11-10-2013

Fase 2: Sapkuren!


Oké, afgelopen week was gemakkelijk. Maar nu gaat het echte werk beginnen! Fase 2 gaat aanstaande zondag van start! Deze sap fase duurt 3 dagen.

Waarom sapkuren?
Om je lichaam te reinigen van toxische stoffen. Om een nieuwe, frisse start te maken en zo 'schoon' de winter in te gaan.

Waarom niet?
Sapkuren kent positieve verhalen, maar ook negatieve. Ik vind het daarom niet verstandig dat je gaat sapkuren als je weinig energie hebt, als je een eetstoornis hebt, zwanger bent, borstvoeding geeft, ziek bent, of last hebt andere (psychische) aandoeningen. Wil je toch graag een soort van 'ontgiften', ga dan door met het 'puur' eten van afgelopen week (m.u.v. zwanger zijn, borstvoeding geven).

Tijdens het sapkuren kan het zijn dat je wat minder energie hebt, je kunt last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid. Probeer door te zetten, maar ga nooit tot het uiterste. Als je aan je lijf voelt dat dit niets voor je is, probeer dan langzaam weer op te bouwen met het eten van gewone voeding.

Hoe zien deze 3 dagen eruit?
Ochtend: Begin de dag met water met evt. keltisch zout of citroensap. Maak een smoothie van groenten en/of fruit. Op mijn blog vind je een aantal lekkere smoothie recepten, maar je kunt van alles bedenken. Vul je smoothie aan met lijnzaad en/of chiazaad of ander zaden voor de vulling. Evt. nog een glas groentensap (ik drink elke ochtend een glas bietensap, dat blijf ik nu dus ook doen, naast de smoothie). Zorg dat je voldoende fruit/groente in je smoothie hebt zitten zodat je een goede bodem legt.

Tussendoor: Water of kruidenthee, evt. een glas groentesap (bijv. van de natuurwinkel, aanraders: wortelsap, bietensap en zuurkoolsap).

Middag: Opnieuw een smoothie met wat je zelf wilt. Zorg voor variatie, verschillende soorten groenten en vul opnieuw aan met zaden.

Tussendoor: Water, thee en bij een flauw gevoel mag je nog wat groentesap drinken of wat bouillon.

Avond: Een soep of een groentensmoothie. Net waar je behoefte aan hebt. Zorg wel dat de soep wel gemalen is en geen toevoegingen heeft, m.u.v. bouillon.

Nogmaals: Ga niet door tot je uiterste. Als je het gevoel hebt dat het niet gaat of je het niet trekt, stop en ga langzaam weer beginnen gewoon natuurlijk eten.

Belangrijk: Kauw op je sappen! Door te kauwen hou je je spijsvertering goed op gang, maar het helpt ook bij een goed verzadigingsgevoel! Giet je sappen dus niet zomaar achterover, maar kauw ;-) Eet het evt. met een lepel.

Combinatie ideeën:
*Rode paprika, gele paprika, tomaten, halve limoen
*Appel, wortel, gember
*Tomaten, wortel, bleekselderij, citroensap, basilicum
*Kiwi, appel, vers sinaasappelsap
*Courgette, avocado, sinaasappel, citroen
*Rode biet, peer, kaneel
*Sinaasappel, wortel, gember, limoen
*Druiven, ananas, peer, citroen
*Spinazie, komkommer, appel, peterselie
*Peterselie, spinazie, broccoli, ananas
*Kiwi, banaan, vers sinaasappelsap
*Mango, banaan, sinaasappelsap

Drink tijdens je kuur voldoende (min. 2 liter) water! Dit is goed om de afvalstoffen af te voeren.

Dit is een hele 'milde' vorm van sapkuren. Door het toevoegen van bijv. chiazaden en lijnzaden en/of bijv. hennepzaad heb je een voller gevoel en zul je het beter volhouden. Ook de groentesappen tussendoor maken het makkelijker vol te houden.

Succes!!

Liefs, Williene

 

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

 • Thamar Van dijke
  Thamar Van dijke zaterdag 12 okt 2013 om 13:29
  Hoi williene,

  Hoe maak je sap van de groentes?
  Moet het eerst gestoomd worden of rauw blenderen?
  Ik heb werkelijk geen flauw idee:)
  Alvast bedankt en fijn weekend!

  Liefs thamar
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 okt 2013 om 20:55
   Ha,

   Voor smoothies van groenten kun je alles rauw in de blender doen. Dit vul je met verse sinaasappelsap of water en dan blenderen. ZO heb je alle vezels behouden!

   Succes!
 • hanneke akkerman
  hanneke akkerman maandag 28 nov 2016 om 14:39
  Ben herstellende van een operatie van een half jaar trug. heb nog steeds bijna geen energie, nu leek me dit een goede manier om het lichaam n update te geven. maar jij raad het juist af! Wat kan ik dan doen??
  • Smakelijck maandag 28 nov 2016 om 20:31
   Als de operatie een half jaar terug is, dan is het prima. Dit is een zeer milde vorm van sapkuren. Mocht je twijfels hebben, overleg dan voor de zekerheid met een (natuur)arts.
  • C. Anoniem
   C. Anoniem vrijdag 14 okt 2022 om 19:44
   Ik ben begonnen met detoxen volgens deze stappen. Morgen zou de dag zijn dat ik begin met de sapkuren. In fase 1 geef je aan dat het absoluut niet de bedoeling is dat je honger hebt. Als ik het goed begrijp doe je met deze fase van sapkuren 3x een smoothie en/of gemalen soep. Tussendoor wat bouillon of groentesoep. Ik verwacht dan best ‘honger’ te gaan krijgen. Klopt dat met deze fase wel?
   • Smakelijck maandag 17 okt 2022 om 10:52
    In fase 1 is het inderdaad niet nodig om trek te hebben. In deze fase kan dit wel zo zijn omdat je een stuk minder eet en minder calorieën binnenkrijgt. Succes!
Laat een bericht achter!
276