Wat eten jouw kinderen?
Na de lijst van afgelopen maandag hoe mijn eetpatroon eruit ziet ook het eet 'schema' van onze kinderen. Ook heel globaal genomen, want elke dag is anders en ook zij proberen zo gevarieerd en suikervrij mogelijk te eten.
Ter informatie: Mijn kinderen zijn 6 (jongen) en 3 (meisje).
Ontbijt:
8.00 Meestal is er smoothie, en dan drinken ze daarvan een glaasje, aangevuld met lijnzaad, chiazaad en soms hennepzaad. Een smoothie is voor hun niet compleet 'zonder zaadjes' zoals ze dat zelf noemen ;-)
Daarnaast eet mijn zoon roggebrood en mijn dochter speltbrood. Als ze een smoothie hebben die ze erg lekker vinden drinken ze meer smoothie en daarnaast bijvoorbeeld een amaranth of rijstwafelcracker.
Broodbeleg is wisselend. Kaas, pindakaas, extra pure hagelslag, suikervrije appelstroop, gekookt of gebakken eitjes, banaan, en soms chocoladepasta (zelfgemaakt of van de natuurwinkel) ook suikervrije jam is favoriet.
Tussendoor:
10.30 Fruit (mee naar school) en/of noten met rozijnjes/cranberry's.
Lunch:
12.15 Mee naar school gaat spelt of roggebrood, in hun trommel gaat extra mee: walnoten met rozijntjes, wat rauwkost en/of een blokje pure chocolade of wat stukjes appel. Als de kinderen thuis lunchen eten ze wel eens wat mee van rauwkost, een klein beetje soep, een gekookt of gebakken eitje met wat tomaat, maar over het algemeen eten zij het meest nog gewoon spelt- of roggebrood.
Tussendoor:
15.30 rijstwafels, dadels, noten met cranberry's of rozijnen, zelfgemaakte koek/kruidcake, gekookt ei, rauwkost met een lekkere dip, suikervrije speltbiscuitjes, speltcrackertjes eventueel met wat kaas of brie, etcetera. Soms vangen ze in de buurt een snoepje op ;-)
Avond:
17.30 De kinderen eten wat op tafel staat. Er staan altijd meerdere groenten, zodat ze altijd wel iets lekker vinden. Favoriet is: Broccoli, boontjes, wortels, rode kool en tomatensauzen bij pasta. Daarbij eten ze aardappels, volkorenspeltpasta, rijst.
Tussendoor:
18.30: Na het eten is het altijd 'koffiedrinken'. Ze krijgen dan een stukje pure chocolade bij hun drinken.
De hele dag door drinken ze thee of water heel soms suikervrije diksap.
In het weekend bak ik wat lekkers, suikervrij, e-nummervrij en zonder witmeel. En af en toe op een vrije (mid)dag bakken we koekjes of ander lekkers. Als er daar wat van over is nemen ze dat wel eens mee naar school, ter afwisseling. In het weekend hebben we soms naturelchips of af en toe een zakje Yuno-snoepjes. Deze snoepjes zijn suikervrij (verkooppunten vind je op hun site).
Ik kan me voorstellen dat dit eetpatroon voor sommigen vrij 'extreem' is of overkomt. Vooral omdat het gaat om kinderen.
Maar die kleine lijfjes moeten al genoeg verdragen van traktaties, snoep en koek buiten de deur. Daarom wil ik graag dat de basis thuis goed is. En tot nu toe klagen ze er niet over. Sinds ik weet hoe slecht suiker is, hoe verslavend het werkt, hoe het obesitas in de hand werkt, wil ik het zoveel mogelijk mijden, juist ook voor de kinderen. En hoe het gaat als ze groter worden? Dat zien we dan wel weer. Daar maak ik me nu nog helemaal geen zorgen om. We groeien daar vanzelf in, en ik verwacht heus dat er wel een moment gaat komen dat ze iets anders willen of gaan mopperen. Hoe we dat gaan oplossen dat zullen we t.z.t. hopen mee te gaan meemaken.
