12-09-2012

Vruchtensap maken!

Al een paar maanden geleden had ik op aanraden van een lezer een ontsapper gekocht. Door allerlei omstandigheden was ik er nog niet aan toegekomen om hem uit te proberen, maar nu had ik laatst 3,5 kilo appels geraapt in de pluktuin en vond ik het leuk om 'm eens te proberen.


Het werkt als volgt:
Boven in de pan zit het fruit, onderin kokend water en het sap stoomt uit het fruit en druppelt in de middelste pan. Als het fruit is ontsapt tap je het af in brandschone, hete flessen.

 

 

 
Van de 3,5 kilo appels had ik maar 1,5 liter sap. Best heel weinig dus. Ik denk dat het een verkeerde soort was om te ontsappen. Voor de appels moest ik nog best wat betalen, dus het was eigenlijk de moeite niet van al het werk. Vandaag had ik onze druivenstruik helemaal kaal geplukt en alle trosjes in de ontsapper gedaan. In 3 kwartier had ik 2 liter sap. Dat was dus absoluut de moeite waard! Gratis fruit waar ik anders niets mee gedaan had.
 
Het is een fantastische pan, en het is zeker interessant als je gemakkelijk en goedkoop aan veel fruit kunt komen. Moet je veel voor het fruit betalen dan kun je beter een fles sap in de natuurwinkel kopen, want dan vind ik het niet rendabel. Het is wel een ideale manier om je fruit te ontsappen als je er bijvoorbeeld daarna siroop van wilt maken.
 
 Je kunt allerlei groenten en fruit ontsappen in de ontsapper. Ook zacht fruit als aardbeien, bramen, etc. Om mooi helder sap te krijgen doe ik het fruit eerst nog in een neteldoek zodat je mooi helder sap hebt.
 
Als je zelf ook een ontsapper hebt en je hebt nog tips, ik hoor het graag!
 


Deel via social media

 
Print recept

21 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous woensdag 05 feb 2014 om 16:55
  Zou je sap uit de sapcentrifuge nog in kunnen wecken? of bederft het dan ook?
  ik vind de appelsap van onze appels erg lekker en het lijkt me zonde om er (als het al kan) siroop van te maken (dat recept van je gebruik ik wel voor ons andere fruit ;-) )

  Groetjes Mariella
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 feb 2014 om 13:49
   Graag gedaan! Fijn dat je veel plezier hebt van de recepten!
  • Anonymous
   Anonymous donderdag 06 feb 2014 om 12:06
   Dank je wel voor je reactie!
   Dan gaan we dat proberen.

   Wat een heerlijke recepten heb je, ook wij zijn de e nummers (steeds een beetje meer) aan bannen. dus ben erg blij met je site.

   Groetjes Mariella
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 feb 2014 om 09:22
   Het zou wel moeten kunnen, maar dan moet je het eerst verwarmen en daarna heet in flessen doen. Even op z'n kop laten afkoelen en daarna wegzetten. Het lijkt me dat het dan houdbaar moet zijn!

 • Janneke
  Janneke maandag 17 sep 2012 om 14:46
  Zijn er mensen die ervaring hebben met een sapcentrifuge?
  Wij overwegen om er 1 aan te schaffen maar kennen niemand die er 1 heeft. Ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn.
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 sep 2012 om 19:06
   Ik heb een sapcentrifuge bij mijn keukenmachine. Ik vind het wel heel fijn, vooral voor bietensap, ananassap, appelsap etc. Maar je moet het wel direct drinken. Maar dan is het wel erg lekker hoor!

