vergeleken met Sonja Bakker in de gezonde versie, dus tja, wat is Sonja Bakker zonder Eierkoeken ;-)

Let met het gebruik van natuurlijke suikers wel op! Ik gebruik ipv witte suiker vaak palmsuiker, kokosbloesem of honing. Het blijven echter wel suikers, ook al bevatten deze suiker snog voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en houden ze je bloedsuiker redelijk stabiel. Maar ook voor natuurlijke suikers geldt: Wees er matig mee. En hou dit soort recepten lekker voor in het weekend of als tussendoortje. Maar eet niet de hele bakplaat leeg ;-)

Eierkoeken!

Ingrediƫnten voor 6 stuks:
2 eieren, 70 gram palmsuiker, 100 gram speltbloem, halve theelepel wijnsteenzuurbakpoeder, snufje zout, geraspte schil van een halve biologische citroen

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Mix de eieren samen met de suiker tot een heel luchtig geheel. Het moet lichtbruin van kleur zijn. Dit is ongeveer na 5 minuten.
Meng de speltbloem met het bakpoeder, zout en citroenrasp. Die laatste kun je ook weglaten als je dat niet lekker vindt.
Meng het meel heel voorzichtig met een spatel door het luchtige ei-mengsel. Stop direct met mengen als het een beslag is. Bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier en schep hier 6 hoopjes beslag op. Dit zijn ongeveer 2 eetlepels per koek. Laat voldoende ruimte tussen de koeken, want ze lopen nog uit bij het bakken. Meer dan 6 koeken tegelijk bakken is daarom geen goed idee. Maak de hoopjes mooi plat met de bolle kant van de lepel en schuif in de oven voor 10 minuten.

Veel bakplezier en eet smakelijck!

 

Deel via social media

 
Print recept

28 Reacties

  • Karin Groot Hoes
    Karin Groot Hoes maandag 28 apr 2014 om 21:39
    Kan het ook met amandelmeel?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 apr 2014 om 10:27
      Ik ben bang dat ze dan uit elkaar vallen, Karin, maar je kunt het proberen. Of een gedeelte van het meel vervangen?
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 26 apr 2014 om 19:42
    Kan je de bloem door spelt/volkorenmeel vervangen ? En kan je de wijnsteenbp weglaten als je bakingsoda gebruikt?
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 26 apr 2014 om 20:10
      Ja, dat kan zeker. Als je baksoda gebruikt kun je de bakpoeder weglaten, maar wel de citroenrasp toevoegen voor een zuur element. Succes!
  • Isabel Joosen
    Isabel Joosen donderdag 13 mrt 2014 om 11:18
    Net gemaakt met volkoren speltmeel en een beetje bakingsoda (beter dat snufje zout weglaten dan), heerlijk!! En zo snel klaar!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 22 feb 2014 om 22:47
    Super recept! Kokosbloesemsuiker gebruikt ipv palmsuiker en werkt ook prima.
    Echt aanrader.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 24 feb 2014 om 09:37
      Leuk zeg! Fijn om te lezen! Gebruik zelf ook steeds vaker kokosbloesem.
  • Diana
    Diana dinsdag 25 jun 2013 om 10:22
    Ah eindelijk kom ik een recept voor eierkoeken tegen :D ik heb die al bijna 2 jaar niet meer aangeraakt ;) Ik vraag me trouwens af of deze ook met speltmeel gemaakt kan worden i.p.v. bloem. Dat ga ik een keer maar uitproberen :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 25 jun 2013 om 13:41
      Ja hoor, dat denk ik wel. Evt. een snufje baksoda erbij, dan rijst het beter!

