Suikerzoet! #3
Dat was een hele schok, afgelopen woensdag, toen de suikerlijst gepubliceerd werd. Want waarom stond kokosbloesemsuiker erop, en honing? Dat zijn toch natuurlijke suikers, deze horen toch helemaal niet op deze lijst? Maar ook deze suikers horen op de lijst, al zijn ze niet allemaal even schadelijk als bijvoorbeeld kristalsuiker en chemische zoetstoffen. Toch horen ze wel op de lijst van de zgn. suikernamen.
Mag je dan helemaal geen suiker meer?
Zoals ik al schreef, het mag best een beetje minder, met al die suiker. Helemaal zonder hoeft niet, maar het is wel raadzaam om drastisch te gaan minderen. Niet alleen omdat je lekkerder in je vel gaat zitten maar ook voor je gezondheid.
Eet je dan helemaal geen zoetigheid meer?
Jawel hoor, maar heel beperkt. Er zijn een aantal suikers minder bewerkt of het zijn natuurlijke suikers. Maar dat betekent niet dat natuurlijke suikers onbeperkt gebruikt kunnen worden. Suikers blijven suikers. Ook al gebruik je natuurlijke suikers, je blijft wel gewend aan de zoete smaken van suiker. Daarom raad ik altijd aan om ‘af te kicken’ van zoet. Ook van natuurlijk zoet!
Maar dat hoeft natuurlijk niet elke dag! In het weekend, op een feestdag of een speciale dag is het natuurlijk heerlijk om eens een lekkere, zoete traktatie op tafel te zetten! En daarvoor gebruik ik dan de natuurlijke suikers. Op deze manier blijft het gebruik qua prijs ook prima te doen.
Van maandag tot vrijdag gebruik ik zelf geen natuurlijke suikers, met uitzondering van af en toe wat biologische honing. In het weekend wordt er lekker gesnoept van zelfgebakken lekkers mét natuurlijke suikers! Voor de kinderen maak ik doordeweeks wel eens iets met natuurlijke suikers, áltijd beter dan een koekje of snoepje met geraffineerde suikers, maar ook voor hen probeer ik het gebruik van natuurlijke suikers te beperken.
Zelf heb ik 2 favorieten voor wat betreft natuurlijke suikers. En daar laat ik het bij. Er komen steeds nieuwe, zogenaamde natuurlijke suikers op de markt. Vaak erg bewerkt, bevat veel fructose of het zet je lichaam op het verkeerde spoor door de zoete smaak, maar weinig calorieën. Daarom heb ik besloten om er maar enkele te gebruiken, waarvan ik zeker weet dat ze mijn lichaam niet belasten. Dit zijn kokosbloesemsuiker (ook te vervangen voor palmsuiker) óf biologische honing.
-
Natuurlijke suikers hebben een aantoonbaar lagere glycemische index (GI) waardoor ze je bloedsuikerspiegel veel minder snel laten stijgen dan gewone, geraffineerde suiker zoals bijvoorbeeld witte suiker en rietsuiker.
-
Natuurlijke suikers bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten, zodat ons lichaam niet belast wordt met zogenaamde lege voedingsstoffen.
-
Door het gebruik van natuurlijke suikers heb je dus geen last van energie-dips, hyperactiviteit en het belasten van je lichaamsorganen. Blijf wel opletten, want ieder lichaam reageert anders op bepaalde voedingsstoffen en dus ook op (natuurlijke) suikers.
En dan is er nog fruit, boordevol natuurlijke suikers…
Fruit is een natuurlijk product die je zoveel mogelijk in z’n geheel moet eten. Fruit zit boordevol vezels, vitaminen en voedingsstoffen. Deze vezels en voedingsstoffen vertragen de opname van de suikers en daarom heb ik geen enkele moeite met het eten van fruit. Dat past, wat mij betreft prima in een suikervrij dieet.
Het gaat met name om de geraffineerde suikers die zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Zeker in de hoeveelheden die tegenwoordig aan ons voedsel worden toegevoegd.
Maar wat eet je dan tussendoor?
Kijk eens op deze blog. Daar kun je tips vinden voor heerlijke, suikervrije tussendoortjes!
Ik wens je veel succes, het is de moeite waard!
Fijne dag!
Liefs, Williene