12-03-2014

Wat eten jouw kinderen?


Na de lijst van afgelopen maandag hoe mijn eetpatroon eruit ziet ook het eet 'schema' van onze kinderen. Ook heel globaal genomen, want elke dag is anders en ook zij proberen zo gevarieerd en suikervrij mogelijk te eten.

Ter informatie: Mijn kinderen zijn 6 (jongen) en 3 (meisje).

Ontbijt:
8.00 Meestal is er smoothie, en dan drinken ze daarvan een glaasje, aangevuld met lijnzaad, chiazaad en soms hennepzaad. Een smoothie is voor hun niet compleet 'zonder zaadjes' zoals ze dat zelf noemen ;-)
Daarnaast eet mijn zoon roggebrood en mijn dochter speltbrood. Als ze een smoothie hebben die ze erg lekker vinden drinken ze meer smoothie en daarnaast bijvoorbeeld een amaranth of rijstwafelcracker.
Broodbeleg is wisselend. Kaas, pindakaas, extra pure hagelslag, suikervrije appelstroop, gekookt of gebakken eitjes, banaan, en soms chocoladepasta (zelfgemaakt of van de natuurwinkel) ook suikervrije jam is favoriet.

Tussendoor:
10.30 Fruit (mee naar school) en/of noten met rozijnjes/cranberry's.

Lunch:
12.15 Mee naar school gaat spelt of roggebrood, in hun trommel gaat extra mee: walnoten met rozijntjes, wat rauwkost en/of een blokje pure chocolade of wat stukjes appel. Als de kinderen thuis lunchen eten ze wel eens wat mee van rauwkost, een klein beetje soep, een gekookt of gebakken eitje met wat tomaat, maar over het algemeen eten zij het meest nog gewoon spelt- of roggebrood.

Tussendoor:
15.30 rijstwafels, dadels, noten met cranberry's of rozijnen, zelfgemaakte koek/kruidcake, gekookt ei, rauwkost met een lekkere dip, suikervrije speltbiscuitjes, speltcrackertjes eventueel met wat kaas of brie, etcetera. Soms vangen ze in de buurt een snoepje op ;-)

Avond:
17.30 De kinderen eten wat op tafel staat. Er staan altijd meerdere groenten, zodat ze altijd wel iets lekker vinden. Favoriet is: Broccoli, boontjes, wortels, rode kool en tomatensauzen bij pasta. Daarbij eten ze aardappels, volkorenspeltpasta, rijst.

Tussendoor:
18.30: Na het eten is het altijd 'koffiedrinken'. Ze krijgen dan een stukje pure chocolade bij hun drinken.

De hele dag door drinken ze thee of water heel soms suikervrije diksap.

In het weekend bak ik wat lekkers, suikervrij, e-nummervrij en zonder witmeel. En af en toe op een vrije (mid)dag bakken we koekjes of ander lekkers. Als er daar wat van over is nemen ze dat wel eens mee naar school, ter afwisseling. In het weekend hebben we soms naturelchips of af en toe een zakje Yuno-snoepjes. Deze snoepjes zijn suikervrij (verkooppunten vind je op hun site).

Ik kan me voorstellen dat dit eetpatroon voor sommigen vrij 'extreem' is of overkomt. Vooral omdat het gaat om  kinderen.
Maar die kleine lijfjes moeten al genoeg verdragen van traktaties, snoep en koek buiten de deur. Daarom wil ik graag dat de basis thuis goed is. En tot nu toe klagen ze er niet over. Sinds ik weet hoe slecht suiker is, hoe verslavend het werkt, hoe het obesitas in de hand werkt, wil ik het zoveel mogelijk mijden, juist ook voor de kinderen. En hoe het gaat als ze groter worden? Dat zien we dan wel weer. Daar maak ik me nu nog helemaal geen zorgen om. We groeien daar vanzelf in, en ik verwacht heus dat er wel een moment gaat komen dat ze iets anders willen of gaan mopperen. Hoe we dat gaan oplossen dat zullen we t.z.t. hopen mee te gaan meemaken.

