Appelkruimeltaart met volkorenmeel, palmsuiker en honing!
Met het regenachtige weer van gisteren hadden m'n zoontje en ik echt zin om iets lekkers te gaan bakken na schooltijd. Ik besloot om m'n favoriete appelkruimeltaart eens te gaan uitpoberen in de 'gezonde versie' ;-) Ik moest wennen aan de nieuwe look (donkerbruin) maar de smaak was boven verwachting. Ik heb nu de cakebodem met gewone bloem gemaakt maar de kruimellaag met volkorenmeel. In combinatie met de palmsuiker (donkerbruin) werd het erg bruin maar wel een lekkere smaak, het proeft een beetje naar bastongekoeken... Vind je volkorenmeel nog een stap te ver gaan kun je natuurlijk ook gewone bloem voor de kruimellaag gebruiken maar je proeft er maar weinig van, alleen de kleur is anders. Verder had ik de taart nog gepimpt met noten, cranberry's en rozijnen. Zeker het proberen waard!
Appelkruimeltaart:
Cakebeslag:
80 gram roomboter, 50 gram biologische honing, snuf zout, 2 eieren, 1 el melk, 115 gram bloem, 1 el bakpoeder, citroenrasp van een halve citroen.
Verwarm de oven op 190 graden.
Mix alle ingredienten tot een glad cakebeslag. Verdeel dit beslag in een 26/28 cm. vorm die bekleed is met bakpapier.
Voor de vulling gebruik je 1 kilo appels (bijv. elstar), in blokjes gesneden. Meng deze met een handje rozijnen, een handje cranberry's en een handje fijngehakte pecannoten. Meng dit met 2 theelepels (of meer/minder naar smaak) kaneel en de rasp van een halve citroen. Deze vulling verdeel je over het cakebeslag.
Voor het kruimeldeeg:
115 gr. koude roomboter, 115 gr. palmsuiker, 165 gr. volkorenmeel, snuf zout, citroenrasp van een halve citroen.
Meng dit mengsel goed met je handen door elkaar heen tot een kruimelig deeg en strooi deze kruimels over de appelvulling.
Zet de taart in de oven voor ong. 45 minuten.
De perenspeculaastaart was ook al zo'n succesnummer, die gaat mijn zoon op school trakteren voor de meesters en juffen!
Trouwens, al je recepten die ik hier gebruik vallen erg in de smaak, BEDANKT!
groet, Karin van Eijk
Fijne verjaardag morgen!
Groetjes!
Bedankt voor je reactie over de shampoo. Ik heb vandaag je eerste recept geprobeerd, de appelkruimeltaart. Wat is hij heerlijk zeg. Wauw.. wordt er helemaal enthousiast van. Volgende week zondag viert mijn man zijn verjaardag. Zou ik de taart in kunnen vriezen? Heb jij daar ervaring mee?
Oja, misschien wel leuk voor jou om te weten. Via het vrouwenblad de Eva ben ik op je site terecht gekomen.
Groetjes,
Gerjanne
Wat leuk zeg! Ik ben bang dat de taart z'n knapperigheid verliest bij invriezen. Vers is hij denk ik beter van smaak, maar je zou het natuurlijk kunnen uitproberen.
Erg leuk dat je hier bent terechtgekomen door de Eva! Welkom!
Succes met het uitproberen van de recepten!
Groetjes, Williene
Dit klinkt als het ideale taartje voor de eerste e vrije kinderverjaardag!
Heb je het ondertussen nog gebakken?
Is het recept veranderd!
Ik dacht aan speltbloem in de bodem ipv bloem, kan gewoon toch?
En kan ik de agavesiroop weglaten of beter vervangen door 50gr palmsuiker?
Kruimeldeeg kan met speltmeel toch?
Heb er nu al zin in:)
Groetjes thamar
Succes! En laat het me even weten?
Groetjes!
Succes!
Ik heb hierna geen appel-kruimeltaart meer gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar je recept! Kun je me die eens mailen? Ik hoor het graag van je!
heb een artikel gelezen over agavesiroop op suikenpunt.nl
die beweren dat het juist heel ongezond is vanwege het hoge fructose gehalte dat weer heel slecht is. Ik weet niet wat er precies van waar is, maar wilde het toch even aan je doorgeven kan je het nalezen als je wilt
Bedankt voor je reactie!
Ook over agavesiroop zijn heel veel verschillende meningen inderdaad. Wat ik al eerder ergens heb geschreven, het is en blijft een zoetstof. Net als kokosbloesemsuiker (ook al zeggen ze dat dat wel heel gezond is), en alle andere suikervervangers. Je moet het dus echt met mate gebruiken en niet elke dag gaan nuttigen. Ik vind het dus wel een goede vervanger voor mijn weekend-baksels. Doordeweek dus zoveel mogelijk zonder suiker en in het weekend een baksel met een suikervervanger. Het is allicht beter dan alle geraffineerde suikers als gewone witte suiker, rietsuiker e.d. En het voordeel van agavesiroop is zijn lage glycemische index. Maar je hebt gelijk, het moet wel met mate gebruikt worden!
Groetjes, Williene
Kijk dat is nou fijn, jij probeert het lekker uit en wij profiteren van het resultaat. Ik vind bakken wel leuk, maar ik moet wel zeker zijn dat het smakelijk wordt. Uitproberen en experimenteren met bakken vind ik he-le-maal niets. Speltbloem is ook een prima vervanger voor witte bloem. Om het nog gezonder te maken is havermout ook nog een optie voor het kruimeldeeg.
groetjes,
Annemarie
Bedankt voor je tips van de speltbloem en de havermout. Stom, daar heb ik nooit aan gedacht! Ga ik snel proberen!
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Groetjes Ange
@Williene: klinkt weer goed :) Ben benieuwd hoe het zou smaken als de bodem ook van volkoren bloem wordt gemaakt :)
Wadi's nu precies het verschil tussen palmsuiker,overzoet en kokosbloesemsuiker?wat is nu het beste?
En ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig waarom je de cakebodem nog met gewone bloem hebt gedaan,is dat toch niet zo lekker met volkorenmeel?
Het lijkt wel of alle lekkere dingen verkeerd zijn zucht haha
Groetjes Ange
P.s zou je ook een pizzabodem van volkorenmeel kunnen maken?
Agavesiroop, kokosbloesemsuiker (en volgens mij ook palmsuiker) geven een lage glycemische index. Dat betekent dat als je daar wat van neemt je bloedsuikerspiegel niet enorm stijgt.
Het blijven natuurlijk wel zoetstoffen dus wel gewoon met mate gebruiken. Maar als je van bakken houdt zijn dit wel goede alternatieven.
Kokosbloesemsuiker is echt heel erg duur, maar er zit wel een heerlijke smaak aan, en het voordeel is dat het in kristalvorm wordt geleverd want met agavesiroop kun je niet alles bakken.
Ik heb de cakebodem nog met gewone bloem gemaakt omdat ik deze taart zeker wilde laten slagen. Het dus nu ik weet dat dit geslaagd is kan ik de volgende keer proberen om de bodem ook met volkorenmeel te maken. Risicospreiding zeg maar ;-)
Pizzabodem gaat wel heel goed met volkorenmeel, dat kan prima!
Succes!
Groetjes, WIlliene
Geweldig!
Ga hem zeker proberen!
Hartelijke groeten,
An