07-01-2021

Wafels

We zitten al een tijdje in lockdown en ook de kinderen werken weer volledig thuis. Om het toch een beetje gezellig te maken heb ik een wafelijzer gekocht zodat we heerlijke wafels kunnen bakken :-) En dat is echt een aanrader. Ik wil zelf zo min mogelijk apparatuur in huis, want waar laat je het allemaal en een heerlijke tosti kun je ook in een koekenpan bakken, en een broodje roosteren kan ook in de oven. Maar als je wafels wilt bakken dan heb je toch echt een wafelijzer nodig. En het is snel gemaakt, snel gebakken en zó lekker. Ook een goed idee als ontbijt of lunch. En ik kan nu niet wachten tot de eerste aardbeien er zijn! Mmm :-) Wafels met aardbeien en geklopte room... 

Volkoren Wafels

Ingredienten voor 8 wafels:

200 gram speltmeel*, 6 eieren, 2 eetlepels ahornsiroop, 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder, 100 milliliter (plantaardige) melk, 1 theelepel vanillepoeder of vanille-extract, optioneel 1 theelepel kaneelpoeder, 2 eetlepels olie of gesmolten boter

Topping naar keuze

Bereiding:

Klop de eieren met de ahornsiroop in een paar minuten heel luchtig en licht met een mixer op de hoogste stand. Voeg het meel, bakpoeder, melk, vanille, kaneel en boter toe en mix tot een luchtig beslag.

Verwarm het wafelijzer**. Lepel het beslag in je wafelijzer en bak de wafels in 4-6 minuten bruin en gaar.

Serveer de wafels warm met een topping naar keuze.

*Of gebruik een ander meel naar keuze. Glutenvrij? Maak de wafels dan met amandelmeel, boekweitmeel of glutenvrij havermeel of een mix hiervan.

** Zelf heb ik een Keramisch wafelijzer" https:="" partner.bol.com="">Keramisch wafelijzer zonder schadelijke stoffen. Het wafelijzer heeft uitneembare platen waardoor je hem goed kunt schoonmaken. 

Verschillende varianten topping op je wafel:

  • Vers fruit zoals aardbeien, frambozen of bessen.
  • Plakjes banaan met amandelschaafsel en wat ahornsiroop
  • Warme blauwe bessen met geklopte room
  • Warme kersen met geklopte room of ijs
  • Plakjes banaan, gesmolten pure chocolade en gehakte hazelnoten
  • Gebakken appels met rozijnen en een bolletje vanille-ijs