Mijn stelregels voor oudere kinderen zijn (zei zij, geheel zonder ervaring ;-)):
*Niet star zijn.
*Probeer een compromis te sluiten (bijv. door hun lekkers te kopen in het weekend).
*Uiteindelijk moeten ze zelf gaan kiezen of ze zo willen eten en of ze zich hier ook daadwerkelijk goed bij voelen. Willen ze echt niet? Laat het los.
*Blijf in gesprek en mijd ruzie.
*Zorg voor een gezellige, open sfeer, dan zullen ze sneller iets van je aannemen en er in mee gaan.
*Zorg dat het geen stress situaties oplevert. Stress is vele malen ongezonder dan ongezonde voeding.

Succes! Of kan ik beter sterkte zeggen? ;-)

Fijne dag!

Liefs, Williene

Foto: Google
 

Deel via social media

 
Print recept

34 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous maandag 17 mrt 2014 om 21:28
    Leuk om te lezen! Wij doen niet zoveel anders, alleen het ontbijt. Wij eten 's morgens heel vaak havermoutpap van amandel of rijstmelk, met gevarieerde toppings, fruit en granola of muesli. Dit eet onze dochter van 4 ook heel goed mee. Als ik weinig tijd heb is het vaak griekse yoghurt met iets creatiefs er op. Een smoothie maak ik ook wel eens voor de afwisseling, die gaat er ook altijd wel in. (Vanavond trouwens nog de smoothie uit je nieuwe kookboek gemaakt, met wortel, appel, gember en sinaasappelsap. Ze heeft er lekker van meegegeten. Ik stond versteld, want de gember proef je goed!)
    Maar als ik onze dochter vraag wat zij wil ontbijten is het antwoord steevast: een warm eitje in een eierdopje! En dat vind ik een prima idee van haar! Daarnaast nog wat fruit of smoothie en de schooldag kan beginnen.
    Groeten, mariet
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 18 mrt 2014 om 14:16
      Wat leuk zeg, om te lezen hoe jullie het doen! Fijn dat je dochter zelfs de smoothie met gember lust... Dat hoef ik ze hier dan weer niet voor te zetten... :-)

      Ei is natuurlijk ook een heel goed en vullend ontbijt. Al moet ik er ´s ochtends niet aan denken...

      Fijn dat je jouw verhaal deelt! Altijd leuk om ervaringen van anderen te lezen!
  • Johanna
    Johanna vrijdag 14 mrt 2014 om 19:18
    Hallo Williene,

    In Ermelo zit een Landwinkel, daar verkopen ze ook rauwe melk.
    Ik weet niet of het biologisch is.
    Ze verkopen meer dingen die de moeite waard zijn.
    O.a. sappen zonder toegevoegde suikers en kippenvlees van eigen kippen.

    Groeten van Jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 mrt 2014 om 20:39
      Bedankt voor je tip, Jolanda!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 14 mrt 2014 om 12:10
    Hoi Williene,

    ik heb een kindje van 6 maanden. Nu geef ik hem diksap zonder toegevoegde suikers. Nu is mij geadvisserd om sap van het merk Slimpie te geven omdat daar geen suikers in zitten. Maar wel rode e nummers. Heb je een tip welke ik dan het beste kan geven?

    Groet, Aline
    • Anonymous
      Anonymous maandag 31 mrt 2014 om 17:49
      Hallo Anoniem,

      Ik weet niet wie jou dat advies heeft gegeven. Slimpie bevat geen suikers maar zoetstoffen (cyclamaat, aspartaam, sacharine) waarvan aspartaam de slechtste is. Dus ik zou het zeker niet aan je kindje van 6 mnd geven.


      Eefje
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 mrt 2014 om 20:49
      Slimpie vind ik zelf een erg bewerkt sapje en zou het zeker niet adviseren. Elke vruchtensap bevat veel (natuurlijke) suikers. Diksap is wat dat betreft wel de meest natuurlijke/onbewerkte.

      Een kind van 6 maanden zou ik helemaal niets geven van dit alles. Met deze leeftijd kun je hun smaak nog helemaal vormen. Gewoon een beetje water is prima en leer je ze pure smaken.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 13 mrt 2014 om 21:27
    ik vraag me al een poosje af: die zaden (lijnzaad enz.) , worden die wel opgenomen door je lichaam?
    ik dacht dat je ze eerst moest fijn malen,
    groeten mia w.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 mrt 2014 om 10:59
      Alleen als ze gebroken zijn inderdaad. Dus als ik hele heb dan doe ik die mee in de blender, dan gaan ze ook stuk.
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 19:21
    Bedankt! Ik ga eens op de site kijken!