Mijn stelregels voor oudere kinderen zijn (zei zij, geheel zonder ervaring ;-)):
*Niet star zijn.
*Probeer een compromis te sluiten (bijv. door hun lekkers te kopen in het weekend).
*Uiteindelijk moeten ze zelf gaan kiezen of ze zo willen eten en of ze zich hier ook daadwerkelijk goed bij voelen. Willen ze echt niet? Laat het los.
*Blijf in gesprek en mijd ruzie.
*Zorg voor een gezellige, open sfeer, dan zullen ze sneller iets van je aannemen en er in mee gaan.
*Zorg dat het geen stress situaties oplevert. Stress is vele malen ongezonder dan ongezonde voeding.
Succes! Of kan ik beter sterkte zeggen? ;-)
Fijne dag!
Liefs, Williene
Foto: Google
Maar als ik onze dochter vraag wat zij wil ontbijten is het antwoord steevast: een warm eitje in een eierdopje! En dat vind ik een prima idee van haar! Daarnaast nog wat fruit of smoothie en de schooldag kan beginnen.
Groeten, mariet
Ei is natuurlijk ook een heel goed en vullend ontbijt. Al moet ik er ´s ochtends niet aan denken...
Fijn dat je jouw verhaal deelt! Altijd leuk om ervaringen van anderen te lezen!
In Ermelo zit een Landwinkel, daar verkopen ze ook rauwe melk.
Ik weet niet of het biologisch is.
Ze verkopen meer dingen die de moeite waard zijn.
O.a. sappen zonder toegevoegde suikers en kippenvlees van eigen kippen.
Groeten van Jolanda
ik heb een kindje van 6 maanden. Nu geef ik hem diksap zonder toegevoegde suikers. Nu is mij geadvisserd om sap van het merk Slimpie te geven omdat daar geen suikers in zitten. Maar wel rode e nummers. Heb je een tip welke ik dan het beste kan geven?
Groet, Aline
Ik weet niet wie jou dat advies heeft gegeven. Slimpie bevat geen suikers maar zoetstoffen (cyclamaat, aspartaam, sacharine) waarvan aspartaam de slechtste is. Dus ik zou het zeker niet aan je kindje van 6 mnd geven.
Eefje
Een kind van 6 maanden zou ik helemaal niets geven van dit alles. Met deze leeftijd kun je hun smaak nog helemaal vormen. Gewoon een beetje water is prima en leer je ze pure smaken.
Succes!
ik dacht dat je ze eerst moest fijn malen,
groeten mia w.
Heftig hoor, je glutenintolerantie. Lijkt me heel vervelend. Wel fijn dat je de oorzaak weet en dat je weet wat je moet laten staan!
Succes en sterkte met alles!
Ja ik at heel gezond maar bleef me beroerd voelen. Uiteindelijk een bezoekje aan de natuurarts gebracht en een lab test wees gluten intolerantie uit en ontstekingsactiviteiten in de darmen. Ik zou officieel verder moeten laten onderzoeken om coeliakie e.d. uit te sluiten, maar de wachtlijsten zijn hier lang ;) Mijn dochter klaagde vaak over buikpijn maar uit een onderzoek kwam niet echt heel veel uit, ze maakt wel wat anti-lichamen aan, maar niet echt om te zeggen dat ze intolerant is en verder ook geen parasieten of zo. Toch is ook zij nu opgeknapt nu we geen gluten meer eten ;)
Ja precies, ik lig er ook niet zo wakker van wanneer ze minder groente eten, als ze het erg bont maken dan maak ik een groene smoothie en die gaat er zo in bij ze :)
Groetjes marianne
Levertraan is inderdaad heel goed. Beste zo puur mogelijk, ik zou eens gaan kijken bij een G&W winkel.
Succes!
Het is eigenlijk ook niet zo gek anders als hier thuis. Wij beginnen ook met smoothie, als lunch nog vaak speltbrood en 's avonds veel groenten. Wij eten er geen aardappel bij. Tussendoortjes zijn fruit, noten, groenten of zelfgemaakte koek. En hier drinken ze tussendoor rooibosthee. Vraag me wel wat we in de zomer zullen doen. Zelfgemaakte ijsjes denk ik ;)
Wij nemen wel veel rauwe zuivel. Bij de lunch rauwe melk, in de smoothie rauwmelkse yoghurt en soms als toetje 's avonds ook en zo af en toe rauwmelkse kefir.
