17-01-2022

Sambal - Alle varianten #zonder pakjes en zakjes

Alle varianten voor sambal in één blog. Persoonlijk vind ik de 'gebakken' sambalsmaken het lekkerst, dus de badjak, brandal of manis, maar ook de meest gangbare sambal oelek is heel simpel. Zelfgemaakte sambal kun je best lang bewaren in de koelkast, het zout conserveert. Je kunt er eventueel een laag je olie opgieten zodat het nóg langer houdbaar blijft. 

Sambal Oelek - Zonder pakjes en zakjes!

Ingredienten:

20 Spaanse pepers, 1 theelepel Keltisch zout

Bereiding:

Maak de pepers schoon en snijd de steeltjes van de pepers. Halveer de pepers en doe ze in de keukenmachine. Voeg het zout toe en maal de pepers helemaal fijn. Schep de sambal in een potje en sluit af met een goed afsluitbaar deksel. Bewaar de sambal in de koeling.

Wil je minder pittige sambal? Verwijder dan de zaadlijsten en pitjes.

Sambal Badjak

Ingredienten:

1 x het basisrecept voor sambal oelek, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, 3 eetlepels sojasaus of ketjap manis, 2 eetlepels palm- of kokosbloesemsuiker, 1 eetlepel appelazijn, 2 eetlepels milde olie, 150 milliliter water

Bereiding:

Verwarm de olie in een koekenpan. Snipper de ui en de knoflook zeer fijn. Fruit de ui en de knoflook in de olie en voeg de sambal oelek toe. Bak dit even een paar minuten mee. Voeg de sojasaus, azijn, en suiker toe en bak dit even een paar minuten mee met de sambal. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat het op laag vuur inkoken tot de sambal de juist dikte heeft. Bewaar de sambal badjak in de koelkast in een schone pot.

Sambal Brandal

Ingredienten:

1 x het basisrecept voor sambal oelek, 2 eetlepels palm- of kokosbloesemsuiker, 1 eetlepel ketjap manis of sojasaus, 1 grote ui, 1 teen knoflook, 1 theelepel laos, 1 eetlepel appelazijn, 1 theelepel trassi of vissaus, 2 eetlepels milde olie, 150 milliliter water

Bereiding:

Verwarm de olie in een koekenpan. Snipper de ui en de knoflook zeer fijn. Fruit de ui en de knoflook in de olie en voeg de sambal oelek toe. Bak dit even een paar minuten mee. Voeg de ketjap, laos, trassi, azijn, en suiker toe en bak dit even een paar minuten mee met de sambal. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat het op laag vuur inkoken tot de sambal de juist dikte heeft. Bewaar de sambal brandal in de koelkast in een schone pot.

Sambal Manis

Ingredienten:

1 x het basisrecept voor sambal oelek, 1 ui, 1 teen knoflook, 2 eetlepels palm- of kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels sojasaus of ketjap manis, 2 eetlepels milde olie, 150 milliliter water

Bereiding:

Verwarm de olie in een koekenpan. Snipper de ui en de knoflook zeer fijn. Fruit de ui en de knoflook in de olie en voeg de sambal oelek toe. Bak dit even een paar minuten mee. Voeg de ketjap of sojasaus en de suiker toe en bak dit even een paar minuten mee met de sambal. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat het op laag vuur inkoken tot de sambal de juist dikte heeft. Bewaar de sambal manis in de koelkast in een schone pot.

 

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat een bericht achter!
279