Babi Ketjap.JPG
Woensdag 20 nov 2019

Babi Ketjap Boemboe (met kip) #zonder pakjes en zakjes!


Alle drukte rondom het nieuwe kookboek Puur koken - Zonder pakjes is een beetje voorbij, alhoewel ik nog nooit zo'n drukke voorverkoop heb gehad en het is ook nog niet eerder voorgekomen dat ik al 1 week nadat het boek is uitgekomen bijna door m'n voorraad heen ben. Gelukkig staat er elders nog meer voorraad, maar een herdruk zal niet lang op zich laten wachten. Erg leuk om jullie enthousiaste verhalen te lezen en vooral om te zien wat er allemaal al uit gekookt is! Leuk dat jullie dat massaal delen :-) 

Maar het is nu echt tijd om weer verder te gaan waar we gebleven waren, namelijk recepten delen! Want daar gaan we natuurlijk gewoon mee door, naast alle boekenschrijverij. Vandaag een boemboe recept, waarvan er eerder al een paar verschenen: Sajoer Boontjes en Ajam Paniki. Ik heb alle boemboes inmiddels nagemaakt, deze zullen allemaal op de website verschijnen. 

Heb je nog suggesties voor Smakelijck, wat je graag terugziet in 2020? Dan hoor ik het graag. Ik waardeer jullie betrokkenheid en reacties altijd enorm! Fijne dag! 

Babi Ketjap (met kip) - Boemboe zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor een bijgerecht voor 2-3 personen:

300 gram kipfilet of kippendijen*, 1 ui, 1 teen knoflook, 250 milliliter kippenbouillon (zelfgemaakt of naturcompagnie zonder gist en zonder suiker), eventueel maïzena of arrowroot voor het indikken van de saus

Kruidenmix: 1 theelepel sambal, 1 theelepel gemberpoeder, ¼ theelepel komijnpoeder, 4-5 eetlepels sojasaus of ketjap manis (yakso of Tomasu), optioneel 1 eetlepel palm of kokosbloesemsuiker, optioneel Keltisch zout en peper

Bereiding: 

Snijd het vlees in blokjes en snipper de ui en de knoflook. Voeg de kip toe en bak deze even rondom aan. Voeg de kruidenmix toe, roerbak dit een minuut mee en blus af met de bouillon. Laat een paar minuten inkoken. Bind de saus eventueel met  een klein beetje maïzena of arrowroot.

*Babi betekent varken. Officieel hoort dit gerecht daarom ook met varkensvlees. Als je dit (liever) niet eet, maak het gerecht dan met kip (Ajam).

De babi ketjap serveer je als een bijgerecht bij bijvoorbeeld groenten en zilvervliesrijst of bij bami of nasi. Als ik het als bijgerecht bij bami of nasi eet, maak ik deze gerechten klaar zonder vlees. 

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

's Ochtends vroeg heb ik geen trek om brood te eten. Sowieso ben ik geen fan van brood, eet het...
lees verder
Op sommige recepten krijg ik ontzettend veel enthousiaste reacties. De kip uit de oven, uit...
lees verder
Een recept wat lekker snel klaar is en toch goed voedzaam en vullend, dat zijn deze taco's. Een...
lees verder
Zoals beloofd het 'recept' voor bladerdeegzoutjes. Vaak heb je een restje bladerdeeg over...
lees verder
  Vandaag start de voorverkoop van Smakelijck deel 2: Groenten voor elk moment van...
lees verder
Na het grote Heel Putten Bakt avontuur waren er verschillende mensen die mij vroegen of ze niet...
lees verder

2 opmerkingen
  • Geerke
    Geerke dinsdag 26 nov 2019 om 09:47
    Hoi Williëne, Kan ik in dit gerecht ook Tamari als soja saus gebruiken? Alvast bedankt voor je antwoordt!
    • Smakelijck dinsdag 26 nov 2019 om 12:22
      Ja hoor, Tamari is ook sojasaus :-) Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190