      Succes ;-)
  • Len
    Len dinsdag 05 mei 2015 om 20:27
    Net gebakken en warm opgegeten met roomboter erop... Mmmmm!! Ze waren echt super!
    • Smakelijck woensdag 06 mei 2015 om 10:15
      Leuk zeg, dankjewel voor je reactie!
  • hanneke
    hanneke vrijdag 30 okt 2015 om 20:47
    Ik maak zet met speltmeel en heb er regelmatig variaties op gemaakt: 75 gram havermout er als extra doorheen, voedzaam en erg lekker. Snuf kaneel en vanille poeder, rozijnen .ik gebruik op 100 gr meel/bloem 50 gr suiker. Met rozijnen zelfs nog een beetje minder!
    • Smakelijck zaterdag 31 okt 2015 om 18:54
      Nou, dat klinkt lekker! Bedankt voor je tips!
  • Ineke Mulder
    Ineke Mulder dinsdag 22 dec 2015 om 10:39
    Als je met honing bakt verliest het toch de voedingsstoffen?
    • Smakelijck dinsdag 22 dec 2015 om 11:05
      Dat klopt, maar dat is met meer voedingsmiddelen zo. Je gebruikt het voor zo'n baksel dus puur als natuurlijke zoetstof.
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 09 mrt 2016 om 14:35
    Zojuist de eierkoeken gemaakt, ze waren enorm lekker!!
    • Smakelijck woensdag 09 mrt 2016 om 16:30
      Fijn!
  • Manuelle
    Manuelle dinsdag 03 jan 2017 om 10:16
    Hallo! Net dit recept gemaakt. Precies zoals je omschreef behalve de citroen. Mijn beslag was alleen heel dun waardoor ze niet mooi rond werden. Had het filmpje van 24kitchen even bekeken en daar zag ik dat het beslag juist lekker stevig was. Hoe kan dat? Ze waren erg lekker! Volgende keer wel citroen, denk dat ze smaak dan lekkerder wordt. Groetjes!
    • Smakelijck dinsdag 03 jan 2017 om 17:23
      Geen idee ;-) Waarschijnlijk waren je eieren wat aan de grote kant? Verder gaat er geen vocht in namelijk. Gelukkig was de smaak wel goed ;-)
  • Nathalie
    Nathalie vrijdag 22 jun 2018 om 09:46
    Hoi Williene, Wil de eierkoeken maken voor mijn man om mee naar zijn werk te nemen. Maar hoe lang zijn ze houdbaar of zijn ze in te vriezen? Zou er 6 maken zodat hij iedere dag 1 kan eten. Groetjes Nathalie
    • Smakelijck vrijdag 22 jun 2018 om 09:58
      Ze zijn ongeveer 2 dagen lekker. Ik zou ze dus invriezen :-) Succes!
    • Hanne Hetty 10 jaar
      Hanne Hetty 10 jaar dinsdag 22 sep 2020 om 19:08
      Mmm.....Het was heerlijk!!!!!! P.S. Wat een leuke site!!!!
    • Hanne Hetty 10 jaar
      Hanne Hetty 10 jaar dinsdag 22 sep 2020 om 19:08
      Mmm.....Het was heerlijk!!!!!! P.S. Wat een leuke site!!!!
      • Smakelijck woensdag 23 sep 2020 om 10:14
        Dankje!
    • Gertrude
      Gertrude zaterdag 15 mei 2021 om 14:24
      Waar kan je het beste wijnsteenzuurbakpoeder kopen? Ik heb het met baking soda geprobeerd maar dan zijn ze wel droog.
      • Smakelijck maandag 17 mei 2021 om 09:37
        Als je bakingsoda gebruikt moet je ook iets zuurs toevoegen, anders werkt het niet. Wijnsteenbakpoeder koop je bij de natuurwinkel, al hebben sommige supermarkten het tegenwoordig ook.
        • Gertrude
          Gertrude dinsdag 18 mei 2021 om 22:54
          Omdat ik ze nog een keer wil maken heb ik wijnsteenbakpoeder gekocht omdat ik wijnsteenzuurbakpoeder niet kan vinden, als ik nu dezelfde hoeveelheid wijnsteenpoeder gebruik ipv wijnsteenzuurbakpoeder en evt nog een beetje karnemelk zou toevoegen kom ik dan op hetzelfde uit? Ik weet namelijk het verschil niet zo goed tussen die twee producten.
    • Smakelijck woensdag 19 mei 2021 om 08:53
      @Gertrude Wijnsteenbakpoeder en wijnsteenzuurbakpoeder is exact hetzelfde, dus daar hoef je verder niets aan aan te passen :-)
Laat een bericht achter!
268