Ik had nog wel een vraag.. jullie nemen na het avondeten een stukje pure chocola. Wij doen dat ook weleens, maar ik ben erachter dat ik daar erg sterk op reageer. 's avonds chocola, dan kom ik niet goed in slaap. Kom in een soort hyper-modus. Bij rauwe cacao is het nog heftiger, daar kan ik flink hoofdpijn van krijgen. Blijkt dat cacao dezelfde werking kan hebben als cafeïne. Jullie en de kids geen last van?
Klinkt goed, Margriet, je yoghurtmachine! Super! Bedankt voor het delen van je tip!
Na een tijdje hebben we een yoghurtmachine gekocht en daar maken we nu onze yoghurt mee. Leuk, lekker en in onze ogen ontzettend gezond!
Van rauwe cacao is het bij mij minder als ik het verwerk in bv brownie's.
Ik mag daarom van mezelf 1x per maand chocolade eten, en dat is als ik ongesteld moet worden en echt behoefte aan chocolade heb ;-)
Hier drinken de kinderen wel eens karnemelk of een schaaltje kwark. Haal jij je melk bij de boer? Moet ook nog eens een boer zien te vinden hier in de buurt ;-)
Ik heb nog nooit gemerkt dat ik zo op chocola reageer. Ga ik toch eens in de gaten houden. Bedankt!
Mijn dochter van 10 zegt wel eens, het is heel anders dan vroeger! Toen mochten we veel meer! ;)
Ik probeer er ook geen strijd van te maken, maar probeer ze wel zoveel mogelijk gezonde dingen aan te bieden. Onze dochter gaat vandaag op school een smoothie maken, en nu wil ze het thuis ook! Gisteren samen met mij van een sinaasappel/banaan/spinazie smoothie genoten, in een deftig glas...
Ze zijn bij ons gelukkig dol op komkommer en tomaatjes, en twee lusten er ook rauwe paprika.
Ik ben heel erg blij met je kookboeken!
Succes hoor!
Het is even wennen, maar je moet er gewoon even de tijd voor nemen.
Nog wel koekjes hier, maar ook regelmatig zelf bakken.
Als jullie zelf bakken, gaat er dan ook geen suiker in? En spelt brood bakken jullie zelf of kopen jullie?
Ik denk dat kinderen als ze er niet mee op groeien ook veel beter wennen aan geen suiker. Het blijven vragen om zoetigheid zie ik bij mijn neefjes en nichtjes ook, naast het geen raad weten met hun extra energie door alle kleurstoffen en suikers. Dit wil ik zeker niet voor onze dochter.
Vind het gewoon niet nodig, wat is er mis met een glas water of lekkere rauwkost.
Als ik zelf iets bak gebruik ik geen geraffineerde suiker maar een natuurlijk alternatief. Palm, kokosbloesem of honing. Speltbrood koop ik zelf bij de natuurwinkel, maar verschillende lezers bakken ook zelf.
En ook hier geen stress en geen druk... het zijn uiteindelijk keuzes die ze zelf moeten maken. Een tijdje geleden bij wijze van experiment ze allerlei suikerrijke 'troep' laten eten. Ze bleven vragen om meer..... daarna het gesprek aan gegaan en zeker de oudste van 6 merkte het zelf ook erg goed. Daarna weer even de goede tussendoortjes aangeprezen... sindsdien gaat het beter en vragen ze er niet om... ideaal!
Groetjes
Leuk om te lezen hoe jij het aanpakt!
Hier ook vanaf het begin af aan met de rapley methode! Echt, dé manier om je kind pure smaken aan te leren. Vanaf het begin aten ze hier ook de meest vreemde dingen, maar ik moet zeggen dat rond de 4 jaar m'n zoon wel even een 'ik lust niks' fase kreeg, maar dat is nu wel weer over.
Succes met alles!