    Heftig hoor, je glutenintolerantie. Lijkt me heel vervelend. Wel fijn dat je de oorzaak weet en dat je weet wat je moet laten staan!

    Succes en sterkte met alles!
  • Diana
    Diana donderdag 13 mrt 2014 om 18:20
    Ik koop rauwe melk en yoghurt op onze boerenmarkt, van het merk RauwPower :) www.rauwpower.nl :) al hun producten komen van koeien die 100% gras eten :) Ik wil het ook graag zelf gaan maken binnenkort. :)

    Ja ik at heel gezond maar bleef me beroerd voelen. Uiteindelijk een bezoekje aan de natuurarts gebracht en een lab test wees gluten intolerantie uit en ontstekingsactiviteiten in de darmen. Ik zou officieel verder moeten laten onderzoeken om coeliakie e.d. uit te sluiten, maar de wachtlijsten zijn hier lang ;) Mijn dochter klaagde vaak over buikpijn maar uit een onderzoek kwam niet echt heel veel uit, ze maakt wel wat anti-lichamen aan, maar niet echt om te zeggen dat ze intolerant is en verder ook geen parasieten of zo. Toch is ook zij nu opgeknapt nu we geen gluten meer eten ;)

    Ja precies, ik lig er ook niet zo wakker van wanneer ze minder groente eten, als ze het erg bont maken dan maak ik een groene smoothie en die gaat er zo in bij ze :)
  • cornenho
    cornenho donderdag 13 mrt 2014 om 15:33
    Hoi, wat goed om te lezen hoe je het aanpakt voor de kinderen. Zelf heb ik ook twee kleintjes en het is best lastig. Waar haal je de speltcracker en koekjes vandaan? En dan nog een vraag, wat weet je over het gebruik van levertraan, het schijnt heel goed te zijn. Welke moet ik aanschaffen denk je?
    Groetjes marianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 19:25
      Ik koop vaak amaranthcrackers bij de natuurwinkel. Maar supermarkten hebben ook bijv .crackers van roggemeel of speltmeel. Koekjes haal ik ook bij de natuurwinkel.

      Levertraan is inderdaad heel goed. Beste zo puur mogelijk, ik zou eens gaan kijken bij een G&W winkel.

      Succes!
      • Annelies
        Annelies vrijdag 08 apr 2016 om 12:23
        Hoi Williene, Heb je misschien ook wat tips voor tussendoortjes voor baby's? Wat kun je geven naast fruit natuurlijk? Las hierboven iets over crackers van speltmeel of roggemeel. Vanaf welke leeftijd mogen ze die? Alvast bedankt voor je reactie!
        • Smakelijck vrijdag 08 apr 2016 om 13:51
          Baby's kun je rijstwafels, quinoawafels of boekweitwafels geven. Gekookt eitje, stukjes avocado, sabbelen op komkommer, tomaten in reepjes gesneden, etc. Succes!
  • Margriet Groeneveld
    Margriet Groeneveld donderdag 13 mrt 2014 om 11:09
    Hoi Williene,

    Het is eigenlijk ook niet zo gek anders als hier thuis. Wij beginnen ook met smoothie, als lunch nog vaak speltbrood en 's avonds veel groenten. Wij eten er geen aardappel bij. Tussendoortjes zijn fruit, noten, groenten of zelfgemaakte koek. En hier drinken ze tussendoor rooibosthee. Vraag me wel wat we in de zomer zullen doen. Zelfgemaakte ijsjes denk ik ;)
    Wij nemen wel veel rauwe zuivel. Bij de lunch rauwe melk, in de smoothie rauwmelkse yoghurt en soms als toetje 's avonds ook en zo af en toe rauwmelkse kefir.
    Ik had nog wel een vraag.. jullie nemen na het avondeten een stukje pure chocola. Wij doen dat ook weleens, maar ik ben erachter dat ik daar erg sterk op reageer. 's avonds chocola, dan kom ik niet goed in slaap. Kom in een soort hyper-modus. Bij rauwe cacao is het nog heftiger, daar kan ik flink hoofdpijn van krijgen. Blijkt dat cacao dezelfde werking kan hebben als cafeïne. Jullie en de kids geen last van?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 mrt 2014 om 10:59
      Ik ben blij dat ik niet zo heftig reageer op chocola ;-) En dat van die 1x per maand herken ik, haha!

