Deense Rundvleessoep #zonder pakjes en zakjes!
Na een héérlijke vakantie, die veel te snel om was, vandaag weer aan de slag. Voor m'n gevoel moet het nog zomer worden, maar daar zullen wel meer mensen last van hebben :-) Helaas is de realiteit dat de scholen hier weer zijn begonnen en dat we weer richting herfst gaan. En dat is altijd een hele drukke periode, want Puur koken zonder Pakjes deel 3 hoopt in het najaar te verschijnen. De recepten daarvoor zijn zo goed als af, maar nu komt het echte werk... Opmaak, controles, teksten aanleveren etc. Op de blog en via de socials houd ik jullie wel op de hoogte.
Vandaag een nieuw recept, een heerlijke soep, echt één van de favorieten die ik afgelopen tijd heb gemaakt. Neem tijd voor de bouillon, dat is de basis voor elke soep. Fijne dag!
Deense Rundvleessoep - Zonder pakjes en zakjes
Ingrediënten voor 1,5 liter soep:
Ingrediënten voor de runderbouillon: 50 gram roomboter of ghee, 250 gram runderpoulet, 4 uien, 3 winterwortels, 2 stengels bleekselderij, 2 tomaten of 1 eetlepel tomatenpuree, paar takjes verse peterselie en selderij, ½ theelepel kurkuma, 10 peperkorrels, 1 eetlepel sojasaus, Keltisch zout naar smaak
Voor de rundvleessoep: 1 portie gehaktballetjes, 200 gram (kastanje)champignons, 3 stengels lente-ui, optioneel vermicelli
Bereiding:
Begin met een goed geconcentreerde runderbouillon. Snijd hiervoor de ui, bleekselderij en wortel grof. Smelt de boter in een ruime pan en voeg de poulet, ui, bleekselderij en wortel toe en bak dit even mee, voeg de tomaat of tomatenpuree toe en de kruiden en specerijen en bak dit, al omscheppend een paar minuten mee. Voeg 2 liter water toe en doe het deksel op de pan. Laat de bouillon 3-4 uur trekken, maar langer mag altijd. Zeef de bouillon. De getrokken groenten zijn niet meer bruikbaar. Haal de runderpoulet uit de groenten en snijd de poulet fijn. Doe de poulet terug in de bouillon. Voor de soep heb je 1,5 liter bouillon nodig. Als het minder is kun je aanvullen met water. Maak de bouillon op smaak met Keltisch zout.
Voeg de gehaktballetjes toe aan de bouillon. Snijd de champignons in plakjes en de lente-ui in ringetjes. Voeg de groenten toe aan de bouillon, breng het geheel opnieuw aan de kook en laat nog zo’n 10 minuten op laag vuur doorkoken.
Soepballetjes
Ingredienten voor 1,5 liter soep:
200 gram rundergehakt, 1 ei, 2 eetlepels (volkoren) paneermeel of fijngemalen (glutenvrije) cracker, ½ theelepel nootmuskaat, 1 theelepel peterselie, Keltisch zout en peper naar smaak
Bereiding:
Kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Draai er kleine, gelijke balletjes van. Voeg de soepballetjes toe aan een soep naar keuze en kook de balletjes in de soep in ongeveer 10 minuten gaar.
Eet Smakelijck!
Liefs Williene