23-03-2016

Lemon Curd!

Lemon Curd kennen we allemaal, toch? Een lekker, wat zurige citroenroom die geserveerd wordt bij scones met clotted cream en jam. Nu kun je deze overheerlijke curd natuurlijk óók serveren bij pannenkoekjes, of een taart mee vullen. Ik maak 'm zelf met 75 gram bio-honing, dan is hij echt nog lekker zurig. Hou je niet zo van zuur, doe er dan wat meer honing bij. 

Morgen een overheerlijk recept voor een prachtige taart waar deze Curd in gebruikt wordt! 

Lemon Curd

Ingrediënten voor 1 pot Curd:
75 gram roomboter, 75-100 gram biologische of imker honing, 2 eieren, 2 eidooiers, 100 milliliter citroensap (ongeveer 2 citroenen), rasp van 1 biologische citroen

Bereiding:

Mix de boter met de honing romig en luchtig. Voeg de eieren en de dooiers toe en mix nog romiger en luchtiger. Voeg voorzichtig het citroensap en rasp toe en meng nog even door. Het ziet er wat geschift uit, maar dat komt goed ;-) Giet het mengsel in een pannetje en zet deze op het vuur. Klop de Curd in ongeveer 5-10 minuten lobbig. Laat de Curd afkoelen en schep in een schone pot. Bewaar de Curd in de koelkast.

Gebruik de Curd als taartvulling, bij scones of op de bosbessen pannenkoekjes.

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • cora
    cora vrijdag 25 mrt 2016 om 20:42
    Hallo Williene, Kan je voor de lemon curd ook andere zoetmiddelen gebruiken, zoals agavesiroop of kokosbloesemsuiker?
    • Smakelijck zaterdag 26 mrt 2016 om 12:21
      Hoi, van kokosbloesemsuiker wordt de curd bruin en verliest hij z'n mooie gele kleur. Agave gebruik ik niet, omdat ik dit geen goede suikervervanger vindt.
  • ria berga
    ria berga maandag 28 nov 2016 om 16:33
    Hallo Williene, Bedankt voor je recepten, het is fijn dat er recepten te vinden zijn voor mensen die gezonder willen of moeten eten. Zelf ben ik op mijn pas begonnen blog of website, geen idee wat het verschil is, ook bezig zo gezond mogelijke recepten neer te zetten maar zo precies als jij er mee bezig bent! Geweldig! Kom gerust eens kijken als je tijd hebt bij www.etenbijtantemarie.wordpress.com. Het werkt nog niet allemaal naar behoren maar als ik blijf oefenen komt het vast wel eens goed ;) Groeten, Ria
  • Lidia Heger
    Lidia Heger donderdag 13 apr 2017 om 20:34
    Hoi Williene, Ik wil morgen de paasster gaan maken met als vulling lemon curd. Kan je lemon curd ook maken zonder eieren?? Heb het idee dat je anders rauwe eieren zit te eten :$ Groetjes Lidia
    • Smakelijck vrijdag 14 apr 2017 om 13:29
      De eieren worden 5-10 minuten verwarmd. Ze zijn dus echt niet rauw meer, maar goed gegaard. Lemon Curd zonder eieren zal niet gaan, dan moet je ervoor kiezen om bijv. jam te gebruiken als laag.
      • Lidia Heger
        Lidia Heger vrijdag 14 apr 2017 om 15:12
        Bedankt voor je reactie. Heb hem zo gemaakt als het recept en ind. je warm de eieren natuurlijk nog op. Heb nu een mooie soort gelei lemo curd in een schaaltje wat aan het afkoelen is /
  • Marieke Hollestelle
    Marieke Hollestelle woensdag 26 apr 2017 om 21:21
    Ik denk dat dit ook wel met sinasappel kan hè? Krijg je sinasappel curd, toch En dan op je voorjaarstaart met chocokrullen
    • Smakelijck donderdag 27 apr 2017 om 18:29
      Ja, dat kan zeker!
  • Hanneke
    Hanneke dinsdag 03 apr 2018 om 16:54
    Kan ik ipv de rasp ook citroensap nemen? Uit zon geel flesje? Vast niet zonder e ed maar ik krijg van citroenrasp meestal heel kapotte handen en later in de mond gaat het ook kapot
    • Smakelijck dinsdag 03 apr 2018 om 18:49
      Heb je weleens biologische citroenen geprobeerd? Wellicht dat dat scheelt? En anders zou ik het gewoon proberen, kan vast wel.
    • Gerry
      Gerry maandag 13 apr 2020 om 08:05
      Hoelaag is de curd ongeveer houdbaar?
      • Smakelijck maandag 13 apr 2020 om 12:12
        1-2 weken in de koelkast, goed afgesloten.
    • marijke
      marijke dinsdag 10 nov 2020 om 09:00
      Hoi Willine, Ik heb van het weekend de scones uit je boek zoet gemaakt, zagen er mooi uit, maar echt niet lekker. Niet goed gerezen, erg stijf. IK had geen baksoda gebruikt maar bakpoeder, komt het daardoor? Wil het graag nog een keer proberen, ze zagen er zo leuk met die vulling uit..
      • Smakelijck dinsdag 10 nov 2020 om 14:11
        Dat komt inderdaad door je bakpoeder. Voeg een volgende keer wat extra toe. En als je alleen baksoda gebruikt heb je ook een zuur nodig, bijv. citroensap. Succes!
    • Else Berends
      Else Berends zaterdag 03 apr 2021 om 21:34
      Is de curd ook in te vriezen?
      • Smakelijck maandag 05 apr 2021 om 19:11
        Ja hoor, dat lijkt me wel. Daarna even goed opkloppen.
Laat een bericht achter!
257