      Klinkt goed, Margriet, je yoghurtmachine! Super! Bedankt voor het delen van je tip!
    • Margriet Groeneveld
      Margriet Groeneveld donderdag 13 mrt 2014 om 21:38
      Ja, wij halen de melk hier op het dorp bij een boer. We hebben even nagevraagd waar een bioboer zat in de buurt en toen deze boer gewoon gevraagd of hij zijn melk aan ons wil verkopen. Eigenlijk heel simpel :).
      Na een tijdje hebben we een yoghurtmachine gekocht en daar maken we nu onze yoghurt mee. Leuk, lekker en in onze ogen ontzettend gezond!
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 13 mrt 2014 om 20:02
      Ook ik krijg helaas hoofdpijn van chocolade.
      Van rauwe cacao is het bij mij minder als ik het verwerk in bv brownie's.
      Ik mag daarom van mezelf 1x per maand chocolade eten, en dat is als ik ongesteld moet worden en echt behoefte aan chocolade heb ;-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 19:24
      Leuk om te lezen, Margriet!

      Hier drinken de kinderen wel eens karnemelk of een schaaltje kwark. Haal jij je melk bij de boer? Moet ook nog eens een boer zien te vinden hier in de buurt ;-)

      Ik heb nog nooit gemerkt dat ik zo op chocola reageer. Ga ik toch eens in de gaten houden. Bedankt!
  • Carolien
    Carolien donderdag 13 mrt 2014 om 10:55
    Jullie kinderen hebben dit al van jongs af aan meegekregen, en dat scheelt denk ik een heleboel!
    Mijn dochter van 10 zegt wel eens, het is heel anders dan vroeger! Toen mochten we veel meer! ;)
    Ik probeer er ook geen strijd van te maken, maar probeer ze wel zoveel mogelijk gezonde dingen aan te bieden. Onze dochter gaat vandaag op school een smoothie maken, en nu wil ze het thuis ook! Gisteren samen met mij van een sinaasappel/banaan/spinazie smoothie genoten, in een deftig glas...
    Ze zijn bij ons gelukkig dol op komkommer en tomaatjes, en twee lusten er ook rauwe paprika.
    Ik ben heel erg blij met je kookboeken!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 19:22
      Dat weet ik wel zeker ;-) Des te ouder, des te groter de omschakeling en dan kun je 't beter stapje voor stapje aanpakken.

      Succes hoor!
  • Hetty
    Hetty woensdag 12 mrt 2014 om 21:40
    Ik vind het een goed stuk en eigenlijk helemaal niet extreem. Mijn dochter is nu 8 maanden en krijgt ook bijvoeding via de rapley methode. Ook ben ik begonnen om alles zonder pakjes te koken.
    Het is even wennen, maar je moet er gewoon even de tijd voor nemen.
    Nog wel koekjes hier, maar ook regelmatig zelf bakken.
    Als jullie zelf bakken, gaat er dan ook geen suiker in? En spelt brood bakken jullie zelf of kopen jullie?
    Ik denk dat kinderen als ze er niet mee op groeien ook veel beter wennen aan geen suiker. Het blijven vragen om zoetigheid zie ik bij mijn neefjes en nichtjes ook, naast het geen raad weten met hun extra energie door alle kleurstoffen en suikers. Dit wil ik zeker niet voor onze dochter.
    Vind het gewoon niet nodig, wat is er mis met een glas water of lekkere rauwkost.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 09:54
      Bedankt voor je reactie, Hetty!

