Spelt breekbroodjes!
Wij zijn geen hele grote broodeters (zelf eet ik eigenlijk vrijwel geen brood), maar zo af en toe een bijzonder brood bakken of een brood voor het weekend vind ik wel erg leuk om te doen. Maar het is lastig om gist te vinden waar geen rode E-nummers aan toegevoegd zijn. Toen Ecomarkt mij vroeg of ik een product uit hun assortiment wilde testen vond ik het daarom extra leuk toen ik bij hen wél E-vrije gist vond. Daar wilde ik wel een broodje mee bakken! Dat zijn deze leuke broodjes geworden, geinspireerd door Rutger Bakt.
Speciaal voor alle Smakelijck lezers geeft Ecomarkt 7,5% korting op hun gehele assortiment! Als je op de link klikt lees je wat je hiervoor moet doen.
Fijne dag!
Spelt breekbroodjes!
Ingredienten:
125 gram speltmeel, 125 gram speltbloem, 4 gram droge gist (Bioreal Ecomarkt), 5 gram Keltisch zeezout, 1 theelepel biologische honing, 150 gram warm water, 10 gram gesmolten roomboter, maanzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten of andere zaden naar keuze.
Bereiding:
Meng het meel met de bloem. Voeg aan de ene kant het gist toe en aan de andere kant het zout. Voeg de honing, gesmolten boter en het warme water toe en kneed in ongeveer 10 minuten tot een goed en soepel deeg, met een mixer met deeghaken. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid op stand 2.
Laat het deeg afgedekt met een stuk folie, bakpapier of doek ongeveer 1 uur rijzen.
Bekleed ondertussen een vierkant bakblik van 20 bij 20 centimeter met bakpapier. Verdeel het deeg in 9 gelijke delen. Maak hier mooie bolletjes van en leg deze in het bakblik. Laat ruimte tussen de bolletjes, ze gaan namelijk nog wat verder rijzen.
Laat de bolletjes, opnieuw afgedekt, nog zo'n 45 minuten narijzen. Verwarm ondertussen de oven op ongeveer 180-200 graden.
Bestrijk de bolletjes heel voorzichtig met wat water en bestrooi met de zaden. Schuif ze in de oven en bak in zo'n 20-25 minuten bruin en gaar. Als je erop tikt en ze klinken hol, dan zijn ze goed.
Tip: Uiteraard is dit basis-brooddeeg ook heel geschikt voor een gewoon brood, een stokbrood, een vlechtbrood, of welke vorm je maar ook wilt maken!
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene