Pruimenchutney!
Het is echt pruimentijd! In verschillende tuinen zie je prachtige, bomvolle bomen met veel pruimen! Wat een rijke oogst, dit jaar!
Van verschillende kanten kreeg ik (veel) pruimen! Een grote hoeveelheid wordt zo weggesnoept, maar er bleef nog genoeg over om wat lekkers van te maken. Onder andere deze heerlijke chutney. Lekker bij een vleesgerecht, bij een blokje kaas of op een toastje brie!
Pruimenchutney!
Ingredienten:
1,5 kilo ontpitte pruimen, 4 rode uien, 2 tenen knoflook, 350 milliliter rode wijn, 100 gram rozijnen, 150 gram palm- of kokosbloesemsuiker, sap van een halve citroen, 1/4 stukje rode peper (of meer naar smaak), snufje kruidnagelpoeder, 4 theelepels gemberpoeder, snufje zout en peper, flinke scheut balsamicoazijn
Bereiding:
Snijd de pruimen in kwarten, de uien in halve ringen en snipper de knoflook en rode peper. Doe alle inredienten in een ruime pan, uitgezonderd de balsamicoazijn. Breng de chutney aan de kook en laat op laag vuur zo'n 30 tot 45 minuten inkoken. Als er teveel vocht verdampt kun je wat wijn toevoegen. 5 a 10 minuten voordat de chutney klaar is roer je er nog een scheut balsamico door. Schep de chutney heet in schone jampotten en sluit goed af. Zet de potten minimaal 15 minuten op hun kop op een schone doek.
Eenmaal geopend bewaren in de koelkast!
Fijne dag!
Liefs, Williene