Tiramisu!
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers.
Ik kwam erachter dat ik eigenlijk heel weinig toetjes blog. Terwijl we juist dol zijn op toetjes! Beetje vreemd dus. Ik maak niet vaak een uitgebreid toetje omdat ik het niet gezond vind om dagelijks de toetjes te eten die wij lekker vinden :-) Tiramisu is denk ik wel het meest bekende toetje uit de italiaanse keuken. Hier erg favoriet, en zonder rauw eiwit. Zo kan er ook van gesmuld worden als je zwanger bent of bejaard :-)
Tiramisu (zonder ei):
Ingredienten:
16 lange vingers, 1 dl sterke (espresso)koffie, 2 el amaretto, 75 gr. witte basterdsuiker, 200 ml slagroom, 250 gr. mascarpone, cacaopoeder
Meng de koffie samen met de amaretto en doe het in een diep bord of schaal. Doop hierin de helft van de lange vingers en leg deze in een schaal, vorm of cakeblik. Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Voeg de mascarpone toe en meng het goed. Verdeel de helft van dit mengsel over de lange vingers. Leg nu de rest van de lange vingers op het roommengsel. Je kunt dit opnieuw in de koffie dopen, ik doe dit niet, zo blijft de middelste laag lekker knapperig. Dek de lange vingers nu af met de rest van de room en laat het enkele uren opstijven in de koelkast. Bestrooi de tiramisu voor het serveren met cacaopoeder.
Tips:
*In plaats van bestrooien met cacaopoeder kun je de tiramisu ook bestrooien met pure chocoladerasp en frambozen (vers of bevroren), Mmmm!
*Voeg evt. wat vanillemerg toe aan het roommengsel.
Eet smakelijck!
Hier staat een recept voor monchoutaart zonder pakje: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/02/monchou-taart.html
Dat zou je ook kunnen gebruiken. Het slagroommengsel kun je steviger maken met klopfix, maar hier zit wel een E-nummer in. Anders blijft het inderdaad wat lobbiger. E-vrije lange vingers kun je krijgen bij de natuurwinkel, maar misschien vind je ze nog op deze site: www.moween.eu/evrij.
Ik zou het eerder vervangen met honing, palmsuiker wordt wel een erg bruine drap, ben ik bang ;-) Maar ach, mokka is natuurlijk ook bruin ;-)
Succes ermee!
ga zo de chocoladeflikken en/of de ontbijtkoek nog even maken.
gr jolanda
Groetjes Jeanine
Groetjes, Williene
De tiramisu staat nu in de koelkast. Hopelijk valt het in de smaak vanavond.
Het was in ieder geval leuk om te maken :-)
Groetjes, Jeanine
Ik heb altijd de cacao van Blooker.
Eet smakelijk vanavond! Hopelijk smaakt het goed :-)
Groetjes, Williene
Ik ben erg benieuwd of het me lukt.
Groetjes,
Jeanine
Sinds kort heeft de AH biologische slagroom. Daar zit niets in! Tip voor de volgende keer :-)
Groetjes, Williene
Groetjes,
Jeanine
Voor 4 personen is dit prima!
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Welke afmeting heeft jouw bord of schaal?
Ik maak ook weleens tiramisu maar dan gebruik ik een heel pak lange vingers, dus het lijkt me zo weinig!
Is mascarpone geen Enummer, dat dacht ik namelijk, van welk merk neem jij het?
Groetjes Gerrinda
Ik gebruik een schaal waar er 8 naast elkaar passen :-) Vaak in een klein cakeblik. Maar je kunt er natuurlijk meer van maken als je dat wilt. Ik heb Mascarpone van de Plus, Trentin.
Succes!
Groetjes, Williene