 • Diana
  Diana vrijdag 14 sep 2012 om 09:59
  Wat is dan eigenlijk het verschil met een sapcentrifuge? Of de meerwaarde eigenlijk? Vind het eigenlijk zonde dat met de ontsapper, door de verhitting, zo veel enzymen en vitaminen verloren kunnen gaan... Maar al met al ziet het er mooi uit :)
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 18 sep 2012 om 13:28
   Haha, dan is het inderdaad heel erg handig!! Helaas mis ik hier ook nog de tuin met fruitbomen :-) Blijven dromen...
  • Diana
   Diana maandag 17 sep 2012 om 23:12
   Aha duidelijk! Ja, inderdaad, daar had ik niet bij stil gestaan dat verse sap direct gedronken moet worden en niet houdbaar is. Ja, als ik ooit mijn eigen fruit teel en veel fruit heb die je anders niet opgegeten krijgt, dan is zo'n ontsapper iets om in gedachten te houden!
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 sep 2012 om 19:59
   Het sap uit de sapcentrifuge moet je direct drinken. Het sap uit de ontsapper kun je conserveren omdat het er heet uit komt. Je kunt het sap dus opvangen in steriele flessen en dan blijft het jaren houdbaar. Er gaan dan inderdaad wel vitaminen verloren, dus dat is het nadeel. Maar stel, je zit met kilo's fruit en je krijgt het niet weggegeten, dan is dit een leuke manier om het te conserveren!
 • Jolanda
  Jolanda vrijdag 14 sep 2012 om 07:46
  Ik doe het altijd in de roerzeef voor dik sap en voor helder sap ook in de neteldoek. Ik heb geen ontsapper ook al heb ik vaak fruit uit eigen tuin. Ik hoef er eigenlijk ook geen, want dan moet ik het ding ook weer ergens laten.
  Van degenen die hem wel heeft, hoor ik altijd dat ze net als jij, er veel plezier van hebben, dat wel.
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 sep 2012 om 19:58
   Haha, het neemt inderdaad veel ruimte in beslag!
 • Jantine Bons
  Jantine Bons woensdag 12 sep 2012 om 13:31
  Hoi Williene!

  Wat leuk zeg!
  Welke ontsapper heb jij als aanbeveling?
  Poosje geleden ook al steeds naar gekeken, maar nog niets gekocht!
  Groetjs Jantine


  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 sep 2012 om 19:48
   Ha Jantine,

   Ik heb deze hierboven die op plaatje staat. Ik heb hem nu 2x gebruikt en ik vind 'm wel fijn. Als je googled op ontsapper dan vind je wat meer soorten. Op brouwmarkt.nl verkopen ze de ontsappers ook! Succes ermee!

   Groetjes, Williene
 • Andrea
  Andrea woensdag 12 sep 2012 om 12:46
  Hee, wat leuk! Wij hebben hem ook. Meestal gebruiken wij hem voor bessen en frambozen enz. die we gekregen hebben. Maar van de week hebben we hem gebruikt om stoombroodjes te maken, gevuld met een restje kip kerry wat over gebleven was. Dat lukte erg goed!
  groetjes Andrea
  p.s. je kunt er ook gewoon je aardappels en groente in stomen en van het kooknat een groentesausje maken. (duurt wel wat langer dan koken hoor!)
  groetjes Andrea
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 sep 2012 om 19:46
   Ha,

   Wat leuk! Ik vind het een beetje zonde van die mooie bessen en frambozen om ze daarin te laten pruttelen ;-) Maar levert dat veel sap op? En dan heb je best veel nodig, of niet?

   Wat grappig, die stoombroodjes, nooit over nagedacht. Maar ik heb een behoorlijke pan, maar dat maakt niet uit?

   Bedankt voor je tips!

   Groetjes, Williene
 • Marlies
  Marlies vrijdag 20 sep 2019 om 13:31
  Mag je een neteldoek in de sappan leggen zodat dit mooi gezeefd wordt
  • Smakelijck vrijdag 20 sep 2019 om 17:00
   Volgens mij is dat geen probleem!
  • Henk Hogervorst
   Henk Hogervorst zaterdag 25 sep 2021 om 08:48
   Goede morgen . Bij een boer appels en peren op de kol getikt voor een zCht prijsje . Nou ja zacht prijsje 22.50 hakte er goed in . Van de appels appelwijn gemaakt . Peren in de pan en ontsap . Nou de vraag Hoe km an het dat de peren sap naar water smaakt en totaal geen smaak heeft ? Later nog een keer geprobeerd . Zelfde verhaal zonde van de peren en het geld .
   • Smakelijck maandag 27 sep 2021 om 10:25
    Wat jammer van de peren! Kan het zijn dat het aan het soort peren ligt? Peren hebben altijd wel een wat vlakkere en waterige smaak dan appels. Daarom wordt het ook vaak gemengd.
  • Henk Hogervorst
   Henk Hogervorst zaterdag 25 sep 2021 om 08:50
   Kan de de ontsapperpan ook als disteleerpan gebruiken . Iemand hier ervaring in of mee ? Hoor het graag ...
Laat een bericht achter!
256