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

27 Reacties

  • Gerrie Vreeken
    Gerrie Vreeken vrijdag 08 jan 2021 om 11:46
    hallo Williene, lijkt me heerlijk die wafels. kun je dat gemakkelijk vervangen voor glutenvrij meel? of moet ik dan nog andere aanpassingen doen?
    • Smakelijck vrijdag 08 jan 2021 om 11:55
      Zie de tip! Kun je prima vervangen :-)
    • marijke
      marijke vrijdag 08 jan 2021 om 14:51
      Hallo Williene, Wat een leuk recept en goed idee! Zit hier ook met 5 kindjes thuis, we bekken graag, maar dit is weer wat anders..! Er ligt nog een cadeaubon dus.. Ben sinds een half jaar behoorlijk besmet met al jouw leuke recepten, zo leuk! Heb er van de week 7 gemaakt, dus echt de moeite! Nog even een vraagje.. recepten met boerenkool, heb je die ook? Kan ze niet in je boeken vinden..groetjes !
      • Smakelijck vrijdag 08 jan 2021 om 18:15
        Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie! Boerenkoolrecepten staan in het boek Winter. Als we hier boerenkool eten, dan eet ik het ouderwets als stamppot of in een smoothie.
    • marijke
      marijke vrijdag 08 jan 2021 om 14:52
      Sorry!! Geen bekken maar bakken!!!
    • Mirjam
      Mirjam vrijdag 08 jan 2021 om 17:45
      Bedankt. Deze wordt hier komende dagen zeker gemaakt nu we extra verwennerij nodig hebben. Waar kan je ahornsiroop mee vervangen? Honing of...? En welke olie zou je gebruiken? Ga vooral door met je recepten. Je maakt ons er echt heel blij mee!!!
      • Smakelijck vrijdag 08 jan 2021 om 18:16
        Graag gedaan! Veel succes met het recept. Ipv ahorn kun je elke zoetvervanger gebruiken die je wilt. Honing is prima. Je kunt wat gesmolten boter, ghee, kokosolie of milde olijfolie gebruiken. Zonnebloemolie high oleic is ook geschikt. Succes!
    • marijke
      marijke vrijdag 08 jan 2021 om 22:23
      Vind het best lastig om boerenkoolstamppot echt goed op smaak te krijgen, heb jij daar nog goede tips voor? groetjes!
      • Smakelijck maandag 11 jan 2021 om 09:28
        Met roomboter, zout, bouillon en gort. Eigenlijk heel standaard. En we eten het met zuurgoed, augurk, uitjes etc. Héérlijk!
    • Karin
      Karin zaterdag 09 jan 2021 om 16:00
      Waarmee zou je ze ahorn siroop kunnen vervangen? Zou mixen met banaan kunnen? En zou je ook de volkoren meel kunnen vervangen door havermout?
      • Smakelijck maandag 11 jan 2021 om 09:28
        Door een andere suikervervanger die je hebt. Geen probleem. Banaan kan ook heel goed en fijn havermout zal ook prima gaan. Succes!
    • Linda
      Linda zaterdag 09 jan 2021 om 16:34
      O jammie, ik dacht vandaag, wat zou het leuk zijn om wafels te bakken met dit winterweertje. En wat staat er op de site... :) Ik ga ze snel bakken... Bedankt weer voor je recept!
      • Smakelijck maandag 11 jan 2021 om 09:28
        Wat leuk! Veel succes!
    • marijke
      marijke maandag 11 jan 2021 om 14:57
      Kook jij de boerenkool dan in bouillon? groentebouillonblokje ofzo? Dat gaat misschien wel de smaak eraan geven ja..
      • Smakelijck maandag 11 jan 2021 om 16:04
        Ik voeg inderdaad een bouillonblokje toe tijdens het koken van Naturcompagnie.
    • Gerrie
      Gerrie dinsdag 12 jan 2021 om 15:53
      Misschien een domme vraag maar hoeveel boter schep je op het wafelijzer voordat je het beslag erop doet?
      • Smakelijck woensdag 13 jan 2021 om 09:26
        Met het apparaat wat ik gebruik, heb je geen boter nodig. Bij een gietijzeren zou ik hem licht invetten.
    • Annemarie
      Annemarie zaterdag 16 jan 2021 om 10:29
      Vanmorgen de wafels geprobeerd Helaas geen succes. Het beslag was veel te dun waardoor de wafels niet rezen. Toch maar weer mn oude recept gebruikt
      • Smakelijck maandag 18 jan 2021 om 08:29
        Wat jammer. Heb je iets anders gedaan? Eieren heel luchtig geklopt? Het recept is al heel vaak gemaakt en heb dit nog niet gehoord, hier gaat het ook altijd goed.
        • Annemarie
          Annemarie maandag 18 jan 2021 om 11:59
          Ja gewoon het recept gevolgd.
    • Smakelijck maandag 18 jan 2021 om 12:21
      Dan zijn de eieren denk ik niet luchtig genoeg geklopt waardoor je geen goed beslag krijgt. Maar dan zou je met meer meel toevoegen een steviger beslag kunnen krijgen.
    • Hanneke
      Hanneke zaterdag 23 jan 2021 om 12:02
      Iemand tips voor een goede wafelijzer ?
      • Smakelijck zaterdag 23 jan 2021 om 13:07
        Link staat in de blog :-) Keramisch wafelijzer.
        • Karin
          Karin maandag 25 jan 2021 om 11:03
          Jaaaa een aanvullende tip : koop het indien mogelijk bij een dichtbij zijnde winkel ( kookwinkel bv) die zitten nu al voor de zevende !! week dicht ..Verplicht ivm corona terwijl zij niet de verspreider zijn maar de grote winkelketens eerder waar het zo druk is geweest.... Denk alsjeblieft na voordat je bij bol. com besteld... Ik heb het ook gedaan ( zelfde prijs en aan huis bezorgd ) .. I
    • Jdvdh
      Jdvdh zaterdag 31 jul 2021 om 12:46
      Hoi wat lekker Kan je ze ook invriezen? En hoe lang kan je ze bewaren
      • Smakelijck maandag 02 aug 2021 om 20:25
        Vers is het lekkerst, maar invriezen kan vast ook :-)
    • H.H.M Kaijser
      H.H.M Kaijser donderdag 23 sep 2021 om 19:25
      3 eetlepels amandelmeel 3eetlepels G v havermeel 1eetlepel kwark 1 eetlepel appelmoes 1 thl bakpoeder Vanille smaakje og kaneel toevoegen ! Gewoon alles door elkaar roeren en wafels bekken Je kunt het vermenigvuldigen Zijn ook goed in te vriezen en in broodrooster op peppen Ze zijn hier een succes ook als ontbijt met vruchten moes super lekker
Laat een bericht achter!
263