      Als ik zelf iets bak gebruik ik geen geraffineerde suiker maar een natuurlijk alternatief. Palm, kokosbloesem of honing. Speltbrood koop ik zelf bij de natuurwinkel, maar verschillende lezers bakken ook zelf.
  • Ilse
    Ilse woensdag 12 mrt 2014 om 20:05
    Heel herkenbaar en op grote lijnen te vergelijken, alleen eten wij volkorenproducten. Ze krijgen voor op de fiets een dropje en dat is gelijk het enige snoepje van die dag. Soms merk ik wel dat er tijden zijn dat ik creatiever moet zijn met de tussendoortjes omdat ze dan zin en trek hebben in iets alles.
    En ook hier geen stress en geen druk... het zijn uiteindelijk keuzes die ze zelf moeten maken. Een tijdje geleden bij wijze van experiment ze allerlei suikerrijke 'troep' laten eten. Ze bleven vragen om meer..... daarna het gesprek aan gegaan en zeker de oudste van 6 merkte het zelf ook erg goed. Daarna weer even de goede tussendoortjes aangeprezen... sindsdien gaat het beter en vragen ze er niet om... ideaal!
    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 09:51
      Leuk om te lezen hoe jullie het hebben aangepakt! Leuk dat ze dan ook echt zelf ontdekken dat ze er baat bij hebben!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 mrt 2014 om 18:50
    Dankje!
    Leuk om te lezen hoe jij het aanpakt!

    Hier ook vanaf het begin af aan met de rapley methode! Echt, dé manier om je kind pure smaken aan te leren. Vanaf het begin aten ze hier ook de meest vreemde dingen, maar ik moet zeggen dat rond de 4 jaar m'n zoon wel even een 'ik lust niks' fase kreeg, maar dat is nu wel weer over.

    Succes met alles!
    • Olga Hofman
      Olga Hofman donderdag 21 jan 2021 om 05:43
      Wat leuk en goed om te lezen. Ik probeer ook zo weinig mogelijk suikers te geven. Dochter van 3 en 1 jaar . Ik heb nog wel eens een probleem met variatie bij 3jr. Als ik brood ssende middag eet dan vraagt 3j standaard om pindakaas dit gebeurd dus eigenlijk ook altijd want anders eet ze niks. Hoe zou jij meer variatie op brood aanpakken? En welk roggebrood eten jullie? Ik zie vaak veel e nrs daarin
    • Olga Hofman
      Olga Hofman donderdag 21 jan 2021 om 05:43
      Wat leuk en goed om te lezen. Ik probeer ook zo weinig mogelijk suikers te geven. Dochter van 3 en 1 jaar . Ik heb nog wel eens een probleem met variatie bij 3jr. Als ik brood ssende middag eet dan vraagt 3j standaard om pindakaas dit gebeurd dus eigenlijk ook altijd want anders eet ze niks. Hoe zou jij meer variatie op brood aanpakken? En welk roggebrood eten jullie? Ik zie vaak veel e nrs daarin
      • Smakelijck donderdag 21 jan 2021 om 14:22
        Ik heb roggebrood van Ekoland. Met peuters ben ik heel makkelijk. Die eten wat ze willen en anders niet, dus geef ik ze gewoon wat ze aangeven :-) Succes!
    • Marijke
      Marijke dinsdag 05 okt 2021 om 13:57
      Ik zat even je stukje van een aantal jaar geleden te lezen, het eetpatroon van je kinderen..ben heel nieuwsgierig hoe dat nu is, nu je kinderen zoveel ouder zijn. Soms wordt ik zo verdrietig van alles wat ze buitenshuis krijgen, hoe doe jij dat? Tips voor mij?
      • Smakelijck woensdag 13 okt 2021 om 12:50
        We zijn inmiddels inderdaad 7 jaar verder... Inmiddels zijn deze 2 pubers :-) En ja dan verandert er heel veel. Ik ben makkelijker geworden, zeker voor de kinderen. Buitenshuis laat ik los, heb ik altijd gedaan en nu ze puber zijn moet je wel. Ze moeten zelfstandige keuzes leren maken, ook als deze niet de keuze van ons zou zijn. Dat is met alles zo, ook met voeding.
    • Janine
      Janine donderdag 14 sep 2023 om 09:19
      Hoi, Je verhaal net gelezen. Hoe zit het dan met melk en melkproducten? die zie ik er zo niet in voorkomen, maar zouden belangrijk zijn?... Gr. Janine
      • Smakelijck donderdag 14 sep 2023 om 10:29
        Er zit verschil in melk. Echte melk is rauwe melk, rechtstreeks van de boer. Ik ben niet tegen melk, wel voor echte voeding. Verzuurde melk producten zijn juist weer heel goed voor je, maar kies dan wel weer voor onbewerkt.
Laat een bericht achter!
252